Плати ли министърката на туризма Николина Ангелкова 1 млн долара

...
Плати ли министърката на туризма Николина Ангелкова 1 млн долара
Коментари Харесай

Кой изпрати и плати $1 млн Ангелкова да спасява Пеевски в САЩ

Плати ли министърката на туризма Николина Ангелкова 1 млн $ за спасяването на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, който е разследван по закона „ Магнитски “? Според източници от държавното управление, толкоз са коствали уредените срещи на Ангелкова в Съединени американски щати. Въпросът е дали парите са дадени от страната или от Пеевски.

Около 10 000 $ е платило българското Министерство на туризма на лобистка компания в Съединени американски щати, с цел да бъдат уредени срещи на министърката с представители на американски медии и неправителствени организации. Това написа на 17 юни уеб сайтът „ Биволъ “. Колегите цитираха доклад на компанията Sanitas International Ins по американския закон за задграничните сътрудници (FARA). От „ Биволъ “ потърсили информация от Министерството на туризма, само че оттова отрекли да е сключван сходен контракт.

В доклада от 15 март 2018 година на Sanitas International Inc., която е работила с сътрудника Glanz Inc. – компанията, с която българското министерство е сключило контракт, попадат услуги на стойност 10 000 $, плюс 601 $ за спомагателни такси, осъществени от българското Министерство на туризма. Става дума за изпратени имейли до 20 компании с искане за срещи с Николина Ангелкова. Сред тях са известни и авторитетни медии като Washington Post и Bloomberg News, институтът „ Джон Хопкинс “, Атлантическия съвет и други Проведена е и една среща с представител на кабинета на член на Конгреса на Съединени американски щати.

В отговора си до „ Биволъ “ пресцентърът на Министерството на туризма отхвърля изрично да е сключван контракт за лобистки услуги с компанията Glanz Inc., чието име попада в оповестените документи.

На уеб страницата на американското Министерство на правораздаването обаче е оповестен контракт сред Sanitas International Inc. и Glanz Inc., с който Sanitas се задължава да спомага за уговаряне на съответните срещи. Договорът е подписан на 15 февруари, малко преди Ангелкова да тръгне за Съединени американски щати, където си бе платила за присъединяване в церемонията по връчването на премиите „ Оскар “.

Освен за българското министерство, от доклада на Sanitas International Inc. излиза наяве, че компанията е лобирала и за посолството на Азербайджан, това на Унгария, както и за компанията Aeromax Project.

Основната цел на тези срещи е била да бъде показана позицията на българското държавно управление по проблема с следствието на основния прокурор Сотир Цацаров и Делян Пеевски по закона „ Магнитски “. Върху тях тегнат съменния, че са взели участие във фалирането на КТБ и за нарушение на човешки права. Пеевски е разследван и за пране на пари.

Властите в България са наясно, че в случай че резултатите от раследването са неподходящи за Цацаров и Пеевски, то за държавното управление ще са пагубни. Заради топлите връзки на премиера Борисов с двамата.

Да носи документи, оневиняващи Цацаров и Пеевски, в Съединени американски щати с загадка задача е изпращана и Цецка Цачева, в качеството й на министър на правораздаването. Визитата й обаче се оказала цялостен неуспех. Тя предложения основният прокурор на Съединени американски щати и министър на правораздаването Джеферсън Сешънс да посети България.

Подобни инструкции е имала и Цвета Караянчева, ръководител на Народното събрание. Тя бе в Съединени американски щати в средата на април 2018 година

В края на май Джеферън Сешънс в действителност дойде в София. Той организира среща по едно и също време с Бойко Борисов, Цецка Цачева и Сотир Цацаров. След нея Борисов съобщи, че са разговаряли за случая с обвиняванията против българи от Добрич, работили във компания, от чието име продавали артикули с двойна приложимост за Сирия. Това, несъмнено, е опит да се прикрие същинската тематика. А тя е, че до няколко седмици американският президент Доналд Тръмп ще се произнесе по резултатите от раследването против Цацаров и Пеевски. Борисов горещо помолил да се изчака до есента.

Логичен е въпросът, какво общо има туризмът, за който Ангелкова дава отговор, с лобистките й срещи в Съединени американски щати?

Институт „ Джон Хопкинс “ работи най-вече във военната област, по планове на Пентагона и военно-промишлени коплекси на други страни. Прави задълбочени разбори в тази област. На 15-о място в света е по присъединяване – консултиране на контракти и доставки във военната област.

Атлантически съвет – неправителствена организация в региона на интернационалната сигурност и огромни стопански планове. Съветът е основан през 1961 година за да посредничи за положителните връзки сред Съединени американски щати и Европа, а след 80-те години и с други елементи на света. Негови членове са известни политици, някои от тях са били министри или са заемали други високи постове в държавната администрация. През ноември 2017 година Атлантическият съвет прикани за по-голямо военно наличие на Съединени американски щати на Балканите с цел да се противодейства на съветската агресия. Счита за несъстоятелно обособяването като обособена тематика за Западни Балкани.

Предполага се, че Ангелкова се е срещнала и с конгресмена Джо Уилсън. Той към този момент е имал срещи с Цветан Цветанов и Бойко Борисов. На тези срещи те пробвали да го убедят, че отрицателен излаз по закона „ Магнитски “ за Цацаров и Пеевски ще бъде огромно леке изобщо за България и настоящето ръководство. Досега обаче той не е дал знак, че приема тяхната теза.

Очаква се Уилсън да посети България с делегация на 28-29 юни. Поискал е подпомагане от американското посолство в София за среща с хората, подписали петицията за възобноваване на радио Свободна Европа за България. По самодейност на гражданското съдружие БОЕЦ, на 24.05.2018 година в кабинета на когресмена Джо Уилсън, отговарящ в Конгреса на Съединени американски щати за контактите и съдействието с България, бе импортирана Петиция за възобновяване на активността на радио „ СВОБОДНА ЕВРОПА “ за територията на България. Има подозрения, че българските управляващи се пробват да осуетят такава среща.

Според специалисти, с които Фрог нюз беседва, провеждането на такива срещи коства към 1 млн $. Въпросът е дали страната ги е платила, с цел да избавя Пеевски и Цацаров или парите са дадени по някаква скица от Пеевски.Съмненията за лобистките цели в пътуването на Ангелкова идват от неналичието на причини министър на на туризма да организира срещи с организации, които нямат нищо общо с туризма. Този жанр организации правят лобистки услуги и разбори, които костват доста скъпо. Например отчет за военната конюнктура в Северна Африка преди време, е оценен на 3 млн $. Още по-скъпи са еспертни оценки на рисковете за бизнеса в региона на Близкия Изток. Става дума, че въпросните организации и ехните управления не вършат срещи, тъй като на някой по този начин му се желае.

Ако в тази ситуация с Делян Пеевски милионът е заплатен от самия него по някаква скица, Ангелкова да каже. Тогава тя ще дава отговор единствено за присъединяване си в сходни задачи, а Национална агенция за приходите и КПКОНПИ са длъжни да ревизират и да оповестят обществено какъв е произходът на тези пари и дали са платени налози върху тях.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР