Платената политическа реклама в кампанията за изборите на 2 октомври

...
Платената политическа реклама в кампанията за изборите на 2 октомври
Коментари Харесай

Над 3 млн. лева похарчили партиите в предизборната кампания

Платената политическа реклама в акцията за изборите на 2 октомври е коствала на политиците общо 3 020 075 лева без Данък добавена стойност. С налога сумата става към 3.6 млн. лева

Това показват , основани на договорите, които медиите са сключили с участниците във вота до 28 септември в това число. Институтът следи 39 национални и районни медии – 9 малките екрани, 3 радиостанции, 11 вестника и 16 осведомителни уеб сайтове и организации.

 

Два дни преди изборите от института показват данни за финансовите запаси, които обединенията са отделили за платено медийно наличие. Сумите, включени в обявата, са на база договорите, които доставчиците на медийни услуги са разгласили на страниците си до 28 септември в това число.

Общата стойност на платената политическа реклама е 3 020 075 лева (без ДДС).

На първо място са " Продължаваме Промяната " с 675 020 лева Те са вложили над 480 хиляди лева за предизборна реклама единствено за интервала 20-28 септември. Основният дял (над 50%) от средствата на групировката е ориентиран към огромните частни малките екрани у нас - bTV и Nova.

" Продължаваме Промяната " са разходвали обилни суми и за отразяване в Българска национална телевизия (където е ориентиран и целият им медиен пакет), вестниците 24 часа и Труд, онлайн медии и други

На второ място по разноски към този момент са " Демократична България " с 419 231 лева - нарастване с 47 хиляди лева за последния интервал на акцията. От обединението не престават да залагат на огромните малките екрани у нас - bTV, Nova и Българска национална телевизия, в които тя е вложила над 85% от средствата си.

След тях се подрежда " Българска социалистическа партия за България " със 338 193 лева, което е с 96 хиляди лева повече спрямо предходната ни информация.

 

При тях главно перо продължава да е договорът за Google реклама посредством агенция-посредник, който бе оповестен на интернет страницата на в. " Стандарт ". Споразумението включва още проявление на банери в уеб страниците на още 25 други онлайн медии (сред които bradva.bg, petel.bg, vihrogon.bg, uniconbg.com, vecherno.com, vijti.com, onovini.eu, silnabulgaria.eu и др.). От столетницата са насочили средства още към публичната Българска национална телевизия, партийната си телевизия, вестници и онлайн издания.

Четвърти са ГЕРБ-СДС с 319 636 лева От обединението са вложили едвам към 22 хиляди лева в последната фаза на акцията. Практиката на ГЕРБ-СДС продължава да е ориентирана към релативно отмерено вложение в разнородни медии - от огромните малките екрани, до печатни издания и онлайн организации.

От " Възраждане " пък имат двойно нарастване в разноските си за реклама по отношение на данните от 20-и септември. Така партията е на пето място по разноски за медии с 310 105 лева Те са следвани от " ИТН " със средства в размер на 173 561 лева

Кои са най-предпочитаните медии през тази акция?

И в края на акцията с най-вече доходи - 598 880 лева, е Българска национална телевизия. Това е нарастване с близо 200 хиляди лева по отношение на предходния интервал. Обществената телевизия има контракти с общо 19 от участниците в изборите, като главните ѝ доходи са от " Демократична България ", ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи. Трябва да отбележим, че цените за реклама в Българска национална телевизия са по-ниски спрямо огромните частни национални малките екрани, защото те се дефинират от Министерски съвет за всяка предизборна акция. Така явно връзката ефирно време-цена при Българска национална телевизия се оказва с най-голямо въздействие при избор на медийно поле за изява от участниците в идните избори.

Частните бТВ с 566 307 лева и Нова тв с 428 809 лева се подреждат на второ и трето място по привлечени доходи в края на акцията. И двете медии имат подписани контракти за реклама на едни и същи обединения - " Продължаваме Промяната ", " Демократична България ", " Възраждане ", " ИТН " и ГЕРБ-СДС. Тези малките екрани са нараснали неколкократно приходите по линия на политически пиар в последните 10 дни.

С 311 229 лева " Евроком " следва двете огромни частни малките екрани. Основният дял от тази сума е по линия на контракт с " Възраждане ". Медията има подписани съглашения за платено отразяване с общо 16 обединения. Освен тях има и 13 съглашения за гратис отразяване на участници в акцията.

 

В края на акцията най-вече разноски за медии са създали седемте парламентарно показани партии в размер общо на 2.04 млн. лева, което е ⅔ от всички вложени средства. Същевременно право на медийни пакети имат 17 партии, 3 обединения и 2 инициативни комитета. Към тях е разпределена общата сума от 770 хиляди лева, с които да финансират политическото си отразяване в медиите.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР