Пластмасовите прибори за еднократна употреба трябва да изчезнат до 2021

...
Пластмасовите прибори за еднократна употреба трябва да изчезнат до 2021
Коментари Харесай

Зелена светлина: Посуда от пшенични трици

Пластмасовите принадлежности за еднократна приложимост би трябвало да изчезнат до 2021 година. Повод за терзание няма. Пълното им отказване накара учените трескаво да търсят заместители. И да ги намират. Така че принадлежности за еднократна приложимост към този момент се вършат от картофи, от мидени черупки...

Полски изобретатели прибавиха към листата и посуда от пшенични трици.

На външен тип съвсем не се разграничават от добре познатите ни. Засега се създават в кафеникав цвят, само че скоро ще се появят и в други гами.

Издържат както на доста ниски, по този начин и на доста високи температури. Могат да се употребяват в микровълнови фурни. Основното им преимущество, обаче, е че са биоразградими.

За разлика от пластмасовите принадлежности, които остават в природата най-малко 500 години неразградени, на полските им е нужен единствено месец, с цел да се стопят и да изчезнат, без да вредят на околната среда.

Създателят на приборите от пшенични трици е Йержи Височки. Изобретател е неотдавна. Животът му е минал във плантация и в мелница. До сполучливата формула за принадлежности стигнал инцидентно.

Като мелничар постоянно го смущавало голямото количество трици, което оставало след смилането на пшеницата. От опити и неточности, открил, че когато смеси триците с вода и нагрее сместа, се получава здрав материал.

Звучи като детска игра, само че Йержи решил да се възползва от откритието си и конструирал във фермата си машина, от която почнал да прави първите принадлежности.

Успешното начинание се разраснало до фабрика, която към този момент създава по 15 милиона принадлежности годишно. Продуктите на Йержи сполучливо се популяризират на европейския пазар. Приборите от пшенични трици към този момент се оферират и в няколко азиатски страни и в Канада.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР