Пластични метаморфози е съвременна скулптурна експозиция на творческото търсене на

...
Пластични метаморфози е съвременна скулптурна експозиция на творческото търсене на
Коментари Харесай

Пластични метаморфози: разтапящи се женски восъчни фигури

" Пластични метаморфози " е модерна скулптурна експозиция на креативното търсене на създателя – статуя Георги Тодоров в посока на пластичната интерпретация и трансформация на еднакъв обект посредством разнообразни подходи към формата и образната хармония.

Всяка творба съставлява восъчна женска фигура с железен скелет, който варира като форма, подробност и идея при всяка от трите работи, ситуирани на трите етажа на столичната изложба " Плюс 359 " в непокътнатата Водна кулата в столичния квартал " Лозенец ".

Подобно на израза " не съди книгата по корицата ” създателят интерпретира тематиката за повърхностното и дълбокото, както и за постоянно лъжливата и подмамваща осанка, изследвайки добре познати понятия като очевидно и невидимо, класическо и модерно.

" Това е една самобитна образна метафора за несъответствието сред вътрешното и външното, което проучвам в този креативен цикъл. ", споделя Георги Тодоров.

Ключов концептуален миг играе разтапянето на восъчната обвивка и
проявлението на металната сърцевина – скелета на фигурата.


На всеки етаж във Водната кула фенът следи пластика, друга по
наличие и отнасяне на формата. Трите произведения наподобяват еднообразно, само че с течение на времето и разтапянето на восъчната обвивка се демонстрира скелетът или същинското наличие на женската фигура, обект на художественото проучване.

За основаването на творбите са употребявани одобрени типичен техники, както и модерни технологии като 3D принтиране, цифрово планиране, 3D култивиране и материализиране на търсената триизмерна форма.

Восъчната обвивка е типичен моделирана и е основана на ръчно направена глинена фигура, която посредством характерни софтуерни способи бива цифровизирана. Тази цифрова триизмерна версия на фигурата се употребява при основаването на калъпа, в който се отлива восъка.

Металният скелет, който варира по форма и идея на всяко от трите равнища, е основан на цифрови триизмерни модели. Тези 3D модели се отливат в метал, като по-късно отливката бива обработена на ръка посредством типичен ювелирни техники и способи. ", изясняват основателите на актуалния образен план.

Изложбата може да бъзе прегледана на 3 февруари, 9 и 10 февруари от 16.30 до 19.00 ч. в изложба " Плюс 359 " – Водната кула в квартал " Лозенец ".

Георги Тодоров
(1990) приключва магистратура, компетентност " Скулптура " в Националната художествената академия през 2016 в курса на проф. Емил Попов. Участва в голям брой групови изложения и събития. Участва във Figurativas 2016 към Museu Europeu d’Art Modern. Автор е на възпоменателна монета, отдадена на 110-годишнината от Илинденско-преображенското въстание. В интервала 2018 - 2022 година има съавторство в построяването на паметниците на полк. Дрангов (Военна академия - София), Иван Вазов (гр. Сливница), Дан Колов (гр. Плачковци), Дико Илиев (Борисова градина, София).

Снимки: изложба " Плюс 359 "
По обявата работи: Росица Михова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР