Плащанията на откуп се тълкуват като финансиране на организираната престъпност(снимка:

...
Плащанията на откуп се тълкуват като финансиране на организираната престъпност(снимка:
Коментари Харесай

Застрахователи и криминалисти в спор за плащанията за рансъмуер


Плащанията на откуп се поясняват като финансиране на проведената престъпност
(снимка: CC0 Public Domain)

Асоциацията на английските застрахователи (ABI) отбрани включването на заплащания за отк уп вид „ рансъмуер ” в киберзастрахователните полици. В мнение на обединяването се споделя, че застраховката „ не е опция ” на задължението да се направи всичко допустимо, с цел да се понижи рискът от кибер-изнудване. Асоциацията обаче добави, че компаниите могат да се сблъскат с „ финансова съсипия ” без сходно покритие.

Нужно е цялостно преосмисляне на политиките по повод рансъмуера, съобщи проф. Сиаран Мартин, някогашен началник на Националния център за киберсигурност на Англия, представен от. Той е на мнение, че с отношението си застрахователите де факто финансират проведената престъпност.

Има доста образци за предприятия и обществени организации, които избират да си платят претенции офанзива, просто тъй като нямат аварийни копия на данните си, не могат да си разрешат или нямат време да възстановят своите системи „ от нулата ”. Подобни заплащания обаче са директно финансиране за проведената престъпност, безапелационен е Мартин, който в този момент работи в Оксфордския държавен университет в Блаватник. По неговите думи, „ въпросът е надалеч по-широк от [проблема на] застрахователния бранш ”.
още по тематиката
Въпреки че формалният съвет на управляващите е желаните суми да не се изплащат, в доста страни не е нелегално да се дадат парите. Някои преценят да си платят, тъй като другояче следствията биха били доста по-тежки и даже опустошителни. И тъкмо тук идва ролята на застраховката, защото с или без потърпевшата организация неизбежно страда и от срив на доверие от страна на клиентите, и от спад на цената на акциите, ако е обществено сдружение, и от възможни санкции като да вземем за пример наказания за изтекли персонални данни.

Говорител на ABI съобщи, че застрахователите изискват от клиентите си да се ползват „ рационални защитни ограничения ”, с цел да се сведе до най-малко шансът за триумф на хакерските атаки – тъкмо както за колите и къщите се изискват ограничения за сигурност, с цел да се попречи на крадците. „ Някои може да настояват, че всяка застраховка, която покрива незаконно действие, може да приспи притежателя на полицата с подправено възприятие за сигурност ”, сподели представителят.

Според проф. Мартин, нужно е да се направи сериозна и задълбочена консултация, тъй като „ в случай че продължим да действаме по този начин, както вършим в този момент, нещата ще се влошат ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР