Планираното от производителя на полупроводници Nvidia придобиване на британския дизайнер

...
Планираното от производителя на полупроводници Nvidia придобиване на британския дизайнер
Коментари Харесай

Мегасделката между Nvidia и Arm пропадна

Планираното от производителя на полупроводници Nvidia придобиване на английския дизайнер на чипове Arm се провали заради „ обилни регулаторни “ провокации, обявиха двете компании в обща позиция, представена от Си Ен Би Си.

Сделката беше оповестена през 2020 година, като по това време тя се оценяваше на 40 милиарда $ под формата на акции и парични средства. Оттогава насам обаче акциите на Nvidia нарастнаха, като през днешния ден договорката щеше да е на стойност към 66 милиарда $.

След оповестяването на новината японският конгломерат Softbank, който е притежател на Arm, съобщи че възнамерява да реализира първично обществено предложение (IPO) на английската компания до края на фискалната си година, която приключва на 31 март 2023 година

 Арт е виновна за енергийно ефикасни архитектури на чипове, които се употребяват в съвсем всички процесори на смарт телефони, в това число iPhone на Apple и устройствата с операционна система Android, които употребяват полупроводници на Qualcomm. Почти всички огромни производители на чипове в света са клиенти на Arm.

Развитието по договорката беше следено от близко от всички софтуерни компании и регулаторите на редица страни още от момента, в който беше оповестена. Възможността тя да стане благосъстоятелност на Nvidia среща рецензии от нейни съперници като Qualcomm и Microsoft, които също разчитат на технологии на Arm.

През декември Федералната комерсиална комисия на Съединени американски щати (FTC) стартира дело за блокиране на договорката на база на антитръстови съображения. Миналата година регулаторът по конкуренцията в Обединеното кралство също стартира следствие по продажбата.

Технологичните компании се притесняват, че в случай че Nvidia има Arm, тя може да концентрира активността на английската компания върху личния си бизнес и да пренебрегва досегашните й клиенти, които може да нямат опция на технологията на arm.

„ Предложената отвесна договорка може даде на една от най-големите компании за чипове надзор върху изчислителните технологии и дизайни, на които разчитат конкурентните компании, с цел да разработят свои лични конкурентни чипове “, съобщи Федералната комерсиална комисия през декември.

SoftBank съобщи, че депозитът от 1,25 милиарда $, който е получил като част от договорката, е невъзстановим и ще бъде приет като облага през четвъртото тримесечие на фискалната година, приключваща на 31 март 2022 година

Arm беше самостоятелна до 2016 година, когато SoftBank Group я купи за 32 милиарда $.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР