Планински кристали, благородни ясписи, лилави аметисти и още десетки скъпоценни

...
Планински кристали, благородни ясписи, лилави аметисти и още десетки скъпоценни
Коментари Харесай

Скъпоценни камъни в Родопите привличат търсачи на богатства

Планински кристали, благородни ясписи, лилави аметисти и още десетки скъпоценни камъни лежат заровени в недрата на Родопа планина. Стотици търсачи на несметни благосъстояния се стичат в горите край град Маджарово. Последните години това се е трансформирало в най-новия шлагер в туризма, сподели инспекция на " България Днес ".

" Това е неповторимо и в същото време типично за Източни Родопи занятие. Свързано е с подземните благосъстояния на Маджарово и има капацитет да се трансформира в златна мина за развиването на локалната туристическа промишленост ", споделя геологът Васил Бачев.

Градът се намира безусловно в центъра на кратера на вулкан, изригнал преди повече от 35 милиона години. Вследствие на дейната вулканична активност скалите в близост крият над 16 типа скъпи минерали, скъпоценни камъни и злато.

През 1987 година младото семейство Надежда и Васил Бачеви свързва вечно специалност и занимание в едно. Двамата вземат участие в геоложките изследвания на региона - той като геолог, а тя като геоморфолог.

" През 1996 година се отдадохме напълно на пристрастеността си да преоткриваме още веднъж и още веднъж скъпите глъбини на Родопите. През пролетта и есента кръстосваме горите и приготвяме новата си сбирка, която по-късно демонстрираме на хората ", добавя Бачев.

Всичко, което е нужно, с цел да намерите скъпоценностите, е да се разноските в региона на остарялата мина или около река Арда и да се въоръжите с чук и длето. Все повече туристически компании са почнали да оферират специфични турове с водачи, които демонстрират точните локации на находищата. Една обиколка коства 250 лева, като екскурзоводите ви подсигуряват, че всичко, което намерите, си остава за вас. 

Повечето от почитателите на това премеждие са дами. Най-много са идващите от Пловдив и София. От остарялата мина най-често туристите си потеглят с аметист. Неговата сила е много мощна и пречистваща. Счита се, че носи мъдрост и оказва помощ при главоболие. Намират се и смайващи с цветовете си ахати и благородни ясписи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР