Планът за ваксинацията срещу Covid-19 предвижда населението да бъде имунизирано

...
Планът за ваксинацията срещу Covid-19 предвижда населението да бъде имунизирано
Коментари Харесай

Ваксините срещу Covid ще бъдат прилагани на 5 фази

Планът за имунизацията против Covid-19 планува популацията да бъде ваксинирано на 5 етапи, като графикът по осъществяването им ще зависи от това по кое време какви количества ваксини ще бъдат налични. Ваксините ще са доброволни и безвъзмездни, без значение дали хората имат здравни осигуровки или не. На хората ще бъде дадена опция да избират коя от наличните ваксини да им бъде сложена. Индикациите на всяка от тях ще им бъдат разяснявани от доктор, който ще преценя и здравословното положение на човек преди имунизацията. Не се планува хората да бъдат тествани наложително за ковид преди да бъдат ваксинирани, само че могат да го създадат по избор. Това стана ясно при представянето на признатия от държавното управление в петък.

Като цяло проектът няма явен времеви график, тъй като още не е ясно тъкмо по кое време обособените ваксини от европейското портфолио ще получат позволение за приложимост от европейския регулатор ЕМА. Затова и здравният министър Костадин Ангелов посочи, че проектът ще бъде обновен в придвижване.

Във фаза 1 ще бъдат имунизирани лекарите, сестрите, санитарите, които са с висок риск от заразяване и могат да пренесат инфекцията. Очаква се в тази фаза да бъдат имунизирани 243 600 души. Сред тях попадат 30 000 лекари, 10 000 дентални лекари, 46 000 експерти по здравни грижи, 6600 магистър фармацевти, 2000 асистент фармацевти, 150 000 души спомагателен личен състав. Работещите в лечебните заведения ще бъдат имунизирани в самите лечебни заведения, до момента в който фармацевти, зъболекари и други ще бъдат поети от системата на персоналните лекари.

Във фаза 2 попадат консуматори и личен състав на обществени институции, учители и други педагогичен експерти, личен състав на ферми за развъждане на норки. За тях ще бъдат проведени мобилни пунктове на място.

Във фаза 3 са чиновници от основни за действието на страната браншове като Министерство на вътрешните работи, службите за сигурност, ВиК бранша и енергетиката и др.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР