План-сметката за дейност Чистота“ беше приета от комисията по Благоустройство

...
План-сметката за дейност Чистота“ беше приета от комисията по Благоустройство
Коментари Харесай

Чистотата на Варна ще струва 30,5 млн. лева

План-сметката за активност „ Чистота “ беше призната от комисията по Благоустройство и комунални действия към Общинския съвет. Общата макрорамка е 30,5 млн. Лв., само че за варненци най-важната вест е, че за поредна година такса боклук остава непроменена. Това акцентира при представянето на документа основният финансист на общината Стефка Господинова.

Най-голяма сума ще погълне обезвреждането и преработването на битовите боклуци – 11,176 млн. лева, следвана от перото за разчистване и поддържане на териториите, предопределени за публично прилагане – улици, площади, тротоари, спирки на градския превоз и други – 10,164 млн. лева Това предизвика и спор измежду съветниците. „ Заложена е стратегическа неточност и средстват за териториите за публично прилагане не подхождат на стандартите за екологични правила “, акцентира зам.-председателят на Общинския съвет доктор Янко Станев. По думите му за същата активност община Бургас заделя 4,2 млн. лева, или по 21 лева на гражданин, в Пловдив9,425 млн. лева, или по 27 лева на гражданин. Къде сме ние – за всеки варненец този разход е 11 лева

„ Има сериозен дисбаланс в план-сметката за непорочност, акцентира доктор Станев. Изграждането на завода за преправка на твърдите битови боклуци беше авангардно в народен мащаб. Но от този момент до момента не са изпълнени три значими условия – първото, земята под завода да не е общинска, а компанията да разполага със лична площадка, общината да не взе участие с финансови средства в построяването на завода и определената компания да прави активността за своя сметка. “ От администрацията не бяха в положение да отговорят на въпросите на зам.-председателя – Колко актове на физически и юридически лица за замърсяване и микросметища са формирани през годината, комко пъти са глобени сметоизвозващите и сметосъбиращи компании, с какво това е подобрило обслужването на града, и дали тези наказания са защитими, според договорите на общината с компаниите. „ Ясно е, че тези ограничения имат предпазен темперамент, само че желаеме доклад! “, безапелационен беше доктор Станев.

Думите му срещнаха поддръжка и от останалите съветници в комисията, които се сплотиха към мнението доникъде на януари да бъде свикана среща с представители на сметопочистващите компании, администрацията на общината и на районните кметства и общински съветници, на която да се търсят способи с по-малко средства Варна да става все по-чиста.
За приходната част на план-сметката за непорочност нй-голям дял се пада на такса боклук – 28 млн. лева Сметосъбирането и сметоизвозването е разчетено да погълне 9,159 млн. лева Чистотата на Морската градина следващата година ще коства 201 хиляди лева, половин милион са заделени за разчистване на уличните шахти, а за зимно разчистване на пешеходните зони – 30 хиляди лева
Гинка Христова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР