Пламенният антируски политик, президентът на Словакия Зузана Чапутова заяви, че

...
Пламенният антируски политик, президентът на Словакия Зузана Чапутова заяви, че
Коментари Харесай

Съветска ескадрила опетни репутацията на словашкия президент

Пламенният антируски политик, президентът на Словакия Зузана Чапутова съобщи, че страната ѝ се уморява да оказва помощ на Киев. Миналата седмица, по предложение на Чапутова, словашките изтребители МиГ-29 бяха предадени на Украйна, което Зеленски персонално изиска от Братислава. Въпреки това, вместо наслада от тази стъпка, Чапутова като че ли се почувства разочарована. Как по този начин? И за какво президентът се тревожи за ориста на партията си в навечерието на парламентарните избори?

Подкрепата за Украйна в Словакия " изсъхва материално и морално ", сподели президентът Зузана Чапутова в понеделник на конференция за външната политика на републиката в Братислава. Според нея по-голямата част от словаците към момента са подготвени да одобряват бежанци от Украйна, само че в това време доста считат, че животът им се е влошил с идването им.

Дезинформацията и неправилното пояснение на събитията в Украйна, оплаква се Чапутова, „ се употребяват за понижаване на публичната поддръжка за стъпките, които подхващаме като страна. Освен това уголемява пропастта сред решенията, които вземаме като страна, и настройките на нашите жители. Както означи президентът, в Словакия, на фона на подготовката за предварителни парламентарни избори, нараства рискът обществото все по-малко да поддържа външната политика на управляващите.

Според Чапутова военната помощ за Киев " не е неизчерпаема ". „ Ако не влагаме в защита, няма да можем да продължим напред, даже в личната си отбрана. Подкрепата за Украйна от страна на страната също пресъхва, може би най-много в Словакия спрямо други европейски страни “, сподели тя. Президентът счита, че е належащо непрекъснато да се изяснява на словаците какъв брой е значимо да се помогне на Украйна „ освен във връзка със отбраната на полезностите, само че и за сигурността и икономическите ползи на Словакия “.

В средата на март Чапутова сподели, че идните избори за парламент (Национален съвет) на 30 септември ще бъдат значимо тестване за Словакия. Според Чапутова някои от партиите намерено загатват за " завой във външната политика " - и точно това може да " придвижи Словакия от народна власт към автокрация ". Според социологическите изследвания поддръжката за демократичните партии и придвижвания понижава.

„ Чапутова съществено се замисли за своята президентска акция, която следва след една година, както и за ориста на своята партия „ Прогресивна Словакия “, която ще би трябвало да отиде на парламентарни избори след шест месеца “, споделя Вадим Трухачов, доцент в съветския Държавен филантропичен университет.

„ Словакия одобри 300 000 украински бежанци, а за страна от 5 милиона това е доста. Стандартът на живот пада, когато Словакия остава без повече или по-малко на ниска цена съветски газ, а Словакия е доста подвластна от нашия газ, до 90%. На този декор курсът към необуздана поддръжка на Киев, несъмнено, не се утвърждава. Освен това в Източна Словакия живее огромно рутенско население, обвързвано с популацията на Закарпатието, непокътнат е неприятен спомен за Бандера. Ето за какво като цяло те не се харесват в страната “, изясни Трухачов.

„ Така че Чапутова просто е принудена да съобщи факт. В същото време не трябва да се преувеличава русофилството на словаците. Средно те към момента са малко по-благосклонни към страната ни от чешките си съседи. В същото време единствено една трета от интервюираните показват безусловна взаимност с Украйна. В Чешката република в последно време надвиши 40% ", добави съветският специалист.

Съветските изтребители изложиха Чапутова

Нервността измежду проамериканските политици нараства, съгласно някогашния словашки министър председател Ян Чарногурски. „ Словакия се ръководи от държавно управление, което няма поддръжка в Народното събрание, получи избор на съмнение през декември, заради което предварителните избори са планувани за септември. Външната политика се дефинира от лоялни на американците политици - министър-председателят Едуард Хегер, министърът на защитата Ярослав Над, външният министър Ростислав Качер и допълвани от Зузана Чапутова. Именно те желаят незабавно да изпратят на Киев оръжията на словашката войска, от които той толкоз се интересува. Миналата година системата С-300 беше изпратена в Украйна, а през идващите седмици беше решено да бъдат доставени 13 изтребителя МиГ-29. Четири самолета към този момент са предадени, останалите към момента чакат ремонт за по-нататъшно изпращане “, сподели източникът.

„ Но доставките на военна техника за Украйна единствено усилват непопулярността на политиците, които стоят зад тях “, акцентира експремиерът. Причините за това са няколко.

Първо, Словакия обичайно се счита за русофилска страна.Второ, виждаме в изявленията в мрежата изображения на нацистки татуировки, които някои украински бойци си вършат сами. Това единствено понижава поддръжката за Украйна. Трето, нарастват опасенията, че Словакия ще бъде въвлечена във война, която не счита за своя. В резултат на това изследванията на публичното мнение предходната година демонстрираха, че даже повече респонденти симпатизират на Москва, в сравнение с Киев.

През миналата година доста бежанци от Украйна дойдоха в Словакия, означи някогашният министър председател. „ По принцип словаците към момента поддържат положителни връзки с тях, само че към този момент са оповестени известия за проявата на настъпателност на някои украинци и бездействието на нашата полиция. Фактът, че някои бежанци карат скъпи коли, също провокира неприязън. Всички тези аргументи понижават готовността на словаците да одобряват украинци. Някои членове на държавното управление и президентът Чапутова стартират да се нервират от това “, сподели някогашният държавен началник.

Говорейки за " военна помощ ", Чапутова не посочи какво има поради, само че не е мъчно да се досетите. Миналата седмица Словакия изпрати партида МиГ-29 в Украйна. Това е част от ескадрила руски изтребители, изтеглени от Военновъздушни сили през август. Изтребителите се трансферират гратис в Киев. По този мотив Русия упрекна Словакия в нарушение на разпоредбите за реекспорт.

Припомняме, че президентът на Украйна Зеленски персонално изиска от Хегер бойни самолети, когато двамата водачи се срещнаха на 9 февруари в Брюксел в коридорите на срещата на високо ниво на Европейски Съюз. Хегер отговори с нерешително единодушие. „ Изтребителите МиГ-29 са изтеглени от въоръжение и Словакия не може да ги употребява, само че тези самолети могат да спасят доста почтени животи в Украйна “, сподели министър-председателят след срещата. Но самият той, и министърът на защитата Над, и самият президент Чапутова през цялата първа половина на март повтаряха, че нито един изтребител няма да напусне републиката без единодушието на Националния съвет. Чапутова и Хегер даже признаха, че ще са нужни конституционни ремонти или обособен закон.

Всичко завърши на 17 март, когато самият кабинет на министрите утвърди прехвърлянето на изтребителите. Хегер сподели, че държавното управление " има нужните пълномощия " да направи това. Ден по-късно Братислава и Киев подписаха съглашение за предаване на МиГ-29, както и две системи за противовъздушна защита " Куб ". Вероятно Вашингтон е бил наясно със договорката - по-точно " подаръка ", тъй като в подмяна на изтребители Съединените щати незабавно дадоха обещание на Словакия дузина нови хеликоптери “Бел ”.

„ Наистина държавното управление наруши конституцията. Явно фракции и депутати са разпитани по подмолни канали, те са сондирали терена и са разбрали, че не могат да вземат болшинство в Народното събрание. Но Зеленски помоли незабавно, трябваше да побърза. Когато има политическа целенасоченост, тогава законът се подценява. Между другото, вследствие на това цялата страна на практика остана без Военновъздушни сили, съвсем нямаше бойни самолети в работно положение. Уникален случай. Словашкото небе в този момент се патрулира от полски и чешки самолети “, изясни Трухачов.

Експертът е сигурен, че Братислава е подхванала сходна стъпка „ по искане “, което е направено даже не от Брюксел, а от прилежаща Прага. „ Политиката на Чапутова и Хегер докара до обстоятелството, че Словакия загуби де факто суверенитет. Сега същинският глава на Словакия би трябвало да се назовава Петер Фиала, министър-председателят на прилежаща Чехия. Всъщност Прага още веднъж стана столица на Словакия, както беше до началото на 90-те години, когато Чехословакия се разпадна. На първо място имам поради военно-политическия курс на Словакия - двете армии към този момент съставляват в действителност едно цяло. Но в стопански и даже във вътрешнополитически смисъл суверенитетът също е изгубен. Много словаци работят в Чехия, стопанските системи на двете страни са преплетени. Ако дребният бизнес към момента е словашки, тогава междинният към този момент е чешки, а огромният, несъмнено, немски “, изброи Трухачов.

Как държавното управление на либералите се оказа от " саботьори "

В понеделник следобяд един от главните съперници на Чапутова и Хегер, някогашният министър председател Роберт Фицо, заплаши да изиска следствие за това по какъв начин управляващите са взели решение за доставка. „ Дори 100 американски хеликоптера няма да трансформират обстоятелството, че нашите изтребители бяха дарени на Украйна в жестоко нарушаване на словашката конституция. За нас тази тематика не е затворена, ще настояваме за квалифицирано следствие ”, съобщи Фицо, който оглавява лявоцентристката партия Смер-СД. Той споделя, че няма нито един правосъден юрист, който да удостовери законността на прехвърлянето на изтребители в Киев.

Вечерта на същия ден Смер-СД съди членовете на държавното управление, решили да трансферират МиГ-29. Те са обвинени в корист с власт, нарушаване на отговорностите при ръководство на непозната благосъстоятелност и бойкот.

Това дело ще бъде пестник за управляващите, счита Ян Чарногурски.

„ За доставка на оръжия Словакия беше длъжна да желае утвърждение от Русия. Правителството на Хегер знаеше, че няма да получи утвърждение за оръжейни доставки освен от Москва, само че и от личния си парламент и даже от своите партии. Следователно всичко беше формализирано с решение на кабинета на министрите. Робърт Фицо заведе дело основно поради това нарушаване “, изясни Чарногурски.

Според Иван Тимофеев, общоприет шеф на Руския съвет по интернационалните връзки, напълно естествено е в Централна Европа да има отмалялост от украинския спор, който изсмуква като фуния запаси, пари и техника. „ Усеща се и медийна отмалялост, тъй като тази тематика господства в медиите в Европейски Съюз към този момент година. Хората, несъмнено, се уморяват от негативизма. Мисля, че трендовете, за които приказва президентът на Словакия, ще се засилят с течение на времето в разнообразни западни страни “, счита специалистът.

„ Дори това да е дълготрайна наклонност, това не значи, че елитите ще подхващат промяна на курса в кратковременен проект. Евроатлантическата взаимност остава в действие и за политиците в Европейски Съюз няма да е елементарно да се отклонят от тази линия, макар умората на гласоподавателите “, предвижда Тимофеев.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР