Пламен Моновски е съосновател на многомилиардния бизнес на Blackrock Emerging

...
Пламен Моновски е съосновател на многомилиардния бизнес на Blackrock Emerging
Коментари Харесай

Газовата зима за Европа не идва!

Пламен Моновски е съосновател на многомилиардния бизнес на Blackrock Emerging Markets, един от фондовете на международния капиталов водач Blackrock с 10 трилиона $ под ръководство, чиито клиенти имат част от най-значимите обществени и частни компании в света. Впоследствие основава профилиран капиталов фонд, който по-късно е добит от хедж фонд. Съветва институции и огромни частни вложители по избора на активи в портфейли. Самият той е деен вложител на обществените и частните пазари по целия свят.
Когато започнах капиталовата си кариера, нищо не ме шокира повече от разкритието, че цените се дефинират от пределни (marginal), а не от общи размери.

Седях залепен за екрана на по този начин наречените маркет мейкъри и се чудех на нещата - явни за маркет мейкъра, само че цялостна вест за начинаещия. Забелязах, че някой купува милион единици от нещо на цена от 50 $ и по този метод натрупва положение от 50 милиона $, единствено с цел да схвана, че на идващия ден различен купува единствено 20 хиляди единици от същото нещо, само че на цена от 48 $. $48, а не $50 беше цената, която дефинира цената на един милион единици, купени предходния ден. Хилядите движат цената на милионите!

Само за един ден положението от 50 милиона $ беше намаляло с 2 милиона до 48 милиона - просто тъй като някой съумя да дефинира цената по-ниско, като купи доста по-малко, само че на тази по-ниска цена. Уау и отново уау.
Реклама
Добре пристигнали в света на пределното ценообразуване, на пределното търсене и предложение, което движи, хм, съвсем всичко. И изключително важи в света на суровините , където дребни промени могат да доведат до необуздани придвижвания в цените на купените или продадените размери. И това води още веднъж и още веднъж до същото - че пазарите вършат своите си неща и объркват " сигурните " прогнози на тълпи от специалисти. А в случаите, когато всички те показват една и съща позиция, тя заглушава различните отзиви.

По отношение на нищо друго хорът от политици, специалисти, бизнес и консуматори не стига до такива пронизителни тонове, както за актуалните стратосферни цени на природния газ преди настъпването на зимата, изключително в Европа. Консенсусът се тревожи, че Германия ще замръзне, че стопанските системи ще се срутен и че настинали западни жители доста, но доста ще се разгневят. Модната мъдрост е, че цените през днешния ден, въпреки и стремглаво високи, ще скочат още повече през зимата и ще доведат до същински колапс на съвсем всичко. Склонни сме да мислим, че това, което се е случило в близкото минало, ще продължи и в бъдещето, евентуално с даже по-силни от сегашните резултати.

Научих обаче, че когато консенсусът е толкоз краен и толкоз сигурен в себе си, може да се случи тъкмо противоположното и пределното ценообразуване да го изненада.
Пазарите вършат своите си неща и объркват " сигурните " прогнози на тълпи от специалисти.
В същото време допустимо ли е въобще да се мисли, че обратно на заклинанията на всички Касандри цените на природния газ в Европа през зимата може да паднат внезапно и това да опари неприятно всички, които са желали да завоюват много долари или евро от метеоритното повишаване на чистото гориво?
Реклама
И за какво, за бога, бихме желали да мислим, че цените на газа може да паднат в сезона, когато е най-нужен? Ето някои аргументи:

Първо , цените на природния газ станаха параболични. Никога, в никакъв случай не е имало случай, когато цените са се задържали след толкоз внезапно повишаване - наклонността непроменяемо е да падат и по-често - да се срутват , в сравнение с леко да се приземяват.

Второ, неотдавнашното бясно повишаване на газа беше провокирано от презапасяване. То е заразно - поради, че най-често се случва в условия на суматоха. Исторически някои от най-резките покачвания на цени се дължат на презапасяване. Това важи изключително за доставките на първични материали.

И не приказваме единствено за запасите, трупани от държавни структури, само че и от корпорации, огромни и дребни, както и от предприемчиви човеци. Бихте ли си помислили, че когато немското държавно управление, пресата и обществеността са изпаднали в смут от осакатяващите газови дефицити, бордът на шефовете на BASF ще прави нещо друго, с изключение на под паника да купува газ от всички географски региони, в които има такава опция?
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР