Пламен МИЛЕВ, Ръководител направление "Публични политики и анализи", БСПСъгласно чл.

...
Пламен МИЛЕВ, Ръководител направление "Публични политики и анализи", БСПСъгласно чл.
Коментари Харесай

Крах на системите за сигурност

Пламен МИЛЕВ ,
Ръководител направление "Публични политики и разбори ", Българска социалистическа партия

Съгласно член 105, алинея 2 от Конституцията на Р България Министерски съвет обезпечава публичния ред и националната сигурност на страната. Изминалата година сподели, че държавното управление, определено на 4 май 2017 година с министър-председател Бойко Борисов, е некомпетентно да извърши това свое главно конституционно обвързване. Нещо повече - през последната година продължи ескалацията на извънредно отрицателни чувства и страхове у хората.
Наред с общата обществена неустановеност - ниски приходи, неспособност да се платят обикновените условия на живот, здравните услуги и медикаментите - в страната се образува обща, трайна и без изгледи и очаквания за усъвършенстване

атмосфера на неустановеност и безпокойствие

С всеки ден нараства чувството за заплаха и боязън от незаконни похищения, от беззащитност при естествени бедствия и повреди. Нараства освен чувството, само че и е налице фактическа незащитеност на жителите и бизнеса от по-силните - мафия, политически покровителствени предприемачи и компании, локални феодали, произвол от представители на правозащитни структури.
През последната година се прибави и страхът от вероятен боен спор с директно замесване на България. Страховете и възприятието за неустановеност у хората са съществена детерминанта на неприятното качество на живот и е от главните аргументи за всеобщото изселване на младите от страната.
Провалът в гарантиране сигурността на обществото е най-видим в дейностите на Министерство на вътрешните работи във връзка с така наречен битова или стандартна престъпност. Нея хората усещат най-остро и тя е повода за осезаемо възприятие на неустановеност. През ноември 2017 година мъж е убит и обезглавен в столичния кв. "Хиподрума ", през януари възпитаници пребиват водач на рейс, през април стара жена от Златица е ограбена и пребита, през май мъж е залостен с дървен прът след побой и обир. Честите побои и нападения основават напрежение, което рискува да прерасне в спор от етнически темперамент. Очевидно едно от главните предизборни обещания на ГЕРБ - "Подобрено и координирано противопоставяне и предварителна защита на стандартната престъпност " - е неизпълнено и гласоподавателите са излъгани!
Не се извършва мярката за дислокация на 1000 униформени служители на реда в дребни и приблизително огромни обитаеми места. Въпреки статистиките за понижени закононарушения натискът на престъпността не понижава. По-малкото регистрирани закононарушения се дължат на неналичието на доверие в полицията. По тази причина все по-малко хора алармират органите на реда за осъществени похищения против тях. "Подадох сигнал, че от службите изтича секретна информация към Антон Тодоров. На идващия ден той ми звънна и ме заля със закани. Не вярвайте на Министерство на вътрешните работи, когато споделя, че анонимността ви е обезпечена, в случай че подадете сигнал против нарушители. Това просто не е по този начин. От Министерство на вътрешните работи тече информация като решето и вашата сигурност не е обезпечена ", споделя Минчо Спасов, някогашен народен представител от Национална движение „Симеон Втори" и ръководител на вътрешната комисия в Народно събрание. Доказателство за това са и зачестилите случаи на самоорганизация и разпра, възроденият спор за границата на неизбежната самозащита и всеобщите митинги. Примери? Митингите през март в поддръжка на доктора, прострелял рецидивист в двора на къщата си, както и всеобщите митинги в с. Градец през април, откакто 35-годишен дървосекач атакува самотна баба в Златарица, преби я, съблече я гола, открадна 90 лева и банковата й карта и изчезна. Ненавременната реакция на полицията и неналичието на санкции все по-често са аргументи за разпра и издаване на присъди от улицата. Показателен е казусът в Угърчин отпреди седмица, където любовна драма и невърнат заем станаха повода за всеобщи вълнения и опълчване на обособени групи в обществото.
Държавата капитулира пред ползите на мафията, на националната и транснационалната проведена престъпност. Свидетели сме на разширение на противозаконните незаконни практики в икономическия живот (печелене на публични поръчки, финансови измами, измами на работодатели по отношение на трудещите се във връзка с заплати и осигуровки, контрабанда, противозаконна търговия с акцизни артикули и др.). Все по-често в обществото се приказва за тясно обвързване на част от системите за сигурност с престъпността.

България е безмълвен участник в системите за интернационална сигурност

Държавата няма глас в НАТО. Държавата няма позиция и политика по повод превръщането на района в сцена на директна борба на световните геополитически сили, насищането му с въоръжение, разполагането на нови супермодерни и мощни оръжейни системи, разполагането на непознати (макар и съюзнически) военни подразделения. В западните медии за Балканите последователно се връща определението "барутен погреб ".
Държавата няма идея и политика за развиване на районната сигурност. Инициативите за Западните Балкани са подбудени от световни ползи и, както се вижда, не са районно уравновесени и подкрепени. Липсата на лична идея води до липса на сходство и баланс сред самодейностите и опциите на страната, до неефективно "изхвърляне ". Непрофесионалното и аматьорско отношение към една от най-сложните политически сфери освен не способства за развиването на връзките и подсилване на ролята и мястото ни в района, а противоположното - до тяхното утежняване.
Сред слабостите следва да отчетем дезинтегрираната ни система за сигурност - слаба обязаност на главните детайли в нея (външна политика, защита, разузнаване, контраразузнаване, вътрешна сигурност и публичен ред). При тези условия сигурността на страната и на хората е на ниско ниво макар немалкия публичен запас, който се харчи (над 3 милиарда лева директни разноски през бюджета на профилираните държавни структури и още 0,5 милиарда лева през бюджетите на министерства, организации, комисии, регионални администрации, общини). Разчита се на удобно стичане на събитията, няма потенциал за посрещане на усложнена конюнктура и условия. Стана табиет (даже принцип) реакцията при настъпване на такива условия да е с драматичен нюанс и с извънредно негативни последици - бягството на двамата рецидивисти от Централния затвор, всеобщото ликвидиране в Нови Искър. Често пъти и за жал тя е и трагикомична.
Поражда безпокойствие мощното присъединяване на частния бранш в областта на сигурността като обезщетителна реакция на слабостта на страната (общ финансов разход от към 1,5-1,7 милиарда лева с наклонност на повишаване - т. е. този запас последователно доближава по размери обществено заделяния ресурс). Налице е рисково изместване на страната от една от най-важните и обществени функционалности - гарантирането на сигурността - с непредсказуеми негативни последици за държавността и за съществуването на страната.
Управляващите подчиниха системата за сигурност на некоординирани и слабоконтролирани частни ползи. Постепенно

започнаха да се образуват параструктури


Паралелно с това не престава разчистването на сметки като разследване от мафиотизацията на страната. През последната година показните убийства се трансфораха в нещо обикновено. На 18 декември 2017 година върховен държавен чиновник - началникът на отдел "Фискален надзор " на Централното ръководство на Национална агенция за приходите Иво Стаменов, е причакан и прострелян от упор в центъра на София, на по-малко от 500 м от Столичната община и Народно събрание, в непосредствена непосредственост до детска градина. Заловен за закононарушението няма макар заявката на министъра на финансите Владислав Горанов, че стрелбата против данъчен чиновник е изстрел против страната. Няма хванат и за убийството на известния с връзките си с ГЕРБ великотърновски бизнесмен Петър Христов. Той бе убит с картечен револвер в София на 8 януари 2018 година на едно от най-наблюдаваните пътни трасета в столицата. И двете убийства стават мотив за сериозни мнения в авторитетни задгранични медии, които подчертават върху започващото 6-месечно ротационно председателство на Съвета на Европейски Съюз от България и на деликатното наблюдаване на страната от Брюксел предвид на напъните й в битката с проведената престъпност и корупцията.
Желанието на държавното управление да се оправи с престъпността и корупцията е обект на подозрение освен от Брюксел и Българска социалистическа партия, само че и от вътрешната страна. Не различен, а вицепремиер в същото това държавно управление съобщи на 18 юни т.г., че заведения, в които се пласират опиати и има проституция, получават министерска поддръжка. Въпросната министерска поддръжка засяга министъра на благоустройството и районното развиване Николай Нанков. Малко по-рано тази година вицепремиерът Валери Симеонов сезира прокуратурата за осъществени закононарушения от министъра на туризма Николина Ангелкова.

* * *

При настоящето ръководство не се виждат действителни вероятности за смяна на положението на системите за сигурност в положителна посока. Политическите управления не са в професионално положение и нямат потенциал за превъзмогване на рецесията. Това с особена мощ се отнася до Министерство на вътрешните работи и ДАНС.
Груба неточност и нарушаване на законите на страната е и директната интервенция на висшето политическо управление на Политическа партия ГЕРБ, в лицето на ръководителя Бойко Борисов и зам.-председателя Цветан Цветанов, в оперативното управление на системите за сигурност. Това има големи отрицателни последици освен за системите за сигурност, само че и за демокрацията и ръководството на страната.
На основата на всичко изброено дотук стъпките са повече от ясни: избор на съмнение на държавното управление, наложителна оставка на министъра на вътрешните работи и на политическото управление на Министерство на вътрешните работи, наложителна оставка на ръководителя на ДАНС и на политическото управление на ДАНС.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР