Пламен Георгиев беше сигурен председател на новия антикорупционен орган още

...
Пламен Георгиев беше сигурен председател на новия антикорупционен орган още
Коментари Харесай

Хоп и още един главен прокурор

Пламен Георгиев беше сигурен ръководител на новия антикорупционен орган още преди да имаше законопроект за основаването му

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА Още по тематиката
Прокуратурата и антикорупционната комисия проверяват община Перник

Обект на следствието е контракт за сметоизвозване и снегопочистване от 2014 година
28 фев 2018
Пламен Георгиев желае разширение на щата на новата антикорупционна комисия

Из концепцията на номинирания за ръководител Пламен Георгиев
20 фев 2018
Служителите на антикорупционната комисия имали право да носят бурки

Агентите на КПКОНПИ носели маски на лицето при акцията по задържането на кмета на Септември, тъй като имало риск от теч на информация
16 фев 2018
Внесени са две кандидатури за началник на антикорупционната комисия, едната е изненада

Досегашният ръководител на КОНПИ Пламен Георгиев е номинация на ГЕРБ, и.д. шефът на комисията за спор на ползи Николай Николов е препоръчан от Българска социалистическа партия
14 фев 2018
Парламентът откри предизвестената процедура за началник на антикорупционния орган

Фаворитът на ръководещите Пламен Георгиев евентуално ще остане единствен претендент
4 фев 2018
Борбата с корупцията стартира с PR акция в Септември

От прокуратурата обявиха, че ще работят " по лист "
1 фев 2018 Докато в прилежаща Румъния хиляди стачкуват против настояването на правосъдния министър и ръководещия хайлайф за премахване на шефката на Национална дирекция " Антикорупция " (DNA) Лаура Кьовеши, в България съвсем неусетно навлезе във финалния си стадий процедурата за избор на ръководител на новия антикорупциoнен орган - Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ).

В началото на март ръководещото болшинство в Народното събрание ще избере Пламен Георгиев (кой е той вижте в карето) за ръководител на основаната в края на предходната година комисия. За поста има и различен претендент - номинираният от Българска социалистическа партия Николай Николов (негов профил - в карето по-долу), само че изборът на Георгиев е сигурен още преди неговото чуване. Издигналата го ръководеща коалиция - ГЕРБ и " Обединени патриоти ", има задоволително гласове в Народното събрание, с цел да наложа кандидатурата му, за която се знаеше доста преди приемането на антикорупционното законодателство.

Да се върнем в Румъния, където оценките за работата на Кьовеши не са еднопосочни, само че протичащото се демонстрира, че румънската политическа класа регистрира като неточност това, че е позволила еманципацията на шефката на антикорупционния орган. В България ръководещите парират този проблем в точния момент. Историята на Кьовеши е ярка проява какъв брой мощно активността на един орган с големи пълномощия и самостоятелен мандат се предопределя от личността, която го оглавява. Всъщност потвърждава го и ориста на българската прокуратура, която беше прокуратурата на Татарчев, на Филчев, прокуратурата по времето на Велчев и в този момент – прокуратурата на Сотир Цацаров.

По информация на " Капитал " претендентите ще бъдат изслушани от отрасловата комисия в Народното събрание идващия вторник и гласувани евентуално още същата седмица.

По своята социална значителност изборът на ръководител на КПКОНПИ може да се съпостави с този на основен прокурор както поради пълномощията, които новата комисия получи, по този начин и поради дългия мандат, който нейното управление има (шест години или с година по-малко от този на основния прокурор), само че не по-малко и поради непрозрачните механизми за асортимент на чиновниците и надзор и отчетност на структурата, която на процедура може да засегне освен заемащи висши държавни постове, само че на процедура всеки български жител и бизнес.

Свръхправомощия

Колегиален орган допуска уравновесено взимане на решение с болшинство от членовете на една конструкция, където ръководителят е единствено пръв сред равни. Но в тази ситуация с КПКОНПИ ръководителят има доста по-силна позиция, в действителност – преобладаваща, защото един път определен, той предлага останалите членове на комисията, а Народното събрание може единствено да ги утвърди или отхвърли.

Ясна индикация за бъдещата активност на този орган ще е методът, по който ръководителят ще номинира останалите членове. От няколко източника " Капитал " научи, че имената им към този момент били контрактувани.

Друг, надалеч по-сериозен проблем, е фактът, че чиновниците в комисията ще бъдат от време на време подлагани на инспекция за честност, а освен при постъпването им. Какви ще се критериите за тази инспекция, каква ще е процедурата за осъществяването и за какво на нея ще бъдат подложени единствено чиновниците, само че не и членовете на комисията - законът не споделя, а редът ще се дефинира от самата комисия. Възможно е тя да включва детектор на лъжата, чиито изводи по принцип не подлежат на правосъден надзор. В закона е записано единствено, че който чиновник не издържи инспекцията, ще бъде освободен.

Така избраната непрозрачна и неподлежаща на външен надзор процедура елементарно може да се трансформира в механизъм за слагане според на чиновниците, от които ще зависи в каква посока ще бъдат решавани преписките. Досегашната процедура на Комисията за лишаване на нелегално добито имущество (КОНПИ), която Пламен Георгиев управлява и е гръбнакът на новата институция, демонстрира, че точно нейната безконтролност я трансформира в конструкция с двойна приложимост - като чадър над послушните и като сопа за неуместните.

Еднозначен образец е казусът с съветската гражданка Елена Елизабет декор Месинг, която в края на предходната година беше наказана на 10 години затвор за пране на 1.5 милиарда лева, само че производството, което КОНПИ води против нея, е било прекъснато тихомълком с претекстове, които мъчно могат да се опрат на закона.

Опасно оръжие

Представата, че антикорупционния закон и свръхкомисията, която се основава с него, засягат единствено корумпираните във властта, е надълбоко неправилна. Всъщност властовият хайлайф сега прави нужното, с цел да няма грижи с комисията, назначавайки " верния " човек.

За сметка на това всеки български жител може да се окаже цел на комисията, без значение, че не работи и в никакъв случай не е работил в държавния бранш и не е упражнявал обществена власт. Достатъчно е да бъде притеглен като обвинен за необятен кръг от закононарушения, огромната част от които нямат нищо общо с корупцията – тероризъм, квалифицирано ликвидиране, изнудване, насила, машинация, заграбване, сводничество, порнография, вещно укривателство, квалифицирана кражба и обир, похищение, занемареност, закононарушение против кредиторите, документно закононарушение, иманярство и така нататък Нещо повече - държавното управление предлага огромни промени в Наказателния кодекс, с които се криминализират редица гражданскоправни връзки (т.нар. корупция в частния сектор). Ако и те бъдат включени в антикорупционния закон, обсегът на репресивно деяние на комисията ще стане още по-широк.

Привличането на обвинен от прокуратурата не предстои на правосъден надзор, а ориста на следствието, което може да бъде прекъснато безусловно на идващия ден, не ангажира инспекцията за нелегално имущество, която от своя страна не се базира на справедливи критерии.

Проверките на комисията против държавни чиновници ще стартира при неподаване на декларация за имущество и спор на ползи или при определяне на разминаване сред притежавано и заявено имущество. Ако то е сред 5 и 20 хиляди лева, инспекцията ще се прави от Национална агенция за приходите, само че в случай че е над 20 хиляди лева - от КПКОНПИ. При последната догадка комисията ще може да ревизира и магистрати, макар че с промените на конституцията от 2015 година беше заложено това пълномощие да е на Инспектората към Висшия правосъден съвет.

Посоката е ясна още от първия месец

Притесненията за мощните оръжия, с които КПКОНПИ беше въоръжена, за това в каква посока ще тръгне под управлението на Пламен Георгиев се видяха още в първия месец от основаването й, през който той беше изпълняващ активността.

Георгиев избра да даде първото си изявление за жълт уебсайт, обгрижващ ползите на Делян Пеевски, в което говореше не като правист, а в стилистиката на медиите на депутата от Движение за права и свободи ( " всеки ще си сърба попарата, която е надробил ", " за нас няма свещени крави " и " персонално аз с каквото съм се захванал съм се справил " )... Институцията създаде две показни акции против локалната власт в Септември и Перник, които явно залагат повече на резултатите, в сравнение с резултат. И в двата случая става дума " документални " следствия на покупко-продажби отпреди години, а по този метод и прокуратурата, и КПКОНПИ дадоха знак, че точно в общините ще е главната им линия на активност, а не по високите етажи на властта.

Паралелно с това беше спусната цялостна завеса над активността на комисията, която на практика отхвърля да ползва Закона за достъп до социална информация за активността си, като не дава отговор даже на базови запитвания, свързани с разноските на комисията, което е повече от показателно за желанията на Георгиев да допусне бистрота и отчетност на ръководения от него орган.

Междувременно във вторник румънският Висш правосъден съвет отхвърли настояването на министъра на правораздаването Тудорел Тоадер за отстраняването на Лаура Кьовеши. По време на траялото над два часа чуване тя обори едно по едно обвиняванията против нея. Едно от тях беше, че ръководената от нея комисия работи на загуба, на което тя отговори, че че против DNA няма неоправдателни решения на съда в Страсбург. " Поставихме обезпечителен запор върху 667 милиона евро, имаме решения за конфискация по нашите каузи за 226 милиона евро. Работили сме на облага с 200 милиона евро ", уточни Кьовеши. За съпоставяне, когато преди месец сътрудниците от " Сега " желаеха сходна информация от КПКОНПИ, Пламен Георгиев отхвърли с претекст, че това е... класифицирана информация.

Да обобщим - неяснота, авторитарност и показност, зад която стоят политически претекстове. Звучи познато? Съвсем скоро България ще има още един основен прокурор. Пламен Георгиев: Трамплинът " Мишо Бирата "

Бъдещият ръководител на КПКОНПИ Пламен Георгиев приключва с отличие Юридическия факултет на Софийския университет и стартира работа първо като следовател, а по-късно като прокурор в Софийската районна прокуратура.

През 2009 година, малко преди ГЕРБ да дойдат на власт, е командирован в Софийската градска прокуратура. Там той отхвърля да образува следствие по така наречен рецесия с боклука в София, която значително беше инсценирана от кабинета " Станишев ", с цел да нападна Борисов преди парламентарните избори. Впоследствие Георгиев става част от профилирания екип за корупционни закононарушения към Върховната касационна прокуратура (ВКП). Там работи по основни проблеми - делото против кмета на Кърджали Хасан Азис (върнато от съда и след това прекратено), депутатите от Движение за права и свободи Митхат Табаков и Гюнай Сефер, делата за " Софийски парцели " (завършили с оправдателни присъди), присвояването на 21 млн. лева от Алфа банк (за което на първа инстанция беше наказан единственият обвиняем - касиерът, а съдът подлага на критика проверяващите, че не са положили старания да проследят парите).

Има едно дело, което е прекъснато, преди да стигне до съда, и тъкмо то му оказва помощ да се издигне в кариерата. Това е досъдебното произвеждане, формирано към изтеклия диалог сред починалия към този момент шеф на митниците Ваньо Танов и Бойко Борисов, в който министър председателят му разпорежда да приключи интервенция на митниците в хранилища на предприемача Михаил Михов, прочут като Мишо Бирата. Записите са унищожени и за тях не е направен така наречен материално доказателствено средство, което би разрешило трансформирането им в доказателства, по които да се организира следствие. Делото е прекъснато, а кариерата на прокурор Пламен Георгиев стартира да се развива шеметно - той е нараснал предварително, назначен е за зам.-началник на основаната от ГЕРБ Специализирана прокуратура, а по-късно и за заместител на правосъдния министър Диана Ковачева в първия кабинет на Борисов.

В края 2012 година Пламен Георгиев е назначен за началник на новата комисия (КОНПИ), която не основава проблем на властта и сътрудниците й, само че съумява да впечатли инспекторите на Европейска комисия с внушителните обезпечения, които съдът постанова (практически автоматизирано, тъй като правосъдният надзор е мощно ограничен) по искане на КОНПИ. Зад този заслон обаче текат сюжети, които демонстрират комисията в по-различна светлина. Така да вземем за пример около производството против Цветан Василев КОНПИ се включи в правосъдните борби за контрола на " Дунарит " и БТК, действайки в интерес на ползите на Делян Пеевски.

Комисията се включи интензивно и във войната, която Пеевски и основният прокурор Сотир Цацаров водят против съиздателя на " Капитал " и " Дневник " Иво Прокопиев, погазвайки и влезнали в действие правосъдни решения. А демократичният й метод по други проблеми, като прекратяването на произвеждане против наказаната за пране на 1.6 милиарда лева Елизабет Елена декор Месинг, оставя чувството за откровена корупция. Николай Николов: Изненадата отляво

Ако плюсовете и минусите на двамата претенденти се преценят добросъвестно, издигнатият от Българска социалистическа партия Николай Николов може би ще излезе напред. През последните 15 години е работил в основни за КПКОНПИ области – лишаване на имущество и спор на ползи. Николов беше член на първата Комисия за определяне на имуществото, добито от незаконна активност, а от 2011 година е член на комисията за спор на ползи и неин и.д. ръководител през последните три години (след злощастното управление на Филип Златанов).

Той е създател на няколко научни монографии за спора на ползи и гражданската конфискация. Концепцията му е като къс лекционен курс на тематика корупция, спор на ползи и лишаване на имущество в порядъка на 27 страници, а също и доста съответен проект за деяние. (Там да вземем за пример се подсеща за упования гърмеж от заявления на новозадължените общинари единствено до един месец, за това, че единствено един ден закъснение на декларацията води до санкция от 1000 лв. и старт на имуществена инспекция и т.н.)

Николов обаче не слага акцент върху лишаване на имуществото, а върху основаване на среда против корупцията. Предлага и забавни решения за публичните поръчки, да вземем за пример да минават през специфичен програмен продукт за свързани лица.

Макар да наподобява обречена в тази процедура, кандидатурата на Николов дава ясна опция за ръководство на комисията. И любимецът на властта ще има действителен противник.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР