Пламен Димитров, президент на КНСБ, в Беновска пита“ в пита-Радио

...
Пламен Димитров, президент на КНСБ, в Беновска пита“ в пита-Радио
Коментари Харесай

Пламен Димитров: „Марица 3“ Василев и Сандов да не спират, въглищните ТЕЦ да работят в енергийната криза

Пламен Димитров, президент на КНСБ, в „ Беновска пита “ в пита-Радио К2, във и по Радио К2 на 93.9MHz на 14-ти май 2022 година, съобщи позиции по следните тематики:

Преизбирането му за президент на КНСБ. Каузата на КНСБ.

„ С наслаждение споделям добър ден на новия, остарял президент на КНСБ! Честито! Какво задоволство Ви носи да управлявате най-големия профсъюз в България? И каква изгода имат хората от вас? “, попита Беновска. Пламен Димитров благодари и изясни, че КНСБ има към 300 000 члена, което я прави най-голямата синдикална организация в България. Той продължи: „ Всяка победа, всяко достижение, даже да не е чак толкоз огромно, се посреща от тези, от които е извоювано, с признателност! И когато видиш в очите на хората, даже да не споделят нищо, че са получили нещо, което са желали – това стига! Друго не е нужно! “.

„ В епохата на „ Промяната “, в случай че мога по този начин да се изразя, какви са новите хоризонти пред синдикалната активност? Преди Вас бяха работодателите, които оповестиха, че дружно с тях и вие ще подкрепите техния митинг! “, попита Беновска. Пламен Димитров отговори, че КНСБ са дружно с бизнеса. Според него няма по какъв начин да бъде признат опитът на държавното управление да компенсира с по-малко пари високите цени на електрическата сила. Причината не е, че бизнесът е алчен, а че по този начин няма по какъв начин да се резервира така и така изтънялата конкурентоспособност на българските компании. Така че няма по какъв начин КНСБ да не е с бизнеса при тези рационални причини, които подсигуряват работните места.

Пламен Димитров изясни: „ От тази позиция „ Промяната “, заложена във Вашия въпрос, има редица недостатъци! Но нашия конгрес стана дума за другата смяна, за същинската смяна! За „ зелената “ и „ цифровата “ смяна! Искаме или не желаеме – тя се случва. Това води след себе си и до благоприятни условия, и до рецесии, и до закани! Това, което се случва с въглищните ни централи е проблем, който стои от дълго време. Но цифровата смяна носи изгоди! Така че думичката „ смяна “ като че ли стартира да се натоварва с някаква отрицателна конотация! Не знам дали е целесъобразно като цяло, да я извадим от политиката и да я сложим в действителния живот, в действителния бизнес, тъй като там в действителност са значимите неща! “.

Спирането на Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “. Съдбата на въглищните ТЕЦ-ове.

„ Имат ли някакъв интерес ръководещите да закрият въглищните ТЕЦ-ове и основно ТЕЦ-овете на Христо Ковачки? “, попита Беновска. Пламен Димитров отговори, че не знае дали имат някакъв персонален интерес, това може да се ревизира дълго. Но по този начин сякаш ръководещите са намерили метод да сложат някаква алена точка пред себе си и да пуснат напред ПВУ, с цел да могат да дойдат напред другите пари. Тези пари ще се насочат освен към енергетиката, само че и към разнообразни фискални принадлежности, без значение, че бизнесът е очаквал грантове, с цел да може да бъде конкурентен. Президентът на КНСБ съобщи: „ Аз като че ли нямам доверие, че Асен Василев е решил да затвори тъкмо ТЕЦ-овете на Ковачки и съм податлив да му имам вяра, че няма нищо персонално! Но би трябвало да затвори някои, с цел да угоди на Урсула фон дер Лайен. И тъй като другите са по-трудни, по-системни и по-важни и там стоим и ние доста по-силно – по този начин стига до „ жертвеното агне “, което няма никаква причина да бъде такова! “.

„ Да, само че когато държавното управление навърши 100 дни, лъснаха несъгласията сред Асен Василев и Кирил Петков дали би трябвало да се закрият „ Брикел “ и „ Бобов дол “. Нека да чуем Асен Василев какво сподели на 100 дни в едни къси изявленията, за какво би трябвало да закрие „ Брикел “ и „ Бобов дол “, тъй като не работят! “, продължи Беновска и пусна отговора на вицепремиера Асен Василев на неин въпрос по време на конференцията във връзка 100-те дни на държавното управление:

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Асен Василев – финансовото „ гуру “ на Петков – желае да закрие ТЕЦ-овете „ Бобов дол “ и „ Брикел “ тъкмо поради НПВУ.

Асен Василев: Единственият ангажимент за затваряне на мощности, който сме поели е да се затворят мощностите, които не дават отговор на екологичните стандарти сега. Нашата информация е, че не дават отговор „ Брикел “ и Бобов дол “. Те съвсем не работят в последните години.

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Пламен Димитров разяснява тези думи: „ Това е легендата и то в действителност не тъй като не работели, а тъй като не отговаряли на екологичните стандарти и условия! По тази линия и Сандов се пробва да вкарва някакви причини, които не постоянно са състоятелни! Аз няма да се трансформирам в юрист на никого, само че в последна сметка би трябвало да има равнопоставеност! “.

Пламен Димитров беше безапелационен, че сега въглищните централи ще подсигуряват сигурността на България. Доставките на газ към момента не са ни обезпечени и не се знае на каква цена ще пристигна газа. Освен това Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ е систематичен Топлоелектрическа централа и не може да бъде затворен. Както и Топлоелектрическа централа „ Варна “ не може да бъде затворен. „ Както някои желаят да ги затворят, тъй като единия бил на Доган, а другия на Ковачки! Няма значение на кого е! Българската електроенергийна система е построена по един метод и пръстенът, който върви в цяла България – би трябвало да има електрогенерираща мощ в тази част на България! Дали ще бъдат единствено на въглища е различен въпрос! Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ има проекти да мине на газ, само че по какъв начин ще стане това при тази цена на газа е различен въпрос. Но би трябвало да се даде еднакъв късмет на всички! Не виждам причина това да не е по този начин, тъй като в „ Бобов дол “ бяха направени съществени вложения. А от 1-ви юни стартира ремонта на Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ в Димитровград, който няма да бъде една седмица, както сподели Сандов доскоро, а ще бъде няколко месеца! И трябваше да му се разреши няколко седмици на най-малък товар да работи, с цел да се види какъв брой и къде би трябвало да се фиксират течовете! “, безапелационен бе Димитров.

„ Искам още веднъж да се върнем към фигурата на Асен Василев, тъй като това изказване беше преди един месец, да забележим оня ден какво сподели той още! “, продължи Беновска и пусна запис от изявлението ѝ с Асен Василев от 10-ти май 2022 година:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Илиана Беновска: Искам да Ви запитвам нещо за енергетиката! Защо желаете да пандизите „ Брикел “ и „ Бобов дол “? В момента Вашият сътрудник Сандов желае да затвори „ Марица 3 “! Това са ТЕЦ-ове, които са все свързани с Ковачки, знаете! Каква е тази упоритост?

Асен Василев: МФ няма по какъв начин да затваря ТЕЦ-ове!

Илиана Беновска: Вие го изразихте самичък, че желаете да пандизите „ Бобов дол “ и „ Брикел “, тъй като не работели задоволително! Това беше на 100-те дни на държавното управление! Ако помните? Дадохте изявленията и Кирил Петков дори сподели, че това не е в съгласие! Не го ли помните?

Асен Василев: Това, което с Европейска комисия сме съгласували, беше във връзка ПВУ, е Министерство на околната среда и водите да си направи инспекциите и централи, които не дават отговор на европейските правила за замърсяване, да бъдат спрени.

Илиана Беновска: Ама Вие персонално споменахте двете имена „ Брикел “ и „ Бобов дол “, от Вашата уста!

Асен Василев: Защото все още имаме наказателна процедура от Европейска комисия за тези две централи!

Илиана Беновска: Тоест нищо персонално към Ковачки?

Асен Василев: Нищо персонално!

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска продължи: „ Виждате, че поредно Асен Василев желае да затваря ТЕЦ-овете и желая да се ориентираме към историята с „ Марица 3 “. Пламен Димитров изясни, че всички ТЕЦ-ове на Ковачки работят за свободния пазар и това ще продължи да бъде по този начин. От 1-ви юли стартира новия интервал на контролирания пазар и би трябвало да бъде обезпечено, че токът за бита няма да се усилва. Това може да стане, единствено в случай че се вкара оптимално сила от АЕЦ „ Козлодуй “ на контролирания пазар. В същото време на районния пазар трябват сред 1500 и 2000 мегавата. Това значи, че всякакво ограничаване на ТЕЦ-ове ще сътвори проблеми на нашите съседи, на които изнасяме ток.

„ Аз щях да запитвам не се ли заплашва националната сигурност, в случай че по този начин, през пръсти или „ по радостни чорапи “ се вършат промени? “, попита Беновска. Президентът на КНСБ отговори, че в случай че навредим на връзките си със съседите от Западните Балкани, това ще сътвори в допълнение напрежение. И Европейска комисия е споделила, че в случай че няма експорт от България от 1500 – 2000 мегавата, то западните ни съседи отиват към режим на тока.

„ Преди малко тук беше юрисконсултът на „ Марица 3 “, той сподели, че на 16-ти ще има митинг! “, продължи Беновска. Пламен Димитров отговори, че митингът от проведен взаимно със синдикалната организация на КНСБ в централата и това е напълно обикновено, тъй като хората желаят да си пазят работните места. Той съобщи: „ Ние сме с тях! Най-вероятно протестиращи от тях ще има и на 18-ти на огромния митинг с работодателите! “.

Беновска изясни: „ Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “, въпреки и дребен Топлоелектрическа централа, работеше, само че беше затворен от Регионална инспекция за опазване на околната среда Хасково с авансово осъществяване на решението. Борислав Сандов настойчиво и доста редовно продължава да го държи затворен. В четвъртък, когато беше плануван митинг, се разигра нещо доста забавно. Първо Сандов позволи на „ Марица 3 “ да работи и те се отхвърлиха от митинга. След 20 минути насрочи конференция на която заяви за решение на Съда в Люксембург, който, виждате ли, показвал, че Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ не би трябвало да работи! Ако позволите да покажа, на първа страница на решението се споделя, че съдът се произнася по отношение на несъблюдение на инструкция от страна на България от 2007 година до момента. Във втората страница на решението пък се демонстрира, че това се отнася не за съответни ТЕЦ-ове, поименно упоменати, а за Югоизточен район. На трета страница се упоменава, че ние би трябвало да осъществим напътствията. Няма никакъв диспозитив, който да указва – стопираме „ Марица 3 “ или който и да е различен Топлоелектрическа централа! Даже най-смешното беше най-после в решението, което е 42 страници, най-после написа, че България би трябвало да заплати разноските по делото! Това е единственото наставление! “. Пламен Димитров отговори, че не желае да омаловажава проблемите, които страната ни има с неспазването на редица постановления на европейското законодателство. „ Но да се спекулира и по някакъв метод да се злоупотребява с това, като се нарочват едни или други съответни компании – за мен е неприемливо! Нека някой да потвърди от кое място идва това замърсяване! Чухме тук Гълъбово, вятъра! В Димитровград има и други замърсители! “, безапелационен бе президентът на КНСБ. Той добави, че се получава някакво разбъркване в общественото и политическото говорене и притежателите на мощностите не са наясно какъв брой време още ще могат да работят, в случай че създадат нужните вложения.

Пламен Димитров още веднъж акцентира, че Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ би трябвало да бъде пуснат да работи на най-малък товар, с цел да се откри тъкмо от кое място идват течовете. Това се споделя и в писмо на заместник-министъра на енергетиката Данаилов до Регионална инспекция за опазване на околната среда Хасково, с копие до министъра на околната среда и водите. „ Аз не разбирам каква е тази нервност сега, че се пуска за 10 дни този Топлоелектрическа централа, след което той самият ще спре за ремонт! И вършим тук някакви панаири, митинги, съдът, вицепремиера, „ Матросов на амбразурата “! Това са някакви неща, които са странни! “, безапелационен че Димитров.

„ Моля Ви да изгледаме, то е малко, по какъв начин Борислав Сандов разгласи решението на Съда в Люксембург и какво даде обещание най-после, това е най-важното! “, продължи Беновска и пусна запис от брифинга на Борислав Сандов от 12-ти май 2022 година:

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Илиана Беновска: Вицепремиер Сандов, здравейте, „ Беновска пита “! Може ли да ми отговорите държавнически в какъв брой часа се появи и Вие узнахте това решение на Люксембургския европейски съд? И дали не разиграхте една режисура, като, към този момент знаейки за това решение, пуснахте от Хасково Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ да работи и в този момент, уповавайки се на констативното решение да го спирате?

Борислав Сандов: Това решение излезе на уеб страницата на съда, което е единствения метод, по който ние го разбираме, преди половин час, 35 минути! Знаехме, че ще излезе през днешния ден. Знаехме отпреди време, тъй като за през днешния ден беше планувано съдът да оповести решение по завършили към този момент каузи. Нашето беше завършило и чакахме решението. Аз това съм го казвал и може да бъде открито в медиите. Защо синдикатът е решил да насрочи за през днешния ден този митинг и за какво го отсрочил, отново споделям – аз това не мога да зная! Мога да предположа! За мен самия беше необичайно за какво синдикатът желае митинг през днешния ден, когато знае, че ще излезе или най-малко аз съм споделил, че чакаме това решение. А за всички ни е ясно, че това решение щеше да бъде отрицателно за България!

Илиана Беновска: Какво написа в диспозитива на това решение и кои ТЕЦ-ове се цитират?

Борислав Сандов: Цитира се целия район! Целия Югоизточен район! Ще Ви зачета част от решението – „ 148, от това следва, че второто изказване за нарушаване би трябвало да бъде признато. С оглед на всички изложени нагоре съображения следва да се откри, че Република България не е изпълнила не е изпълнила отговорностите си по член 13, параграф 1 от Директива 2008/50/ЕО, като не е подсигурила в зона Югоизточна да не се надвишават систематично и непрекъснато от една страна от 2007 година до 2018 година в това число почасовата пределно позволена стойност за серен диоксид. И от друга от 2007 година до 2018 година, като се изключи 2010 година и 2012 година дневната пределно позволена стойност на този замърсител! “.

Илиана Беновска: Какъв период слагат за осъществяване на това констативно решение?

Борислав Сандов: Незабавно! Тези решения са установителни! Ако оттук нататък ние неотложно не го осъществим, мисля че обясних, следва по тази наказателна процедура тя да остане дейна и да се предяви иск за финансови наказания!

Илиана Беновска: А по какъв начин ще разберете кой Топлоелектрическа централа какъв брой е замърсявал? Къде са държавните, къде са „ американските “, къде са на Ковачки?

Борислав Сандов: Държавата и Изпълнителната организация по околна среда, като сертифициран орган, част от Европейската организация по околна среда, по стандартизирана методология, има измервателни станции в обитаемоте места близо такива съоръжения. Прави мониторинг и в тези съоръжения. Самите съоръжения също би трябвало да вършат личен мониторинг. Но ние вършим втори мониторинг, с цел да сме сигурни контролно, че този, който оперира инсталацията, дава съответно и обективно данни!

Илиана Беновска: Сега ще излезете със лист кои ТЕЦ-ове какви наставления би трябвало да изпълнят?

Борислав Сандов: Точно по този начин ще създадем, да! И евентуално би трябвало някои от ТЕЦ-овете да понижат малко потенциала си сега, тъй като виждаме замърсяване и от други ТЕЦ-ове сега, тъй като работят на цялостен потенциал!

Илиана Беновска: До края на седмицата ще стане ли?

Борислав Сандов: Тепърва се срещам! Наистина дойде преди половин час. Тепърва се срещам с него в целокупност, с цел да видя какви дейности да предприемем!

БТВ: Казахте, че сте очаквал това решение на Европейска комисия. Не го ли чакаха обаче и от районната екоинспекция в Хасково, които през днешния ден позволиха някаква краткотрайна, пробна работа на ТЕЦ-а?

Борислав Сандов: Те може да не са следили този въпрос! Така или другояче това тяхно решение от през днешния ден е анулирано с друго тяхно решение, също от през днешния ден!

БТВ: Казахте за някаква опасност, допустимо ли е това в началото решение от тази заран да е взето под въпросната опасност, за която говорите?

Борислав Сандов: Много е допустимо! Било е ултиматум!

БТВ: От кой?

Борислав Сандов: От представител на Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “! Към шефа на районната ревизия!

БТВ: Какъв ултиматум?

Борислав Сандов: Ултиматум да се пусне краткотрайно да работи това дружество!

БТВ: Това ще изисква ли някаква инспекция от страна на Министерство на околната среда и водите на инспекцията, ще поискате ли премахване на шефа?

Борислав Сандов: Ще имаме цялостна инспекция по въпроса! Аз желая да защитя шефа! Защото същият този шеф може да си визиите на какъв напън е бил подложен преди да издаде предходното решение, а евентуално и в този момент! Аз съм подготвен да я защитя оптимално и тя към този момент е отменила това решение от сутринта, което е издала!

Илиана Беновска: А сезирахте ли прокуратурата за тази опасност към шефа?

Борислав Сандов: Г-жо Беновска, това се случва в последния един час, в който аз имам поредност от срещи и чакам да видя вас! Още не е сезирана прокуратурата!

Илиана Беновска: Може ли още един въпрос? Защо не допуснахте този юрист, той ли е заплашвал, Семерджиев, шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Хасково? Защо не го допуснахте тук да приказва?

Борислав Сандов: Защото това е постройката на Министерство на околната среда и водите, вършим брифинг на Министерство на околната среда и водите. Юрисконсултът на „ Марица 3 “ не е част от министерството! И би трябвало да е ясно на неговия шеф, че Министерство на околната среда и водите е държавен орган, справедлив и неутрален! Ако някой във времето е имал някакви особени въздействия или връзки в това министерство или в други, и не е отговаряло законодателството, както можем да забележим и от решението на Европейския съд, то това към този момент не е по този начин!

Илиана Беновска: За Христо Ковачки ли говорите?

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска продължи: „ Вицепремиерът по екологията Сандов направи малко мъчно, само че ясно заявление, че до края на седмицата ще опише кои ТЕЦ-ове в Югоизтока на България замърсяват! А там са „ Марица 3 “ несъмнено, само че и още 5 ТЕЦ-а! “. Пламен Димитров отговори: „ Замърсяването даже да бъде по-високо, аз не виждам някаква покруса, сега някой да употребява от това каквато и да било самодейност! Още повече дейности да затваря ТЕЦ-овете. Да напомним – в условия на война сме! Държави, които се отхвърлят от въглищна енергетика, сега стартират да отварят консервирани ТЕЦ-ове, с цел да подсигуряват, че в случай че спрат доставките от „ Газпром “, ще могат да имат ток! Това ли ни е приоритет – когато излязло решението на съда дали серният диоксид на 5 централи надвишава малко!? Ами ще надвишава, значимото е да имаме ток! А в по-дългосрочен небосвод естествено, че би трябвало да се оправим и с екологичните проблеми! “.

„ Ще изисквате ли на митинга на 16-ти с Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ Сандов да показа листата с ТЕЦ-овете кой какъв брой замърсява Югоизточна България? “, попита Беновска. Пламен Димитров отговори, че Сандов не може да даде този лист. Това може да стане от локалните РИОСВ-та с техните съоръжения и инсталациите на самите ТЕЦ-ове. Президентът на КНСБ още веднъж акцентира: „ Да, неприятно е да има замърсяване, само че по-лошо е да няма ток! Трябва да си дадем сметка кое пред кое би трябвало да сложим! “.

Високите цени на тока и подпомагането на бизнеса и жителите.

„ Движение за права и свободи, подкрепени от Българска социалистическа партия, персонално Корнелия Нинова със свое изказване, желаят да се активизират средствата, които се вземат от електроснабдителните предприятия в този спешен интервал за подкрепяне на бизнеса. Какво е Вашето мнение? “, попита Беновска. Пламен Димитров отговори, че всичко, което генерира системата, би трябвало да бъде върнато назад към небитовите консуматори. Според него нормата на облага, която би трябвало да остане, е към 10%, откакто са включени всички капиталови разноски, както и ремонтни! Той продължи: „ Оттук нататък всички свръхпечалби не би трябвало да бъдат делени към нещо друго! Например милиард и сто-двеста милиона извадиха от БЕХ, с цел да купуваме зърно! Не че не е значимо, само че можеха да бъдат извадени от държавния бюджет, тъй като там също имаме преизпълнение милиардно. Да не приказваме, че не стана ясно и дали купихме това зърно, само че това е друга тематика. Онзи ден БЕХ е преведе 200 милиона дял на Министерството на финансите от АЕЦ „ Козлодуй “. Дивидент, който е изтеглен авансово. Има потребности, вървят и други заплащания, само че не би трябвало да вадим оттова парите! Трябва да ги вадим откъдето би трябвало! Парите от енергетиката, откакто се влагат и създадат ремонтните стратегии, би трябвало да отиват назад към небитовите консуматори! Пари за обезщетения на семействата, на обществено слабите също има. По наши сметки, поради инфлацията, 3-4 милиарда данъчни доходи повече могат да бъдат планувани и получени. Следователно тъкмо толкоз, без да пипаме разходните политики, можем да похарчим за обществения пакет! Не 2 милиарда, както споделя той, а 3-4 милиарда, както споделям аз! Пари могат да бъдат в по-голяма степен насочени, без да пипаме енергийните пари! Това е неразбирането и непризнаването, което сега стои в говоренето на енергийния министър, на финансовия министър, пък и на премиера! “.

Националният митинг на 18-ти май.

„ На 18-ти следва народен митинг, работодателите го проведоха, превозвачите също пренасрочиха своя провален митинг за 18-ти, вие също участвате интензивно, ще има и други съсловни и браншови организации. Какво е основното, което би трябвало да се изиска от ръководещите? Преди малко бяха тук работодателите и споделиха, че ще изискат неотложно осъществяване на техните претенции! Като попитах какво значи неотложно, те споделиха – на другия ден! Вие? “, попита Беновска. Пламен Димитров отговори, че двата обезщетителни пакета за бизнеса и за семействата би трябвало част по-скоро да бъдат поставени на масата. Тези договаряния е трябвало да се водят преди митингите. Водещата напомни думите на Джейхан Ибрямов, че във всеки български дом към този момент мирише на беднотия. Пламен Димитров отвърна, че на 250 000 работещи българи приходите са спаднали под нужните за прехрана. Инфлацията върви нагоре, а приходите не се компенсират. „ Тоест отвред бедността не мирише, а напряко нападна! И няма нищо по-спешно, министър председателят, президентът Радев в случай че щете – всички дружно да седнат! Да престанат боричканията. Да се седне за няколко дни всички, парламентарни партии, научна мисъл, да се създаде тази антикризисна незабавна стратегия, която да даде смисъл, че и бизнесът, и хората могат да минат през тази рецесия! “, безапелационен бе президентът на КНСБ.

„ Но в случай че никой не слезе при вас, в случай че на другия ден не се реализира решение на всички тези проблеми – какво вършиме? “, попита Беновска. Пламен Димитров отговори: „ Аз не поучавам никой да залага на тази карта! Имало е такива случаи и интервали в нашата история и те не са свършвали по никакъв начин добре – нито за страната, нито за ръководещите! Каквото можем – вършим! “. Така приключи диалогът сред Пламен Димитров и Илиана Беновска в „ Беновска пита “ във и в пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 14-ти май 2022 година
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР