Плъхчетата често влизат в стереотипната представа за огромното, мърляво чудовище,

...
Плъхчетата често влизат в стереотипната представа за огромното, мърляво чудовище,
Коментари Харесай

Как да си отгледаш плъхче

Плъхчетата постоянно влизат в стереотипната визия за голямото, мърляво страшилище, обитаващо изби и канали и разпространяващо най-разнообразни заболявания. Малко знаят за качествата им, превръщащи ги в най-прекрасните домашни любимци.

Как да се грижим за плъхче?

Грижата за декоративното плъхче не е комплицирана, само че изисква да сте осведомени с някои техни особености и любопитни обстоятелства.

1. Чистота

Плъхчетата имат високи хигиенични условия – те въобще не обичат да си цапат лапичките. В момента, в който нещо замърси козинката им, те стартират да се чистят. В обществени среди прекарват дълго време в разчистване на козинката на събратята си и натрупат наличната храна на купчини – общо взето, подредени същества. Къпане изискват единствено старите, затлъстелите, болните и артритни животни, които мъчно могат да се самопочистят, както и некастрирани мъжки, маркиращи с урина територията си.

2. Интелигентни и съчувствени

Тук доста ще се усъмнят – умни плъхчета, белким е допустимо? Оказва се, че гризачите елементарно се подлагат на образование и не инцидентно са най-използваните животни за психически проучвания, имащи отражение върху човешкото държание. Плъхчетата се научават без проблем на трикове, позволяват комплицирани пъзели и проблеми – мотивацията им ще подпомогнете с лакомства.

Тези животни могат даже да се научат да гонят топка и да я донасят, както и да я пускат в мрежа, сходно на баскетбол. Освен това те дават отговор при повикване на името си и демонстрират състрадание към свои заболели и смутени събратя.

3. Дълготрайни връзки

 Пелети за гризачи

Всеки притежател на декоративно плъхче ще удостовери, че гризачите са сателит доживот. Те реагират на гласа и фигурата на своя собственик. По време на обществени събития те щъкат от човек на човек и обожават да прекарват време на скута или рамената ви. Понякога даже ще забележите техните опити да ви „ почистят “, както вършат със своите себеподобни – знак на безусловно доверие и обвързаност.

4. За злощастие, не живеят дълго

Преди да предприемете пътешествието с плъхче за развъждане в дома си, би трябвало да знаете, че тези животни не са от дълго живеещите – освен, че живеят 2-3 години, само че още през първата си година някои заболяват от най-разнообразни заболявания. Можете да извлечете максимума от тези години, като вършиме чести контролни прегледи при ветеринар и почиствате клетката постоянно. Най-добрата постелка за плъхчетата е на хартиена основа и се сменя напълно един път седмично. Диетата, към която би трябвало да се насочите, се състои главно от пелети за гризачи, съответни количества вода и малко човешки огризки (сготвено яйце, паста, месо, ядки, семена и др.). Не на последно място, осигурявайте задоволително физическа активност – дали като ги пуснете да тичат из стаята или им предложите колело.

5. Превантивни ограничения

Също както котките и кучетата, плъховете страдат от характерни за типа си заболявания - тумори на млечната жлеза, респираторни проблеми, маточни инфекции. Инфекциите на матката могат да се избегнат посредством хирургичното ѝ унищожаване дружно с яйчниците до шестия месец. Ключов детайл от запазването на оптимално здраве и дългоденствие са контролните ветеринарни прегледи при експерт, добре осведомен с тези животни.

Виж още грижи за плъхчетата.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР