Плъхът Магава, който откриваше мини и беше награден за храбростта

...
Плъхът Магава, който откриваше мини и беше награден за храбростта
Коментари Харесай

Почина Магава - плъхът, който спасяваше човешки животи

Плъхът Магава, който откриваше мини и беше награден за храбростта си в Камбоджа, откакто оказа помощ за спасяването на животи, се е споминал, съобщи Франс прес, базирайки се на неправителствената организация, която го е обучавала, съобщи Българска телеграфна агенция.

Магава - великански африкански плъх от Танзания, е оказал помощ за прочистването на към 225 000 квадратни метра земя ,

еквивалент на 42 футболни стадиони, по време на петте си години на работа.
След като откри повече от 100 противопехотни мини и други експлозиви, гризачът се пенсионира предишния юни.

Магава е умрял "мирно " през уикенда на 8-годишна възраст ,

се показва в изказване на белгийската неправителствена организация АПОПО. "Всички ние в АПОПО усещаме загубата на Магава и сме признателни за невероятната работа, която той свърши ", споделят от организацията.

От АПОПО показват още, че Магава е бил в положително здраве и прекарал по-голямата част от времето през уикенда, играейки с нормалния си възторг, преди към края му да стартира да демонстрира признаци на отмалялост, да дреме повече и да губи вкус.

Активна в Азия и Африка, белгийската неправителствена организация образова Магава ,

като го награждаваше с обичаните му храни, банани и фъстъци. За откриването на тротил, съдържащ в експлозивите, гризачът беше подготвен да драска по земята, с цел да алармира за съществуването му на хората. Тази техника разрешава да се работи по-бързо, в сравнение с с металотърсач.

Със своя растеж от 70 сантиметра Магава можеше да премине през еквивалента на тенис корт за към 30 минути - задача, която би лишила до четири дни на човек, оборудван с детектор за метал.

През септември 2020 година Магава беше награден със златен орден

от Британската асоциация за отбрана на животните PDSA, която годишно присъжда отличие на животно за неговата смелост. Магава е първият плъх, почетен с премията. Според PDSA сред 4 и 6 милиона мини са били заложени в Камбоджа сред 1975 и 1998 година, причинявайки над 64 000 жертви.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР