Пияните и дрогираните шофьори на пътя намаляват, но с малко

...
Пияните и дрогираните шофьори на пътя намаляват, но с малко
Коментари Харесай

Калин Стоянов: Пияните шофьори са намалели с 12% за месец

Пияните и дрогираните водачи на пътя понижават, само че с малко след измененията в Наказателния кодекс, с които се лишават колите им. Това излиза наяве от писмен отговор на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов до депутата от “Възраждане ” Петър Петров.

Намалението е най-сериозно в София и нищожно за останалата част на страната.

Промените влязоха в действие на 10 август. За този месец пияните с над 1,2 промила алкохол в кръвта са 438. През целия юли са били 499, или понижение с 12% за цялата страна.

Дрогираните зад кормилото през август, когато започнаха да им вземат колите, са 404-ма, през юли са били 478, или 11% понижение. В предходните месеци обаче са доста по-малко - 367 през юни, 372-ма през май и 331 през април.

По-значително понижават случаите на пияни и дрогирани през първите две седмици на септември, демонстрират данните на Министерство на вътрешните работи. Пияните с над 1,2 промила са 139, а дрогираните са 105-ма. Ако трендът се резервира до края на месеца, понижението за септември ще е двойно.

За намаляването на пияните и дрогираните на пътя заяви министър председателят Николай Денков още на 1 септември на заседание със службите и прокуратурата и цитира данни за София. От Пътна полиция в столицата оповестиха за тройно по-малко пияни и дрогирани на пътя след измененията в Наказателен кодекс. В страната обаче превантивният резултат е доста по-малък, излиза наяве от цифрите, предоставени на депутата по реда на парламентарния надзор.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg