[Pixabay] България произвежда повече електроенергия, отколкото потребява, но въпреки това

...
[Pixabay] България произвежда повече електроенергия, отколкото потребява, но въпреки това
Коментари Харесай

Пародия на свободен пазар

[Pixabay] България създава повече електрическа енергия, в сравнение с използва, само че все пак на пазара има дефицит и борсовите цени през последните дни са най-високите в цяла Европа. Защо е по този начин ли? Ами просто при търговията има операции. Уж покупко-продажбите се подписват на борсата, само че купувачи и продавачи вършат предварителни сделки и търговете се трансформират в подигравка. Именно по този метод една четвърт от тока на АЕЦ " Козлодуй " за свободния пазар изтече към група търговци, свързани с огромните индустриални консуматори, на доста по-ниски от пазарните цени. Токът от дребните ВЕИ пък бе продаден вкупом от НЕК на друга група медиатори, като най-голяма част от него взе компания на Христо Ковачки.

Така свободна търговия на процедура продължава да няма, а пазарът се дирижира от привилегированите от страната играчи. Те могат да изнасят купената преференциално електрическа енергия и да основават неестествен дефицит на вътрешния пазар, което да покачва цените. Именно след такова упражнение на 3 юли България се оказа с два пъти по-висока цена на тока от междинната за Европейски Съюз. Но по-големият проблем е, че тя не се заплаща от всички, а единствено от неуспелите да се уредят с сила на упоменатите към този момент търгове, които са принудени да купуват от сегмента " Ден напред ". Така едни компании имат ток за 85 лева./мВтч, а други - за 195 лева./мВтч. Разликата прибират определените търговци, които препродават силата.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Нелепото е, че за тези операции приказва и шефът на НЕК Петър Илиев, освен това в ефира на Българска национална телевизия. Подобно самопризнание би трябвало да провокира същинска стихия, само че не и у нас. Същият Илиев бе упрекнат по-рано от работодателските организации, че точно той манипулира покупко-продажбите с ток. Заради това точно той си подаде оставката, а след това като ръководител на борда на БЕХ, не си я одобри.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР