Питат министъра на транспорта за помощТърсят решение за техниците и

...
Питат министъра на транспорта за помощТърсят решение за техниците и
Коментари Харесай

ЦИК не знае как ще прави изборите

Питат министъра на превоза за помощ
Търсят решение за техниците и превоза на машините за вота

Ще употребяват IT от предходния избор

ЦИК не знаят по какъв начин ще вършат изборите с машинното гласоподаване, откри инспекция на “Труд”. Все още в комисията нямат визия по какъв начин ще набират нужните 2500 - 3000 техници, които да обезпечат редовността на устройствата в деня на вота, няма решение и за логистиката - която включва обезпечаване на транспортни средства за снабдяване на машините до секциите. В ЦИК няма назначен нито един IT експерт, а в комисията нямат отговор кой ще конфигурира и конфигурира софтуера за вота, както и кой ще генерира ключа за устройствата, поради който кавги съпътстват всяка акция. От ЦИК са безапелационни само по тази причина, че този път “Сиела” няма да взе участие нито в инсталирането на машините, нито в техническото им застраховане в деня на вота.

Разчитали само на това, до края на август от “Сиела норма” да ревизират машините, които към момента са в частен склад и да ремонтират развалените. Това включвала уговорка от контракта с компанията, съгласно която е стихотворец ангажимент за следгаранционно обслужване. Оказа се, че и това не е напълно по този начин. Собственикът на “Сиела норма” Веселин Тодоров разяснява пред “Труд”, че такава уговорка има, само че те нямат ангажимент да ревизират всички 12 837 машини дали да изправни. “ЦИК би трябвало да ни кажат кои са дефектиралите устройства, а ние ще ги оправим”, разясни Тодоров. Той сподели, че още от последното гласоподаване през ноември предходната година имало към 600 машини с проблеми, за които имали подготвеност да реагират.



Машините стоят в частен склад в София.

“Не се тормозете, всичко ще е наред”, увери кореспондент на “Труд” зам.-председателят на ЦИК Емил Войнов. Той сподели, че на срещата при президента Румен Радев във вторник бил подложен въпросът за логистиката и техниците за вота. “Ще използваме компютърните експерти, които работиха и предходната година. Те ни бяха предложени от Министерски съвет и от ДАЕУ”, разясни Войнов, имайки поради IT специалистите, всети на цивилен контракт към ЦИК, поради които стана скандал.

“Двама братя и съучастник на консултант на Стефан Янев и Асен Василев държат кодовете за машините в ЦИК”, разгласи тогава на брифинг на ГЕРБ Тома Биков. Той разясни, че единият компютърен познавач - Александър Кирков идва от IT-фирма, където е взимал над 10 000 лева “Идва да работи в ЦИК за 2000 лева Брат му прави същото и това е по-интересното. Той обаче отива в ДАЕУ (Държавна организация за електронно управление). Там се занимава със узаконяването на ключа. Единият брат изобретява ключа, другият го одобрява”, разяснява Биков. Оказа се, че братът на Александър - Петър Кирков е началник на дирекция “Мрежова и осведомителна сигурност” в ДАЕУ (преди това е бил управител по ръководство на риска в Telelink).

Другият IT, предложен на ЦИК - Пламен Желязов се оказа съучастник с Атанас Шарков, който беше първо консултант на Стефан Янев, след това на Асен Василев, беше и в ЦИК, до момента в който не стана част от инициативния комитет, който издигна Лозан Панов за президент. “Става въпрос за доста дълбоки политически обвързаности. Едните вземат участие в изборите, а другите ги организират”, разяснява Тома Биков.

В ЦИК още веднъж са подготвени да сключат цивилен контракти с тези специалисти, само че на тях ще могат да разчитат единствено за генериране на ключа и конфигурирането на софтуера. За инсталирането на този програмен продукт в машините на последните избори бяха употребени 220 компютърни експерти, защото срокът е къс, пет-шест дни. За деня на вота пък бяха наети 2 500 техници, които да вземат решение проблеми, свързани с устройствата. От ЦИК признаха, че и тази година може да разчитат на тях. Оказа се, че имената и ЕГН-тата на специалистите се пазят в Министерство на вътрешните работи, защото е осъществена инспекция преди да бъдат позволени в изборния ден до машините.

“С министъра на превоза и известията се разбрахме да му напишем писмо, каква логистика ни е нужна и той ще ни отговори с какво може страната да ни помогне и с какво не може. Тогава ще вземем решение”, изясни пред “Труд” Войнов. Той сподели, че им следва и среща с министъра на е-управлението.

Другият зам.-председател на ЦИК Цветозар Томов акцентира, че към момента техниците за машините не са на дневен ред, защото имало други значими проблеми за решение. “Консултациите за РИК-ове са довели единствено до 6 съглашения, останалите РИК-ове ще би трябвало да ги назначим ние. Това ни е най-важната задача. Ще обявим и секциите отвън страната. Имаме лавина от незабавни неща. Въпросът с техниците не е толкоз незабавен, ще се взема решение в края на август”, съобщи Томов.

Срокът е до 17 февруари
Без опашки за регистрация на партии и обединения
ГЕРБ-СДС ще се записва през днешния ден в 11 часа



Председателят на Централната изборна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова разяснява, че е не е изненада да няма искащи и опашки в първия ден.

До ранни следобяд през вчерашния ден в ЦИК не бяха постъпили документи от нито една партия или коалиция за присъединяване в изборите. Това заяви съобщи ръководителят на Централната изборна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова.

В 9:00 часа през вчерашния ден в ЦИК стартира приемът на документи за регистрация на партии и обединения за предварителния парламентарен избор на 2 октомври. Той ще продължи до 17:00 часа на 17 август.

Нейкова разяснява обстоятелството, че все още няма получени регистрации като “нещо не необичайно”. Имало е години, в които в първия ден е имало подадени документи, само че в този момент е по този начин. Очакваме да се подадат документите за регистрация и както споделих в последните дни на периода се получава малко по-голямо скупчване, разяснява тя.

Нейкова прикани партиите и обединенията да подадат документите за своята регистрация в точния момент, тъй като внасяните подписки минават през инспекция. Тази инспекция би трябвало да бъде направена до 20 август, подобен беше срокът по Групово дело ГРАО по хронограма.

“Не съм последовател на регистрации при незавършена инспекция и в случай че се случи по този начин подписите да не дават отговор на нужния броя по Изборен кодекс, да се стига до изтриване на регистрация”, сподели Нейкова.

Председателят на ЦИК напомни, че след вчерашната среща сред другите институции при президента е стихотворец ангажимент да се търси държавен парцел, който да бъде предопределен за склад за предпазване на машините. В отговор на въпрос Нейкова означи, че не все още не се планува преместването им, защото организационните въпроси, свързани с подготовката на машините за гласоподаване за втори октомври изисква много натоварена работа и едно пренасяне би било забавило този развой, сподели още Нейкова.

Междувременно от обединението ГЕРБ-СДС оповестиха, че ще се записват през днешния ден - 11 август. Документите ще бъдат импортирани в 11:00 часа. На място ще бъдат зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев, ръководителят на Съюз на демократичните сили Румен Христов, Костадин Ангелов, член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, административният секретар на партията Цветомир Паунов и ръководителят на МГЕРБ Георг Георгиев, както и младежи от ГЕРБ.

Важно решение
Бели чували за изборните бумаги
ЦИК взе значимо решение - изборните бумаги и материали ще се съхраняват единствено и само в бели чували. Чувалите (торбите), в които се слагат за предпазване изборните бумаги и материали при производство на изборите за народни представители, би трябвало да имат следните характерности: цвят - бял, тип - чувал (тъкана торба) от полипропилен с вътрешна полиетиленова торба, товароподемност - най-малко 25 кг, размери 60/90 см с вероятни отклонения ±10 см. Това е записано в решението на комисията.

Кутиите, в които се слагат откъснатите изрезки с номерата от бюлетините при гласуването с хартиени бюлетини при произвеждането на изборите за народни представители, би трябвало да са транспарантни с похлупак, с разрез. Прорезът на капака ще е с размери, позволяващи свободното слагане на отрязъците с номерата от бюлетините.

Пробив
Върховен административен съд разреши е-подпис под бумаги за вота
Върховният административен съд (ВАС) позволи потреблението на електронен автограф под изборни бумаги, които партиите внасят в ЦИК. Върховните магистрати анулираха решение от 2 август 2022 година на ЦИК, в частта, в която се планува документите, с които партиите дефинират свои членове в районните изборни комисии (РИК), да са саморъчно подписани, без да е нужна нотариална легализация.

Върховен административен съд изпраща преписката на ЦИК за ново изговаряне при съблюдаване на напътствията, дадени в претекстовете на решението.

Върховните магистрати одобряват, че условието на ЦИК опонира на разпореждания от националното и европейското законодателство. Общият принцип, (извън изключенията) е, че документите могат да бъдат подписани с ръчно положен автограф или с дипломиран електронен автограф, показват от Върховен административен съд.
Проф. Георги Попов, учител по осведомителни технологии, пред “Труд”: Да се броят и квитанциите и да има тест за просветеност


Машините за гласоподаване са уязвими. Най-честото манипулиране става посредством софтуеъра, който е качен на машините. Той може да бъде модифициран, като му бъде вкаран някакъв код. Самата стратегия също може да бъде изменена - може в блутут интерфейса да се добави нещо, което да направи това. Също по този начин изборът може да се промени посредством метода, по който се източват данните от машините, което се назовава даунлоуд, и по какъв начин се придвижват резултатите до някакво централно място посредством флашки за да бъде следен вота от изборите. Комуникационният канал за събиране на данните също може да бъде манипулиран. Машините са хубаво нещо, в случай че се броят квитанциите и всеки да може да си ги види. Даже може да се направи и някакъв обикновен тест за просветеност. Примерно - кой е президент на България. Защото не може човек, който е необразован, да отиде да гласоподава. Той или гласоподава на сляпо, или му е платено. В Турция машините да са написани не на турски, а на български, та да се види дали гласуващият може да чете. Не желаеме обучение, желаеме просветеност. Демокрацията е скъпо нещо, само че в случай че работи добре, е хубаво.
Доц. Иван Иванов, ВУП, пред “Труд”: И картата може да бъде манипулирана


Както споделям и на моите студенти, откакто нещо е направено от човек, няма метод да не може да се манипулира. Проблемът идва от вътрешните хора.

Картата, с която се отключва и задейства съответният софуеър и тъчскрийнът, при всички положения също може да бъде манипулирана от позиция на това дали с нея е отключвано един път или ен на брой пъти. В една секция има 3-4 карти, които се въртят и понякога се сменят. И би трябвало да се ревизира дали някой идващ гласоподавател не е дал своя вот със същата карта, тъй като не би трябвало да има повтаряне. А няма инспекция какъв брой пъти е гласувано с една карта и дали някой по-късно си прави труда да види дали броят на общия брой дали своят вот в дадена секция дава отговор на броя на регистрациите на картите в машината. Защото това е регистрация - пъхаш картата в машината и тя е да кажем, с номер едно. Един от разновидностите за операция е няколко пъти подред да бъде гласувано с една карта от някой от членовете на комисията. Може да се случи, тъй като няма вид или най-малко аз не съм видял да се направи засичане - да кажем има 200 гласоподаватели и тъкмо толкоз да бъдат регистрациите в машината. А за какво е направено или за какво не е направено зависи от гледната точка. Това е, което може да бъде манипулирано - дали общият брой на гласоподавателите дава отговор на регистрациите в машината. Затова би трябвало да се броят и разписките. При всички положения самата машина може да бъде пипана преди, по време и след гласуването. Тя си е като един компютър. Зависи от интерфейса, дали е обвързван с мрежата. Ако му е заложено модул за блуут и някой “случайно” го не помни, всяко едно устройство на 5-10 метра може да се свърже с машината.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР