Писмото, изпратено до медиите заедно с част от хакнатите лични

...
Писмото, изпратено до медиите заедно с част от хакнатите лични
Коментари Харесай

Хакерското писмо е открито в компютъра на Кристиян Бойков

Писмото, изпратено до медиите дружно с част от хакнатите персонални данни от системата на Национална агенция за приходите, е възобновено от файл, открит на служебния компютър на Кристиян Бойков от компанията за киберсигурност " ТАД Груп ".

Това се твърди в трета подред порция доказателства, разгласени в петък от спецпрокуратурата в границите на следствието за кибертероризъм против Бойков, притежателя на компанията Иван Тодоров и комерсиалния ѝ шеф Георги Янков.

Според експертна информация на Министерство на вътрешните работи наличието на текстовия файл, възобновен от компютъра на Бойков, е идентично с това на писмото, получено на публицистичния мейл на " Капитал " в деня, когато създателите на хакерската офанзива против Национална агенция за приходите я направиха обществено притежание.

" Глупавите ви правораздавателни органи няма да открият нищо. Просто ще прикрият истината. Ако това се случи, аз персонално ще кача информацията в съветски и български торент тракери, тъй че всеки ще може да я смъкна свободно. Ако медиите, с които влизам в контакт, разгласяват погрешна информация, ще разкрия още два масива от данни – още веднъж от Министерството на финансите ", се споделяше във въпросния мейл, чийто адресант се представяше за съветски хакер, женен за българка.

" Въпреки прозрачността, в общественото пространство не престават да се популяризират манипулативни изказвания, които целят персонално злепоставяне на съответни магистрати и изцяло компрометиране активността на прокуратурата. Тревожен е методът на избрани лица, политически партии и медии да слагат личните си упоритости над интереса на повече от пет милиона българи ", показват от държавното обвиняване в последното си прессъобщение по тематиката.

Подобно на първите два случая, в които бяха разгласени доказателства от делото, и този път това става с позволение на наблюдаващия прокурор. Както и предходните пъти, от спецпрокуратурата прецизират, че това се прави, тъй като " българските жители имат право на информация по въпроси, които съставляват за тях легален интерес, в случай че информацията не е държавна или друга предпазена от закона загадка, или не се засягат непознати права ".

Освен експертната информация, проверяващите популяризират и нови извадки от протоколи от разпити на очевидци по делото. Става въпрос за представители на компании, чиято информация е била открита в компютри на " ТАД Груп ". Тези очевидци отхвърлят да са имали подписани контракти с компанията за киберсигурност, което би обяснило съществуването на сходни данни в осведомителния ѝ масив.

Спецпрокуратурата разгласява и нова стенограма от диалог сред Георги Янков и незнайно лице, записан от охранителните камери на терсата в офиса на " ТАД Груп ". Голяма част от репликите " не се схваща ", само че излиза наяве, че двамата разискват следствие и доказателства, до които то може да стигне. В стенограмата не се загатва съответно хакерската офанзива против Национална агенция за приходите.

Засега Иван Тодоров и Георги Янков са упрекнати като подбудители на кибертерористичната офанзива против осведомителната система на Национална агенция за приходите, а Бойков – като в действителност причинител. В ареста обаче е единствено притежателят на " ТАД Груп ", до момента в който комерсиалният шеф е на независимост под гаранция от 20 000 лева На Кристиян Бойков пък проверяващите дефинираха най-леката мярка за неотклонение – " подписка ". /svobodnaevropa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР