Писателят спечели ново европейско литературно отличие. Българският автор е носителят

...
Писателят спечели ново европейско литературно отличие. Българският автор е носителят
Коментари Харесай

Писателят Георги Господинов с награда за принос към европейската литература

Писателят завоюва ново европейско литературно отличие. Българският създател е носителят на премията Usedom за 2021 година Тя се връчва за принос към развиването на европейската литература и разговор, оповестява Българска национална телевизия.
Георги Господинов е определен за победител от жури с ръководител носителката на Нобелова премия Олга Токарчук. Тя самата е измежду европейските писатели, получавали премията, дружно с имена като Саша Станишич, Йоана Батор, Джени Ерпенбек, Илия Троянов. В претекстовете си за решението журито написа: " Георги Господинов е важен и несравним глас в европейската литература. Неговото творчество - фрагментарно, цялостно с потиснатост и заостреност - стъпва върху най-хубавите обичаи на централноевропейската прозаичност с нейната неунищожима потребност да разкрива нови и нови пластове на човешкия опит ".
 Физика на тъгата с премия от фестивала в Хирошима " Физика на тъгата " с премия от фестивала в Хирошима
“Физика на тъгата ” на аниматора Теодор Ушев завоюва следващата си премия. Лентата сграбчи специфичния приз на журито на кино...
Отличието си Господинов ще получи през април в границите на Дните на литературата на остров Узедом, който събира полската и немска граници. Островът има остаряла литературна популярност и е бил обичано място на Томас Ман. По време на фестивала Господинов ще има свое четене на 17 април. Планирано е сходно събитие и с присъединяване на Олга Токарчук, известният мъдрец Петър Слотердайк, Навид Кермани и други.
За Георги Господинов това е следващата значима европейска премия, която получава. През 2019 година той завоюва полската премия " Ангелус " за романа си " Физика на тъгата ", а три години преди този момент и швейцарската " Ян Михалски ", в конкуренция с публицист от ранга на Джулиан Барнс.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР