Писателят Георги Господинов спечели ново европейско литературно отличие. Българският автор

...
Писателят Георги Господинов спечели ново европейско литературно отличие. Българският автор
Коментари Харесай

Награда за Георги Господинов

Писателят Георги Господинов завоюва ново европейско литературно отличие. Българският създател е носителят на премията Usedom за 2021 година Тя се връчва за принос към развиването на европейската литература и разговор, заяви Българска национална телевизия.

Георги Господинов е определен за победител от жури с ръководител носителката на Нобелова премия Олга Токарчук. Тя самата е измежду европейските писатели, получавали премията, дружно с имена като Саша Станишич, Йоана Батор, Джени Ерпенбек, Илия Троянов. В претекстовете си за решението журито написа: " Георги Господинов е важен и несравним глас в европейската литература. Неговото творчество - фрагментарно, цялостно с потиснатост и заостреност - стъпва върху най-хубавите обичаи на централноевропейската прозаичност с нейната неунищожима потребност да разкрива нови и нови пластове на човешкия опит ".

Отличието си Господинов ще получи през април в границите на Дните на литературата на остров Узедом, който събира полската и немска граници. Островът има остаряла литературна популярност и е бил обичано място на Томас Ман. По време на фестивала Господинов ще има свое четене на 17 април. Планирано е сходно събитие и с присъединяване на Олга Токарчук, известният мъдрец Петър Слотердайк, Навид Кермани и други.

За Георги Господинов това е следващата значима европейска премия, която получава. През 2019 година той завоюва полската премия " Ангелус " за романа си " Физика на тъгата ", а три години преди този момент и швейцарската " Ян Михалски ", в конкуренция с публицист от ранга на Джулиан Барнс.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР