Пионерът в сферата на красотата Елизабет Арден отворя вратите на

...
Пионерът в сферата на красотата Елизабет Арден отворя вратите на
Коментари Харесай

Жената, създала козметичен бранд с едва $1000 първоначален капитал, известен и до днес

Пионерът в областта на хубостта Елизабет Арден отворя вратите на първия си салон през 1910 година в Ню Йорк. През годините компанията й Elizabeth Arden, Inc. се уголемява в интернационален проект и напълно трансформира образа на дамската козметика. Козметичният бранд е необятно публикуван и през днешния ден и е измежду най-успешните марки в света.

Арден е родена в Канада на 31 декември през 1881 година Рожденото й име е Флорънс Найтингейл Греъм. Последна от пет деца, тя е отгледана в фермерско семейство, което едвам свързва двата края. За да подкрепи фамилията си, тя работи на разнообразни места като по-млада. По-късно учи за здравна сестра, а по-късно за малко е секретарка, преди да емигрира от Канада.

През 1908 година Греъм се открива в Ню Йорк, където стартира работа като помощник на козметик на име Елинор Едир. След като натрупа малко опит в промишлеността, през 1910 година Греъм влага 1000 $ в салон за хубост, който отваря взаимно с Елизабет Хъбард. Той се намира на Пето авеню.

Създаване на световноизвестната марка

През 1914 година партньорството на Греъм с Хъбард се разпада, само че тя избира да остане в промишлеността за хубост. Отваря личен салон Red Door и трансформира името си на Елизабет Арден, като уголемява бизнеса си под това име.

Арден наема екип от химици, които създават крем и лосион за лице. Те са първите продукти в новата й линия от артикули за хубост.

Проблемът пред бизнеса е, че по това време гримът се свързва по-скоро с леките дами, в сравнение с с уважаваните и Арден би трябвало да измисли маркетингова акция, с цел да промени публичното мнение за продуктите за хубост. Това, което оказва помощ на Арден, е фактът, че когато околните фрагменти във филмите стават известни по това време и гримът става по-приемлив.

През 1914 година отпътува за Франция, с цел да научи нови козметични практики. Там козметиката към този момент е необятно възприета. До 1915 година марката се разраства и тя стартира да прави продажби на интернационалния пазар.

По-късно бизнесът й стига до Южна Америка и Австралия. До 30-те години на предишния век компанията процъфтява и даже съумява да се оправи забележително добре и по време на Голямата меланхолия, печелейки повече от 4 милиона $ годишно.

Любопитен факт от кариерата й е това, че създава специфична линия козметика за дами, които служат в армията.

През 1934 година Елизабет Арден трансформира летния си дом в Мейн в спа център Beauty Spa, а по-късно уголемява своята гама от първокласни спа центрове на национално и интернационално равнище.

Един от най-големите съперници на Арден е полският бизнесмен в областта на хубостта Хелена Рубинщайн. Въпреки, че в никакъв случай не са се срещали персонално, двете дами работят крепко и се състезават в блян да се надминат една друга при създаването на нови артикули.

През 1962 година френското държавно управление награждава Арден с Légion d`Honneur - най-високият френски медал за заслуги, като самопризнание за нейния принос в козметичната промишленост.

Арден се посвещава и на пристрастеността си, обвързвана със спортни коне. През 1945 година основава фермата Мейн Шанс, а на идната година към този момент е на корицата на списание TIME с роман за триумфа си в доминирания от мъжете свят на конни надбягвания. През 1947 година чистокръвният й кон на име Джет Пайлът печели надпреварата Кентъки Дерби в Луисвил.

Арден умира в Ню Йорк на 18 октомври 1966 година Едва след гибелта й обществеността научава възрастта й, която тя е криела приживе.

С твърдоглавие и умения Арден трансформирала компанията си в една от приетите и най-успешни марки в света. Арден отваря повече от 100 салона по целия свят и има линия с почти 300 козметични продукта. През 1971 година компанията е закупена от Eli Lilly за 38 милиона $.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР