Пилотният проект „Танцувай със здравето стартира в шест държави през

...
Пилотният проект „Танцувай със здравето стартира в шест държави през
Коментари Харесай

Безплатна танцова терапия #Dancing With Health за жени, диагностицирани с рак на гърдата се провежда в Добрич

Пилотният план „ Танцувай със здравето " започва в шест страни през 2018, измежду които Англия, Холандия, Италия, Литва и България. В Добрич стартът беше на 5 октомври в Арт център „ Палитра " на ул. „ България " 1. Лицензираният зумба-инструктор и началник на клуб „ Алегрия " Стоян Стоянов получи Сертификат за треньор по специалнатанцова терапия през май 2019 и към този момент управлява първата група в градапрезсъботните и неделни дни. Терапията е ориентирана към дами претърпели рак на млечната жлеза, напомня Стоян Стоянов. Обучението на треньори беше проведено по Програма „ Еразъм+ " на Европейския съюз. В България координатор на плана е Асоциация за развиване на българския спорт, въодушевени от Каролин Смит - международно известна хореографка, учредител на профилираната терапия, откакто се е разболяла и почувствала, разликатавъвфизиката си. Адаптираните танци целят да подобрят освен физическото,но и прочувственото положение на индивида, като досега Каролин Смит е помогнала на над 2000 дами в Италия.

Осъществяването на лечението и плана „ Танцувай със здравето " в Добрич се реализира с поддръжката на община Добрич и отделението по „ Онкология " в МБАЛ. Желаещите да се включат в лечението би трябвало да попълнят заявление с данните си, като към момента има стеснен брой свободни места, а формуляри са оставени на пропуща на Арт център „ Палитра " и в болничното поделение.

В образованието за инструктори, което мина през цялостната конструкция на танцовия протокол, взеха присъединяване 22 участници от София, Варна, Добрич, Ямбол, Самоков, Дупница, Поморие и ГоцеДелчев, като през септември 2019 още две нови групистартираха в София. Програмата, която включва приспособени към физическото положение на пациенти с рак на гърдататанци, които бяха разучениса Салса, Меренге, Бачата, Ча-ча, Румба, Танго.

19 октомври е Международенден за битка с рака на гърдата, а октомври постоянно е обагрен в розово, който е цветът на акцията за битка с рака на гърдата и през този месец се вършат целенасочени опити да се увеличи информираността за това заболяване. На този значим ден през 2018 бе даден старт на акцията Танцувай със здравето в България, която обезпечи 32 безвъзмездни танцови сесии за дами, диагностицирани с рак на гърдата. Този пилотен план се координира в България от " Асоциация за развиване на българския спорт " и има за цел да покаже силатана спорта и физическатаактивност в сфери, в които не сме привикнали да го виждаме в деяние, а точно при възобновяване и рехабилитация на пациенти с различнизаболявания.

Основна цел на плана:
Да разпространява физическата интензивност под формата на танц при дами преборили се с рак на гърдата и с такива, които са към момента на лекуване на възраст сред 30 и 65 години. Участниците ще имат опцията да тестват разнообразни типове танци (основнистъпки и движения) и по този метод се чака да се усъвършенства и подпомогнет яхното физическо и психическо положение. Доказан факт е, че умерените и целенасочени занимания със спорт или физическа активност (в това число и практикуването на танци) подкрепят и покачват лекуването, възобновяване и последвалата рехабилитация на пациенти страдащи от разнообразни заболяванияособено, когато се правят под наблюдаване от експерт.

Проектът е съ-финансиран от стратегия „ Еразъм + " и в него вземат участие 5 страни (Италия, България, Литва, Англия и Холандия) в партньорството и с поддръжката на още 3 италиански организации (UniversityofForoItalico, IncontraDonnaOnlus и ISES).

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР