Пиксабей и гугъл мапсНапрежението между България и Русия расте в

...
Пиксабей и гугъл мапсНапрежението между България и Русия расте в
Коментари Харесай

В руската Свободная Пресса: При война с НАТО ще трябва да ударим България

Пиксабей и гугъл мапс

Напрежението сред България и Русия пораства в последните месеци. Руските издания обръщат внимание на това.

Министерството на образованието на България реши да вкара стратегия за " патриотично образование “ в учебните заведения. Жителите на страната възприемат това като подготовка за присъединяване в бъдеща война на НАТО с Русия, пише съветската " Свободная Пресса “, представени от " Фокус ". 

Редакторът написа, че съгласно мнението на създателите на българската медия, патриотизмът в България се възприема като мъртвец, за който би трябвало да се приказва или положително, или нищо. В същото време мнението на коментаторите по въпроса за патриотичното образование е разграничено. Някои считат военното образование в учебно заведение за потребно, а за други то е безусловно излишно, тъй като България няма с кого да се бие.

" Тези, които желаят мир, се приготвят за война “, пише един от потребителите, на което различен незабавно дава отговор: " Разбира се, ние се приготвяме (или по-скоро сме подготвени) за война - за война против Русия “. Той напомни, че европейските страни купуват изтребители, а Съединените щати разполагат с изтребители-бомбардировачи. " Разбирате ли кого ще бомбардираме? За това беше подписано съглашение за построяването на център на НАТО във Варна “, споделя той.

Руското онлайн издание е подбрало и различен забавен за него коментар: " Аз не съм полагал клетва за работа на НАТО “. Както и забележката на различен четец, че би трябвало да се помни, че Русия е освободила България от турско иго.

" И по този начин, ще откажат ли българите да водят война с Русия? Или пък тази полемика е абсолютно безсмислена – българите изобщо няма смисъл да се безпокоят за въпросите на сигурността, тъй като няма с кой да водят война? ", пита изданието.

" Що се касае до частта: " няма с кого да водят война “ – българите се заблуждават. Първо, вътре в страната има ислямисти. На второ място, България граничи с Турция, която понякога приказва за възобновяване най-малко на сходство на Османската империя “, казва Вадим Трухачов, доцент в катедрата по външни районни проучвания и външна политика на Руския държавен университет за Хуманитарни науки, лекар на историческите науки.

" СП “: - Русия зложелател ли е на България? Ако не, за какво се причислиха към НАТО? Българите не са естествени русофоби като балтите или поляците...

" Те не са естествени русофоби. Но България искаше да се причисли към клуба на развитите страни. Така се възприемат Европейски Съюз и НАТО там. България също се надяваше да получи пари за участието в НАТО. Освен това не трябва да се преувеличава благосклонността на българите към Русия. Българите не са сърби, няма такава топлота за руснаците, както в Сърбия. Следователно няма справедливи спънки пред участието в НАТО. Русофобията не е наложително изискване за участие в Северноатлантическия алианс “.

" СП “: По руско време България е наричана 16-та република на Съюз на съветските социалистически републики. Освен това Русия ги освободи от турско иго. Всички българи ли са толкоз цялостни с признателност към Русия, че да откажат да водят война против нея?

" Българите бяха против руснаците в двете международни войни – въпреки и насилствено. Сред по-голямата част от българите няма ненавист към руснаците, а мнозина към момента са запазили някаква обвързаност към Русия. Разбира се, българите гледат на война с Русия като на призрачен сън. Но това не ги прави русофили “.

" СП “: Много европейски страни, които Русия в миналото е освободила от турците, по-късно от Хитлер с цената на живота на своите бойци, в действителност не желаят доста да си спомнят за това.

" В Европа нямаме други другари, с изключение на сърбите. В доста страни има избран % русофили, само че те не доминират там. Отдавна нямаме " братя българи “.

" СП “: Как България може да бъде потребна на НАТО при положение на война с Русия?

" България има изход на Черно море. Възможно е да има бази на кораби и подводници на Съединени американски щати и други страни от НАТО. От българските летища могат да изхвърчат самолети, с цел да бомбардират Крим. В този случай ще би трябвало да ударим България - колкото и да не ни се желае “.

" СП “: Как би трябвало да се държи Русия с тези " братя-славяни “?

" Твърдо. В случая с България - най-малко връзки, до момента в който премиерът Бойко Борисов е на власт там. Той ни е лъгал прекалено много пъти. Като цяло, единствено прагматични връзки. Но би трябвало да разберете, че България в този смисъл е обезсърчителен сътрудник. Така че нямаме илюзии. Само облагата би трябвало да бъде на напред във времето в връзките с България. "

" Патриотичното образование е вярно “, продължава тематиката Михаил Александров, специалист в Центъра за военно-политически проучвания към МГИМО.  " Основното е, че патриотизмът не би трябвало да се заменя с заблуждаване на популацията и втълпяване на подправени доктрини, като русофобията. А в България, която е под петата на Запада, просто има заплаха патриотичното образование да бъде сменено с русофобия.

Що се отнася до опцията за война... Разбира се, България е имала и към момента има латентни спорове с редица прилежащи страни, по-специално с Турция. Военният, икономическият и демографският капацитет на страните обаче са толкоз разнообразни, че България просто няма и не може да има късмет в сходен спор.

България също имаше териториални спорове с Румъния и Македония. Сега обаче тези въпроси отидоха в сянка и надали са настоящи. Освен това в условия, когато НАТО господства в Европа, е малко евентуално боен спор сред членовете на Алианса. Разбира се, има опит от гръцко-турските въоръжени спорове. Но даже там НАТО в този момент съумява по някакъв метод да спре обстановката и да предотврати открита борба.

Следователно единственият вид за боен спор, в който България може да бъде привлечена срещу волята си, е война сред НАТО и Русия. НАТО, приближавайки се до границите на Русия, непрестанно предизвика боен конфликт, пробвайки се да сплаши Москва “.

" СП “: Българските читатели имат вяра, че ги приготвят за война с Русия, започвайки от закупуването на изтребители и построяването на център на НАТО във Варна. Може ли това да се смята за подготовка за война?

" НАТО несъмнено се готви за война. Това най-вероятно ще стартира, когато НАТО построи задоволително своята военна мощ в Източна Европа. За България това е постоянно срещана обстановка. През Втората международна война германците преобладаваха на нейна територия, в този момент НАТО ще господства. Българите не са в положение да се опълчват и да защитят своя суверенитет. Те не са сърби. Българите могат да бъдат освободени единствено от някаква външна мощ, да вземем за пример Русия. Но към този момент два пъти ги освобождавахме и какво получихме? Плюнка в лицето. Така че дано се измъкват сами, както желаят. "

" СП “: Имаше случай, когато български бойци на ученията на НАТО отхвърлиха да стрелят по цели, които бяха облечени в униформата на съветската войска.

" Ако българите не са почнали да стрелят по цели, облечени в съветски униформи, тогава това е добре. Това значи, че пропагандата на НАТО към момента не е съумяла да заблуди всички българи. Но при всички случаи българите, както споделих, няма да се бият с Русия по разнообразни аргументи. Някои може и да имат възприятие на историческа признателност, само че множеството не желаят да се бият въобще. Следователно те няма да могат да окажат на НАТО никаква действителна военна помощ, а военните бази на тяхна територия бързо ще бъдат унищожени от ракетни удари на съветската войска “.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР