Пиетро Фруа рядко получава признанието, на което се радват останалите

...
Пиетро Фруа рядко получава признанието, на което се радват останалите
Коментари Харесай

Frua Camaro Fastback - американски мускули, създадени от автора на “сърдития” поглед на BMW-тата

Пиетро Фруа рядко получава признанието, на което се радват останалите италиански виртуози в автомобилния дизайн. За гения му обаче приказва задоволително фактът, че става на шеф-стилист в Stabilimenti Farina едвам на 22 години. След Втората международна война отваря лично ателие, в което до гибелта си през 1983 година основава някои в действителност забележителни коли. Работи с съвсем всички европейски производители, а значително специалисти са на мнение, че “сърдитият” взор на BMW-тата от края на 60-те доникъде на 80-те е повлиян точно от неговите разработки за баварците.
 Frua Camaro Fastback - американски мускули, основани от създателя на “сърдития ” взор на BMW-тата

През 1976 година Фруа изненадва аудитория и експерти с изцяло непредвиден първообраз въз основата на Chevrolet Camaro. Второто потомство на американската класика е замислено като автомобил с по-скоро европейски жанр. Крайният резултат няма нищо общо с проектите, а и нито един италиански дизайнер не посмява да се захване с грамадната F-платформа на GM, която не оставя доста място за постигането на хармонични пропорции. Фруа обаче приема предизвикването и на автосалона в Торино демонстрира грамадно купе, което мъчно може да се назова шедьовър на италианския дизайн макар голямото предпочитание на Пиетро да тушира размерите с някои заемки от Ford Capri.

 Frua Camaro Fastback - американски мускули, основани от създателя на “сърдития ” взор на BMW-тата

През 1977 година колата идва в Детройт, с цел да бъде оценена от шефовете на GM. Направена е даже фотосесия пред постройката на концерна, само че очевидното няма по какъв начин да бъде прикрито. Frua Camaro остава в един-единствен образец, който през днешния ден е благосъстоятелност на колекционер от Калифорния. По подигравка на ориста грамадното и много грубовато купе печели първа премия в класа си на състезанието за грациозност в Хънтингтън Бийч през 2005-а.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР