Peugeot традиционно е една от автомобилната марка на френските президенти.

...
Peugeot традиционно е една от автомобилната марка на френските президенти.
Коментари Харесай

История на президентските автомобили Peugeot във Франция

Peugeot обичайно е една от автомобилната марка на френските президенти. Историята на Peugeot и Френската република стартира през 20-те години на предишния век. Когато Александър Милеран е определен за трети президент на републиката на 23 септември 1920 година, от 1921 година той се вози с Peugeot Type 156 с 6-цилиндров редови мотор, шест литра работен размер и 18 квт/25 к.с.

Повече от половин век по-късно французите избраха запалянко на Peugeot за собствен президент. Валери Жискар д`Естен довежда Peugeot в Елисейския замък още веднъж през 1975 година През същата година е показан и новият флагман на марката Peugeot 604. Друга иновация, мечтана от един несъмнено съвременен държавен глава: колите на президента към този момент не са черни, а мъхестозелени.

По време на седемгодишното му ръководство Елисейският замък поръчва четири модела Peugeot 604. Три от тях са общоприети модели, най-голям клас SL версии с 2,6-литров, V6 мотор, 100 кВт/136 к.с., които президентът също кара персонално. Има и седан 604, непокътнат за празнични мотиви. Произведен в съдействие с компанията за каросерии Heuliez, той се отличава с междуосие, което е с 62 сантиметра по-дълго, което способства за първокласните задни седалки и оцветен в черно покрив.

През 1991 година Елисейският замък се снабдява с Peugeot 605. То е удължено и бронирано от бретонската компания Labbe, която по-късно става Centigon. По-късно Centigon приготви и Peugeot 5008 за президентските избори. Този модел е оборудван с V6 мотор с мощ 126 кВт/170 к.с., има ризница, направена от високоякостна стомана, и прозорци, направени от примес от бронирано стъкло и поликарбонат. Машината тежи 2500 кг, което е с 1000 кг повече от общоприетия модел Peugeot 605 V6. Тази лимузина е употребена основно от гостуващи държавни глави като Михаил Горбачов, Хосни Мубарак и папа Йоан Павел II.

По време на 12-годишния си мандат в Елисейския замък Жак Ширак постоянно употребява Peugeot 607, който е част от автопарка на президентството на републиката. Пежото, което най-вече впечатлява французите тогава, е аленото 1984 205 SR, което самата първа дама кара по улиците.

Peugeot 607 Paladine е най-зрелищният и временен президентски автомобил на Петата френска република. През 2007 година екипът на Никола Саркози търси транспортно средство, което да символизира нововъведенията и модерността, защото новият президент щеше да мине по Шанз Елизе в деня на встъпването си в служба. В последна сметка вдъхновението идва от концептуалния автомобил 607 Paladine, показан на автомобилното ревю в Женева през 2000 година

Този необикновен модел, създаден от компанията за каросерии Heuliez по поръчка на Peugeot, е седан с дължина над пет метра трансфорат в ландоле и включващ прибиращ се стъклен покрив, покриващ задните седалки. Интериорът е първокласно обзаведен от тапицера Хермес с ефектна синя и кремава кожа, има бар, два електрически фотьойла и сгъваема седалка.

Най-младият модел в историята на президентските коли е Peugeot 5008 - с който френският президент Еманюел Макрон се придвижи на церемонията си на 14 юли 2017 година Той резервира този модел през целия си петгодишен мандат. От съображения за сигурност президентството на републиката пази в загадка детайлностите за автомобила. Но какво се знае - създаден е в завода в Рен във Франция, по-късно е поверен на Centigon, бретонска профилирана компания, която прави бронирането на автомобила.

Има малко информация за разположението на задните седалки, мигачите и решетката. Президентският автомобил има две вместо три оборудвани със специфична централна подпора. В допълнение, президентското Peugeot 5008 се разграничава от оригинала по разположението на предните мигачи на решетката на радиатора и отличителните знаци на президентството на републиката върху купето.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР