Петя Григорова, старши мениджър "Стратегически клиенти" във Виваком:"Умното видеонаблюдение може

...
Петя Григорова, старши мениджър "Стратегически клиенти" във Виваком:"Умното видеонаблюдение може
Коментари Харесай

Умното видеонаблюдение може да реши много въпроси за сигурността в банковия сектор

Петя Григорова, старши управител "Стратегически клиенти " във Виваком:

"Умното видеонаблюдение може да реши доста въпроси за сигурността в банковия бранш. "

Банковият бранш е един от най-предпазливите бизнес браншове, що се отнася до информация за клиентите. Доколко банковите институции са отворени към внедряването на софтуерни нововъведения?

- Стремежът към цифровизация на бизнеса докара до това банките последователно да узреят за смяна и да одобряват по-модерни решения. В момента най-актуалната софтуерна услуга, която предлагаме, е умното видеонаблюдение. То е доста уместно точно за клиенти в областта на финансово-застрахователните институции по две съществени аргументи. На първо място, сигурността на банките е сериозно значима за техния бизнес и видеонаблюдението може да реши доста въпроси в това направление. И това става посредством нови аналитични функционалности, игнориращи човешкия фактор, който не е доста благонадежден при дълготрайно следена на монитори. Различни проби сочат, че когато един човек следи над 10 изгледа от камери, след 20-ата минута той стопира да възприема съответно информацията и пропуща доста от детайлите, които би трябвало да се възприемат като сигнал за нещо извънредно, за обстановка, в която може би има потребност от интервенция. Това ни стимулира благодарение на наши доверени сътрудници да стартираме да предлагаме решение, което да надгражда към този момент употребяваното видеонаблюдение.

А втората причина е голямата конструкция на множеството банки - огромен брой офиси, разпръснати в цялата страна. С нашата услуга видеонаблюдението се централизира и надлежно дава точна и навременна информация.

В какво се състои това решение?

- Почти всички банкови офиси и банкомати разполагат с видеонаблюдение, което обаче се следи на локално равнище. Нашето решение централизира всички процеси по наблюдението, като свързва всички камери в обща система и дава на банката достъп до обединен мониторинг център, от който може да се наблюдават редом всички обекти. Най-ценното в тази система са аналитичните благоприятни условия, посредством които се обработва информацията от видеосигнала и дава опция за автоматизирано задействане на аларми по авансово заложени параметри. Например оставен багаж за по-дълго време или постоянно повтарящи се лица или обекти. Системата може да засече, в случай че един и същи човек посети поредно два или три офиса в границите на малко време. Тези аларми дават освен навременна информация за протичащото се в действително време, само че могат да бъдат употребявани и за разбор на държание или на ритъма в даден офис. Системата ни също по този начин може да бъде обвързвана с Министерство на вътрешните работи и да се зададе тревога за национално търсени лица.

Освен главната цел за защита и предварителна защита видеонаблюдението може да подкрепя маркетинговата част на банката, като генерира систематизирана информация за броя и вида на посетителите на банковия клон, демонстрира зоните на интерес и следи натовареността по другите гишета.

Имате ли към този момент внедрени такива системи?

- От предходната година започнахме тестово внедряване на такива аналитични решения в няколко от банките, които са наши сътрудници. Радваме се, че ни се довериха и отделиха време и запаси за имплементация на тестови обекти, с цел да могат да се уверят по какъв начин действително ще работи системата за тях.

Същото видеонаблюдение е внедрено и в нашата магазинна мрежа. Ето за какво можем елементарно да го покажем на всеки корпоративен клиент, който има интерес. Сами разбирате какъв брой високо надеждно имаме вяра, че е това решение, откакто го използваме в личните си търговски обекти.

А внедряването за бизнес клиентите ни не изисква и първична инвестиция за тях. Може да бъде изплащано посредством разсрочване с месечния абонамент за употребените телеком услуги. Така оказваме помощ на бизнес сътрудниците си да се развиват, като получават последните софтуерни новости, без да се постанова еднократно и ненадейно утежняване на бюджета.

Какво демонстрираха тестванията?

- Обратната връзка е позитивна поради по-голямата сигурност в резултатите, избягването на човешки неточности и дигитализирането на процеса, което води и до неговата оптимизация. Удобство също по този начин е и фактът, че не е нужна съществена промяна на оборудването, а е допустимо неговото надграждане. Тоест, с цел да се възползвате от смарт решението на "Виваком ", в множеството случаи не е належащо да подменяте към този момент инсталираните камери. Високо се прави оценка и това, че с предлагането на една цялостна услуга клиентът има едно лице за контакт. До момента в множеството случаи фирмите са употребили оборудването от една компания, а свързаността - от друга, като в това време не са разполагали с тези аналитични функционалности, които ние осъществяваме. Всичко е било въвеждано на локално равнище. Всяка локация с видеонаблюдение се следи от друг човек на място. Нашата система съумява да следи доста повече на брой обекти по едно и също време и с нея се ползват едни и същи критерии към алармите във всички местоположения, заобикаляйки субективизма. Освен това осигуряваме регулярна поддръжка на системата, самодеен мониторинг на здравето и нужните обновявания на стратегиите, както и по този начин значимото премахване на зародили повреди. Защото в случай че системата не работи, клиентът не е задължен да знае дали повредата му е в камерата, в софтуера или в интернет връзката. Но в случай че употребява разнообразни снабдители за всичко, би трябвало да мине през всички поотделно, до момента в който бъде отхвърлен казусът му. За да се употребява пълноценно системата, предлагаме и образование за работа с нея на чиновниците, който ще я ръководят.

Имате ли други решения, създадени особено за банковия бранш?

- "Виваком " е обичаен сътрудник на фирмите в банковия бранш и постоянно се стремим да им предлагаме повече от съгласуваност, тъй като от дълго време преминахме границите на снабдител на закрепени, мобилни и дейта услуги. Специално за банковия бранш имаме създадени и внедрени няколко разнообразни решения, основани на потребностите на този бизнес. Такава да вземем за пример е осведомителната система, която се пресъздава на екраните в банковите салони. Съдържанието, очевидно на тези екрани, е централизирано, налично и еднообразно за всички клонове в цялата страна. Друга доста добре призната услуга в областта на финансовите и застрахователни институции е така наречен интелигентна wi fi зона. Това са мрежите с безвъзмезден интернет за гости на клоновете. Чрез тях от една страна банките усъвършенстват потребителско преживяване на потребителите си, като им обезпечават опция за свободно сърфиране, до момента в който чакат своя ред. От друга, посредством генерираната информация за трафика съумяват да таргетират по-добре клиентите си и да им предложат съответни свои артикули. Някои от клиентите ни споделят, че употребяват тези мрежи, с цел да покажат на посетителите си своите мобилни приложения за онлайн банкиране. Един от тях регистрира 35% растеж в свалянето и потреблението на приложението единствено за три месеца с помощта на този канал.

Статистическите данни, насъбрани през wifi мрежата, дават добра опция за разбор на избрани фактори на потребителско държание - най-натоварени часове в съответния клон или най-посещавани гишета. Данните от нея могат да подкрепят маркетинговата тактика на компанията и сама по себе си е още един цифров канал за реклама.

А по какъв начин се отнасят банките към опциите, които оферират облачните услуги?

- Все още подхождат резервирано към облачните технологии като цяло. Въпреки всичко облачните услуги от "Виваком " притеглят интерес с това, че ние осигуряваме решение на условията, свързани с европейския правилник за персоналните данни GDPR. Предоставяме сървърно пространство на клиентите ни, което физически съхранява информацията им на територията на страната ни - т.е. всичко е в границите на Европейския съюз и е напълно съобразено с настоящото законодателство. Предимството да сме народен телеком, основан в България, обезпечава на клиентите ни и опция за персонален контакт на локално равнище. Така услугата ни става още по-ценна за българския пазар. Клиентите разполагат с съответно лице за контакт и опция да обсъдят персонално в диалог всичко, което ги интересува. Облачните технологии навлизат от ден на ден заради това, че дават доста благоприятни условия на клиентите - да са по-гъвкави и да икономисват средства за съоръжение или лицензи. Специално ние работим по модела pay-per-use - т.е. клиентът заплаща единствено за потенциала, който употребява сега. А в случай че желае да го усили или понижи по отношение на бизнес потребностите си, това става извънредно бързо. Засега по-големите компании се ориентират към облачните технологии, въпреки че те са доста подобаващи и за дребния и междинния бизнес.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР