Петтонна бомба "Толбой" ("Дългуча") - една от най-големите бомби, използвани

...
Петтонна бомба "Толбой" ("Дългуча") - една от най-големите бомби, използвани
Коментари Харесай

В полско градче откриха петтонна бомба, обмислят евакуация

Петтонна бомба "Толбой " ( "Дългуча ") - една от най-големите бомби, употребявани от Англия през Втората международна война - беше открита в протока Швина в полския пристанищен град Швиноуйшче и управляващите правят невиждана подготовка за изваждането й, съобщи ДПА.

Бомбата била открита при изкопни работи за увеличение на дълбочината на плавателния канал Шчечин-Швиноуйшче. Тя се намира покрай една от двете съществени фериботни връзки в града.

Властите още не са определили дата за изваждане и неутрализиране на бомбата, сподели за ДПА говорителката на Западнопоморското воеводство Агнешка Мухла-Лагош. Тя акцентира, че няма непосредствена заплаха за жителите.

Говорителката означи, че ще бъдат свикани няколко незабавни заседания на локалните управляващи за намиране на съответно решение. "Имаме опит с изваждането на неизбухнали муниции от дъното на канала, само че не и с толкоз огромен обект, тъй че ни би трябвало време да се подготвим ", изясни Мухла-Лагош.

Може да се наложи поданици на града да бъдат евакуирани, само че е прекомерно рано да се каже в какъв радиус от местонахождението на бомбата, добави тя.

В Швиноуйшче живеят над 40 000 души.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР