Петте най-големи търговски вериги държат над 37% от пазара в

...
Петте най-големи търговски вериги държат над 37% от пазара в
Коментари Харесай

Оxfam: Големите вериги супермаркети имат принос в бедността

Петте най-големи търговски вериги държат над 37% от пазара в България, демонстрира отчетът Ripe for Change на основаната в Лондон английска неправителствена организация Oxfam. Проучването изследва въздействието на веригите върху приходите на тези, които създават храните, и изискванията на труд и възнаграждение, които те обезпечават.

Милиони дами и мъже, които създават храните, са в клопката на бедността и са изправени пред брутални условия на труд макар облагите от милиарди долари в хранителната индустрия, установяват от Oxfam.

Докладът Ripe for Change също по този начин прави оценка политиките и практиките на някои от най-големите супермаркети в Европа и Съединените щати - и оценките, които получават за метода, по който третират служащите и производителите в техните вериги за доставки, като цяло са отрицателни.

Супермаркетите задържат все по-голяма част от парите, които потребителите изразходват - до 50% в някои случаи, до момента в който разноските за служащите и производителите на храни е намалял, от време на време до по-малко от 5%.

Дребните аграрни стопани и служащите във веригите за доставки на общо 12 вериги супермаркети живеят мъчно. За някои артикули като индийски чай и зелен боб, доставяни от Кения, междинните приходи на дребните фермери и/или служащи се оказват по-малко от половината от нужните средства, които да им обезпечат порядъчен стандарт на живот. Разликата сред нужните за обикновено битие приходи и тези, които действително се получават, е по-голяма, когато дамите съставляват по-голямата част от работната мощ.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР