Петте най-големи производителя на месо в света заедно създават повече

...
Петте най-големи производителя на месо в света заедно създават повече
Коментари Харесай

Производството на месо вреди на климата колкото и добива на петрол

Петте най-големи производителя на месо в света дружно основават повече парникови газове от ExxonMobil, Shell или BP, демонстрира ново проучване на Организацията по издръжка и земеделие към Организация на обединените нации (ФАО).

Сред най-големите консуматори на месо в света е Австрия. Всеки австриец годишно изяжда 100 кг говеждо, свинско и птиче месо. И до момента в който в страната потреблението на месо, наподобява, е в застоялост, в света то продължава да пораства.

Според ФАО производството на месо в света е скочило над три пъти през последните 50 години. Това може да е добре за феновете на месото, само че основава забележителен проблем за околната среда и изостря климатичните промени, защото стоките с скотски генезис са питателните артикули, които най-силно натоварват климата, открива неправителствената организация Global 2000.

Веригата на обособяване на парникови газове в този бранш е изключително дълга. Животните се нуждаят от такива количества фураж, че месопроизводителите постоянно не могат да покрият потребностите си единствено от личната си страна. Подобно на доста други страни Австрия внася огромни количества соя, чието развъждане и нужното за него изсичане на гори води до обилни излъчвания парникови газове. При усвояването на храната кравите отделят метан, който води до стопляне на климата. Още повече парникови газове се отделят при преработката и превозването на месото.

Петте най-големи производителя

Най-голям принос за стоплянето на климата в месодобивния бранш имат най-много няколко огромни концерна, сочи ново проучване на Института за селскостопанска и комерсиална политика. " Общо петте най-големи концерна, произвеждащи месо и мляко, сега отделят повече парникови газове годишно, в сравнение с петролните колоси ExxonMobil, Shell или BP ", откриват учените.

Месодобивният бранш може до 2050 година да погълне над 80% от квотите за парникови газове и по този метод да направи невероятно постигането на задачата, заложена в Парижкото съглашение за климата за ограничение на повишението на температурите до 1.5 градуса по Целзий, показват създателите на отчета.

Сред петте най-големи емитенти на парникови газове в бранша са фирмите JBS, най-големият международен производител на месо от Бразилия, следван от американските Tyson Foods, Cargill и Dairy Farmers и новозеландската компания Fonterra.

Двайсетте най-големи производители на месо и мляко пък дружно отделят повече парникови газове от Германия, Канада, Австралия или Англия.

Китайският апетит за месо

Докато в Европа и Съединени американски щати потреблението на човек от популацията е висока, Китай с помощта на размерите си стана най-големият емитент на парникови газове, създавани при потреблението на месо. Още през 2005 година в страната се е произвеждало повече месо откъдето и да било другаде. Общо Съединени американски щати, Европейски Съюз, Бразилия, Аржентина, Австралия и Китай покриват 68% от международното произвеждане на месо.

Недостатъчни данни

Изследването насочва рецензии към фирмите, които не дават цялостни и съпоставими данни, от които може да се направи извод за приноса им към стоплянето на климата. Достоверни оценки за отделяните парникови газове са дали единствено четири компании - NH Foods (Япония), Nestle (Швейцария), Friesland-Campina (Холандия) и Danone (Франция). Компаниите също така нямат отговорности да свиват излъчванията си.

За да се предотврати рисково повишаване на температурите, потреблението на месо на човек от популацията би трябвало да се намали до 22 кг към 2030 година и до 16 кг към 2050 година, твърди " Грийнпийс ".

В момента измежду източниците на облага на концерните са държавните дотации, отпускани за фураж, и като цяло обществените и екологичните последствия биха вдигнали доста повече цената на месото. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР