Петте най-големи петролни компании в света се очаква да отчетат

...
Петте най-големи петролни компании в света се очаква да отчетат
Коментари Харесай

5-те най-големи петролни компании спечелиха $200 милиарда през 2022 г.

Петте най-големи петролни компании в света се чака да отчетат рекордни облаги за 2022 година през идващите дни. Комбинираните годишни облаги на ExxonMobil, Chevron, BP, Shell и TotalEnergies евентуално ще доближат 200 милиарда $ с помощта на скока на цените на петрола и газа предходната година, написа профилираното издание Oilprice.com.

Тази година облагите на ExxonMobil, Chevron, BP, Shell и TotalEnergies се чака да бъдат с към една четвърт по-ниски от комбинираните облаги за 2022 година, само че въпреки всичко ще бъдат колосалните 150 милиарда $ за 2023 година, споделят анализатори.

Рекордните тримесечни облаги, регистрирани от огромните компании за второто и третото тримесечие на 2022 година, към този момент провокираха мощни рецензии от Белия дом, който се бори да понижи цените на бензина от рекордните равнища, следени през юни. Администрацията на Байдън упрекна огромната петролна промишленост във „ военно печалбарство “ и прикани фирмите да влагат допълнително доставки или „ да се сблъскат с по-високи налози “. В Европа рекордните облаги към този момент са обложени с непредвидени налози, които ExxonMobil оспори в съда.

Очаква се петте петролни и газови суперголеми компании да отчетат в края на януари и началото на февруари общи облаги за 2022 година от 200 милиарда $, съгласно ранни оценки, формирани от S&P Capital IQ и представени от Financial Times. Печалбите за четвъртото тримесечие също ще бъдат много над равнищата отпреди година, въпреки и по-ниски от рекордните тримесечни облаги за второто и третото тримесечия.

Печалбите на огромните компании за 2023 година се чака да спаднат от върха за 2022 година до към 150 милиарда $, което – макар спада – би било втората най-голяма облага в историята на промишлеността, съгласно прогнозите на S&P Capital IQ.

За 2022 година няколкото суперголеми компании в Съединени американски щати са подготвени да отчетат комбинирани годишни облаги от близо 100 милиарда $, споделят анализатори.

Exxon се чака да регистрира връх от 56 милиарда $ облага за 2022 година, до момента в който облагите на Chevron се чака да надвишават 37 милиарда $, също рекордно високо равнище, съгласно оценки, формирани от S&P Capital IQ, представени от Financial Times.

Въпреки че петролът се търгуваше под 90 $ за барел през последните седмици на 2022 година и цените се усилиха на годишна база единствено с към 10% предходната година спрямо 2021 година, изключителната неустойчивост и честите скокове над 100 $ за барел помогнаха на всички петролни компании, в това число най-големите американски компании, генерират рекордни или съвсем рекордни тримесечни облаги и парични потоци.

Индустрията, най-добре представящата се в показателя S&P 500 през последната година, усили дивидентите и противоположното изкупуване на акции през последните тримесечия с помощта на големите парични потоци.

Очаква се енергийният бранш да регистрира най-високия годишен растеж на облагите от всички единадесет бранша на S&P от 151.7%, сподели Джон Бътърс, вицепрезидент и старши анализатор на приходите във FactSet.

Енергийният бранш се чака да има максимален принос за растежа на облагите за S&P 500 за 2022. Ако този бранш бъде изключен, показателят ще регистрира спад на облагите от -1.8%, а не растеж на облагите от 5.1% “, означи Батърс.

По-ниските цени на петрола и газа през четвъртото тримесечие ще повлияят на облагите за четвъртото тримесечие на огромните компании, само че рафинирането се задържа, а търговията с полутечен природен газ в европейските огромни компании също се чака да е помогнала на на огромната петролна промишленост през тримесечието октомври – декември.

В началото на този месец Exxon съобщи в документ до Комисията по скъпите бумаги и тържищата на Съединени американски щати (SEC), че по-ниските цени на петрола могат да имат до 1.7 милиарда $ негативен резултат върху приходите за четвъртото тримесечие, до момента в който спадът в цените на природния газ може да има негативен резултат до 2.4 милиарда $. Тези негативни резултати ще бъдат отчасти обезщетени от позитивния принос на облагите от дериватите с пазарна оценка до 1.5 милиарда $.

В Европа Shell сподели, че се чака търговията и оптимизацията в интегрираното поделение за газ и полутечен природен газ да бъдат доста по-високи през четвъртото тримесечие на 2022 година спрямо третото тримесечие макар спада в индустриалните размери.

Въпреки че облагите за четвъртото тримесечие и 2023 година на огромните компании се чака да надминат рекордните равнища, следени през предходните тримесечия и цялата 2022 година, облагите тази година към момента ще бъдат големи спрямо годините преди 2022 година Анализаторите чакат, че огромната петролна промишленост ще продължи да възнаграждава акционерите с остатъка от пари, за огромно страдание на администрацията на Байдън.

Американската  Chevron разгласи тази седмица стратегия за назад изкупуване на акции на стойност 75 милиарда $ без закрепена дата на приключване, което незабавно провокира рецензии от Белия дом.

Помощник прессекретарят на Белия дом Абдула Хасан сподели, разяснявайки новината: „ За компания, която твърдеше не доста от дълго време, че „ работи интензивно “ за увеличение на производството на нефт, раздаването на 75 милиарда $ на ръководители и богати акционери сигурно е чудноват метод да го покаже. “
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинпетролни компании петролна промишленост нефт облаги рекордни облаги годишна облага ПоследниНай-четениИндустрии 48 5-те най-големи петролни компании завоюваха $200 милиарда през 2022 година Индустрии 1224 Здрави животни за крепко човечество Бюджет и финанси 472 Възстановяването от Коронавирус пренареди регионалните стопански системи в България Личности 1024 Илон Мъск е „ врагът “ вътре в Tesla, предизвестява анализатор на Уолстрийт Европари 932 212 млн. лева ще бъдат инжектирани в индустриалните зони в България Digital 2501 Всемогъщият Гугъл се изправя против най-голямото си тестване Политика 656 Една спирка преди Шенген Бюджет и финанси 1708 Държавата се готви за въвеждане на цени и в лв., и в евро от август Компании 688 Tesla записа най-хубавата си седмица от май 2013 година Крипто 672 Ледена крипто ера Компании 29017 Основаната от българин Sunotec прави възторг на слънчевия пазар в Европа Компании 10480 „ Историческият колапс “ на Intel провокира ликвидация при чиповете Политика 7854 Брюксел започва наказателни процедури против България Хай-тек 5916 Професиите, които ChatGPT може да направи непотребни Компании 4004 Toyota сменя управлението си Образование 3872 Учителите желаят най-малко 20% нарастване на заплатите Бюджет и финанси 3161 Дания отстранява един почивен ден, с цел да подтиква стопанската система Регулации 3023 Национална агенция за приходите желае от работодателите нови данни за изплатените приходи Digital 2501 Всемогъщият Гугъл се изправя против най-голямото си тестване Компании 2390 Коя е българската Ampeco, получила $13 милиона от фонд на BMW Всички новиниОще от ИндустрииВиж всичкиЗдрави животни за крепко човечество212 млн. лева ще бъдат инжектирани в индустриалните зони в БългарияСамо електрическите автомобили могат да спасят автомобилните компании
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР