Петролният пазар показва увеличение на цените във вторник сутринта, възстановявайки

...
Петролният пазар показва увеличение на цените във вторник сутринта, възстановявайки
Коментари Харесай

Цената на петрола се възстанови до $115 за барел

Петролният пазар демонстрира нарастване на цените във вторник сутринта, възстановявайки се от срутва предходната седмица на фона на опасенията от липса на задоволително доставки за международния пазар.

Цената на августовските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:10 часа българско време е $114,95 за барел, което е $0,82 по-скъпо от края на предходната сесия. В резултат на търговията в понеделник тези договори нарастнаха с $2,01 до $114,13 за барел.

В същото време августовските фючърсите за американския пример WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се търгуват по 111,23 $ за барел, което е с 1,05 $ по-високо от крайната цена в петък. В понеделник покупко-продажби с WTI не бяха извършени заради празник в Съединени американски щати.

През предходната седмица борсовите котировки на Brent спаднаха със 7,3%, а на WTI - с 9,2%.

Цените на петрола са подкрепени от терзанията за доставките, провокирани от намаляването на доставките на горива от Русия и неспособността на страните от ОПЕК да усилят производството до целевите равнища, написа Trading Economics. Междувременно световното търсене на нефт се възвръща от спада, породен от пандемията на ковид.

От друга страна, дейното повишаване на лихвените проценти от водещите централни банки в света също провокира безпокойствие измежду участниците на петролния пазар, защото това може да забави растежа на международната стопанска система.

Основателят на основаната в Сингапур Vanda Insights Вандана Хари отбелязва, че макар опасенията за вероятностите за световната стопанска система, казусът с намаляването на доставките на нефт на международния пазар ще продължи, до момента в който руско-украинският боен спор продължава.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР