Петролният гигант Saudi Aramco се съгласи да придобие миноритарен дял

...
Петролният гигант Saudi Aramco се съгласи да придобие миноритарен дял
Коментари Харесай

Renault и Geely сключват договор с петролният гигант Saudi Aramco за направата на компания за двигатели

Петролният колос Saudi Aramco се съгласи да придобие миноритарен дял в нова компания за мотори, която френският производител на коли Renault SA и китайската Geely Automobile Holdings Ltd възнамеряват да основат взаимно, оповестиха те в четвъртък.

През януари Ройтерс заяви, че Aramco е взела участие в напреднали полемики за придобиване на дял до 20% в оповестената по-рано, само че към момента неназована компания Geely-Renault, която ще създава и доставя мотори с вътрешно горене и хибридни технологии.

В четвъртък те обявиха, че се чака Geely и Renault да запазят равни дялове в новата самостоятелна конструкция, само че не разкриха каква част ще има всяка от тях и какъв брой ще влага Aramco.

Новото взаимно дружество ще има за цел да създаде по-ефективни бензинови мотори и хибридни системи в миг, когато огромна част от автомобилната промишленост се концентрира върху прехода към напълно електрически транспортни средства.

„ Това партньорство с Aramco ще ни даде преднина в конкуренцията за технология за задвижване с ДВГ с извънредно ниски излъчвания “, съобщи в изказването основният изпълнителен шеф на Renault Лука де Мео.

Като се отхвърля от бизнеса си с мотори с вътрешно горене, Renault възнамерява да се концентрира върху електрическите коли, което е част от необятното преструктуриране на френския авто производител, включващо и преразглеждане на десетилетния му съюз с Nissan.

„ Участието на Aramco носи неповторимо ноу-хау, което ще помогне за създаването на революционни нововъведения в региона на синтетичните горива и водорода “, сподели още Де Мео.

Сделката ще трансформира Aramco в първия огромен производител на нефт, който влага в автомобилния бизнес, защото възходът на електрическите коли заплашва да понижи търсенето на стандартни горива.

Миналата година Aramco разгласи партньорство с Hyundai за изследване на усъвършенствани горива, които биха могли да се употребяват в хибридни мотори за понижаване на излъчванията на CO2.

За Geely договорката с Renault е продължение на модела за основаване на партньорства за разширение на активността отвън Китай. Преди това Geely разгласи договорка за създаване на хибридни бензинови мотори с Mercedes-Benz и има дял в немския авто производител.

Новата компания ще има годишен индустриален потенциал от над 5 млн. мотори с вътрешно горене, хибридни и plug-in хибридни мотори и трансмисии годишно, обявиха фирмите.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР