Петролният фактор отново се оказа в центъра на конфликта между

...
Петролният фактор отново се оказа в центъра на конфликта между
Коментари Харесай

Перспективите на Русия на петролния пазар вдъхват оптимизъм

Петролният фактор още веднъж се оказа в центъра на спора сред Запада и Русия. Новата прогноза на МВФ за динамичността на съветската стопанска система шокира доста наблюдаващи. МВФ безусловно обърна прогнозата на 180 градуса, като предвижда за съветския Брутният вътрешен продукт през 2023 година не спад, а нарастване. През цялата минала година прогнозите на фонда за спада на съветската стопанска система варираха в границите на 2,3-3,5%, само че още при започване на 2023 година се оказа, че тя може освен да не падне въобще, само че даже да нарасне, въпреки и леко (до 0,3%). И още през 2024 година МВФ предвижда растеж на съветската стопанска система с 2,1%, което на процедура ще я докара до предконфликтното равнище.

За първи път прогнозата на МВФ изпревари по своя оптимизъм даже изчисленията на Банката на Русия и Министерството на икономическото развиване на Руската федерация - невиждана благотворителност в оценките. Не по-малко забавни са обясненията, които фондът даде на прогнозата си. По-специално, той не чака таванът на цената на петрола да окаже доста въздействие върху съветския експорт. „ При сегашната горна граница на цената на петрола от Г-7 не се чака доста влияние върху износа на съветски нефт с по-нататъшно пренасочване на съветските доставки от страни, които са се включили към наказания, към страни, които не са наложили наказания “, се споделя в отчета.

Всъщност, макар влизането в действие на ембаргото върху доставките на нефт по тръбопроводи и тавана на цените за доставките по море, Русия освен не загуби износа на първични материали, само че даже го усили. Според “Блумбърг ” през януари износът на нефт от Русия е достигнал рекордните 13,9 милиона барела. Това значи, че схемите за заобикаляне на западните наказания с претоварване на съветски нефт благодарение на „ сивия “ танкерен флот са стартирани в промишлен мащаб и са много сполучливи. Дори Съединени американски щати купуват обилни количества индийски петролни артикули, сякаш създадени от съветски нефт.

Проблемът остава маржът на такива доставки и отстъпките на сорта “Урал ” във връзка с еталонния “Брент ”. Така, съгласно Министерството на финансите, съветският нефт през януари се е продавал приблизително под 50 $ за барел, което е с над 40 $ по-ниско от настоящите котировки на “Брент ”. Такава продажна цена в дълготраен проект може да сътвори проблеми за съветския бюджет, който се основава на междинна цена на петрола от 70 $ на барел.

Проблемът доближи най-високо равнище: президентът Путин разпореди на държавното управление да приготви оферти до 1 март за изясняване на методологията за установяване на цените на петрола и петролните артикули за данъчно облагане, с цел да се минимизира негативното влияние върху бюджетните доходи. И въпреки всичко, все пак, МВФ дава доста оптимистична прогноза за съветската стопанска система. Възниква въпросът какво се знае във фонда, което да не знаем? Нека обсъдим.

Перспективите пред петролния пазар наподобяват доста несигурни. В този подтекст погледите са ориентирани към две страни – Китай и Съединени американски щати. Първият дава да се разбере, че политиката на нулева приемливост към ковид може да бъде преразгледана. Премахването на рестриктивните мерки ще подтиква китайската стопанска система, която е доста огромен консуматор на нефт, което значи, че цените също ще се покачат.

Но Съединени американски щати, в противен случай, заплашват да понижат търсенето заради предстоящата икономическа криза. Но американските управляващи и на първо място системата на Федералния запас явно към момента се надяват на знамение. В края на краищата тежък стопански спад ще отслаби фрапантно възможностите на демократите да задържат властта на идните президентски избори през 2024 година

Чудото би трябвало да се обезпечи на първо място от работата на военно-промишления комплекс и посредством заменяне на доставките на отбранителни артикули за Европейски Съюз. Това значи, че американският военно-промишлен комплекс и неговото лоби във Вашингтон са теоретично заинтригувани от допустимо най-продължителната борба в Украйна, а може би и на нови места, било то Иран, Южнокитайско море, Централна Азия или нещо друго. Второ, чудото ще бъде резултат от солиден поток от европейски бизнес към Съединени американски щати, подтикван, от една страна, от възходящата енергийна рецесия, а въпреки това, от дотации за милиарди долари от американското държавно управление по законът " за понижаване на инфлацията ".

Може да се допусна, че МВФ счита ускорения напредък на китайската стопанска система и забавената икономическа рецесия в Съединени американски щати за повече от евентуални. Това значи, че петролните котировки ще пълзят нагоре (противно на прогнозите на същия МВФ), надхвърляйки 100 $ за барел още през актуалната година. Отстъпките, с които през днешния ден се продава съветският нефт, последователно ще изчезнат или ще бъдат коренно понижени. Ръстът им се дължи значително на рисковете на купувачите, свързани с превозването на първични материали. Постепенното поправяне на веригите за доставки и завършването на построяването на нужната инфраструктура за пренасочване на износа ще отстрани тези опасения и няма да има причина за толкоз огромна разлика в цените.

Самото преконфигуриране на експортните потоци е, несъмнено, мъчително - както за купувачите на нефт, по този начин и за самата Русия. Последният евентуално ще бъде заставен краткотрайно да понижи производството на нефт в средносрочен проект. Все още е мъчно да се каже дали такова понижение ще бъде подкрепено от понижаване на индустриалните квоти от страна на ОПЕК+. Последната среща на организацията резервира квотите непроменени, само че едно е ясно: има цялостно взаимно съгласие сред Русия и Саудитска Арабия като основни членове на разширения картел.

Не подценявайте " черните лебеди ". Събитията в Иран през последните дни (обстрелът на военна инфраструктура) усилват вероятността от нова ескалация в Близкия изток. Затварянето на Ормузкия пролив от Иран, без значение дали вследствие на отговор на контрасанкции или акт на хибридна война, ще даде на така и така нестабилния пазар на нефт мощен подтик.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР