Петролните цени се покачват във вторник сутринта, продължавайки тенденцията от

...
Петролните цени се покачват във вторник сутринта, продължавайки тенденцията от
Коментари Харесай

Петролът Brent отново надхвърли 75 долара за барел

Петролните цени се повишават във вторник сутринта, продължавайки наклонността от миналата сесия, до момента в който преди този момент котировките падаха три дни поред.

Към 9:15 часа българско време юлските фючърси за сорта Brent нарастнаха с $0,13 на борсата ICE Futures в Лондон - до $75,36 за барел. В понеделник цената на европейския бранд се повиши с $1,06 (1,4%) до $75,23 за барел.

Цената на юнските фючърси за американския пример WTI към същия миг при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса се повиши с $0,02, до $71,13 за барел. По време на предходната сесия тези договори нарастнаха с $1,07 (1,5%) до $71,11 за барел.

Положителен фактор за петролния пазар беше мощната макроикономическа статистика от Китай, макар че се оказа по-лоша от упованията.

Както беше обявено, индустриалното произвеждане в Китай през април се е нараснало с 5,6% в съпоставяне със същия месец на предходната година след растеж от 3,9% през март. Продажбите на дребно са скочили с 18,4% предишния месец след растеж от 10,6% месец по-рано.

Анализаторите предвидиха приблизително нарастване на индустриалното произвеждане с 10,9%, продажбите на дребно - с 21%, написа Trading Economics.

Пазарът е подсилен и от очакванията, че Белият дом и Конгресът ще съумеят да се спогодят за повишение на лимита на държавния дълг на Съединени американски щати.

Преговорите за тавана на дълга сред президента Джо Байдън и републиканския ръководител на Камарата на представителите Кевин Маккарти се чака да бъдат възобновени във вторник.

Министерството на енергетиката на Съединени американски щати разгласи проекти за закупуване на до 3 милиона барела нефт за попълване на стратегическия запас на страната. Миналата пролет Байдън разгласи продажбата на 180 милиона барела от запаса за битка с дефицита на гориво на пазара.

Обемът на петролните ресурси в стратегическия запас към 5 май е 362 милиона барела при оптимално допустимо равнище от 713 милиона барела. Сегашното им равнище е на най-ниската си точка от 80-те години на предишния век, написа MarketWatch.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР