Петролните цени отчитат спадове, тъй като производството в американския сектор

Петролните цени отчитат спадове, тъй като производството в американския сектор ...

Петролът се насочва към седмично поскъпване от около 4% въпреки моментния спад*


Петролните цени отчитат спадове, тъй като производството в американския сектор на Мексиканския залив се възстановява след двата урагана, които преминаха през региона. Въпреки пониженията петролът все пак се насочва към седмичен ръст от около 4%, съобщава Ройтерс.Още по темата

Цената на международния бенчмарк сорт Брент се понижава с 0,21% до 75,51 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поевтиняват с 0,28% до 72,41 долара за барел.

„Цените на петрола са малко по-ниски, тъй като американското офшорно производство продължава да се възстановява бавно“, коментира Едуард Моя, старши пазарен анализатор в OANDA.

Петролните цени са напът да отбележат около 4% ръст за седмицата, тъй като производството в САЩ се възстановява по-бавно от очакваното от щетите, нанесени от ураганите „Айда“ и „Никълъс“.

„Цените на суровия петрол отчитат още една добра седмица въпреки широката слабост при стоките, която произтича от устойчивия щатски долар“, добавя Моя.Стойността на долара нараства до триседмичен връх в петък, което прави вноса на суров петрол, закупен с американски пари, по-скъп за страни, използващи други валути.

Към четвъртък около 28% от американското петролно производство в Мексиканския залив остава замразено, две седмици и половина след преминаването на „Айда“.

"Продължава да отнема повече време, отколкото хората си мислеха първоначално, по отношение на това възстановяване. Имено това осигурява възходящ тласък на пазара", посочва Вивек Дхар, анализатор от Commonwealth Bank.

Предварителните данни на Администрацията за енергийна информация показва, че американският износ на петрол през септември се понижава до между 2,34 и 2,62 млн. барела на ден от 3 млн. барела на ден в края на август.

Според изчисления на Международната агенция по енергетика запасите от петрол на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) евентуално ще се свият до рекордно дъно през ноември, тъй като се очаква възстановяването на търсенето на гориво да изпревари предлагането.

Рискът от допълнително отслабване на търсенето в Югоизточна Азия започва да намалява, тъй като изглежда, че ръстът в броя на случаите на новозаразени с коронавирус достига своя пик в страни като Индонезия, Малайзия и Тайланд.

Източник: investor.bg