Петролните постъпления по време на кризата компенсират срива в инвестициите

...
Петролните постъпления по време на кризата компенсират срива в инвестициите
Коментари Харесай

Опасността от пазарен срив дебне суверенния фонд на Норвегия

Петролните приходи по време на рецесията компенсират срутва в вложенията

© В© Reuters Staff / Reuters 6.1% е междинната възвращаемост на фонда за последните 20 години. Още по тематиката
Най-големият върховен фонд изиска фирмите да имат процедури за битка с корупцията

Норвежкият фонд от време на време разгласява експлицитни указания към фирмите, в които е вложил
13 фев 2018
Суверенният фонд на Норвегия усилва вложенията в парцели

Делът на акциите от бранша ще достиге 7% в портфейла му
28 ное 2017
Норвежкият върховен фонд желае да се откаже от вложения в нефт и газ

Най-големият държавен капиталов фонд в света цели да се защищити от съмненията в цените на горивата
18 ное 2017
Една евентуална пазарна рецесия би имала изключително мощен резултат върху представянето на най-големия върховен фонд в света – този на Норвегия, оповестява Financial Times. Разликите сред пазарните условия през 2007 година и тези сега усилват опасенията, че при икономическа рецесия съществуват съществени опасности, като в най-лошия случай са застрашени към 40% от активите му, които сега са на стойност над 1 трлн. $.

Комбинацията от високи цени на петрола през 2008 година, откъдето са главните приходи на фонда, и ниския обменен курс на норвежката крона (повечето активи на фонда са в задгранични валути) освен е компенсирала загубите от близо 23-процентния спад в размера на фонда по време на рецесията, само че и е спомогнала за разширението му. Настоящите пазарни условия обаче се разграничават доста от тези през 2008 година Цената на петрола се задържа на извънредно ниски равнища, а норвежката крона като една от най-сигурните валути може да одобри ролята на актив леговище за вложителите при положение на рецесия, което би завишило доста обменния й курс.

Фискално насочен фонд

В най-неблагоприятното стичане на събитията суверенният фонд би изгубил повече от 40% от цената на активите си, предвиждат анализаторите. Освен това, в случай че търсенето на кроната в ролята й на актив леговище се усили, това би нарушило комерсиалния баланс на страната, принуждавайки държавното управление на Норвегия да прибегне до потреблението на оптимално допустимия размер от средствата на фонда съгласно последните законодателни промени. Според ревизираното през 2017 година " фискално предписание " норвежкото държавно управление може годишно да употребява до 3% от средствата, с които разполага фондът. Очаква се даже през 2018 година потокът към бюджета да доближи 231 милиарда норвежки крони, или към 2.9% от цената на фонда. В изискванията на рецесия това в допълнение би източило фонда.

В момента даже тези 3% от фондовите средства съставляват към 18% от държавните разноски на Норвегия. Опасенията на анализаторите в Осло са, че при положение на тежка икономическа рецесия администрацията може да ревизира фискалното предписание, осигурявайки си опцията да харчи доста по-големи суми.

" Проблемът е, че фондът не е изпитван в изискванията на рецесия. Политическата система не е изпитвана в изискванията на такава рецесия. Тъй като сме едва готови, ние носим риска от съсипването на фонда ", изяснява Еспен Хенриксен, професор в бизнес института BI в Осло и някогашен член на управителния екип на фонда.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР