Петролен танкер © Jean-Paul Pelissier Още по темата Престрелки за

...
Петролен танкер © Jean-Paul Pelissier Още по темата Престрелки за
Коментари Харесай

Двете най-влиятелни организации се разминават в прогнозите си за петрола през 2018 г.

Петролен танкер

© Jean-Paul Pelissier Още по тематиката
Престрелки за цената на свободния ток

Депутатът Делян Добрев влезе в неприсъствен спор с търговците на електричество дали манипулират цената за бизнеса или не
17 дек 2017
Какво бе дадено на климатичната среща в Париж

Ангажиментите, които се поемат като част от срещата, не са обвързващи, само че уредниците се надяват те да дадат нов подтик на битката против климатичните промени
13 дек 2017
Световната банка стопира да финансира петролни и газови планове след 2019 година

Изключение ще бъде направено за някои най-бедните страни в света
13 дек 2017 Прогнозите за 2018 година на двете най-влиятелни организации в петролния отрасъл - ОПЕК и Международната организация по енергетиката (МАЕ), се разминават доста, оповестява Bloomberg.

Анализаторите към двете организации плануват два изцяло разнообразни сюжета за развиването на пазара на нефт през 2018 година Според прогнозите на ОПЕК Организацията на страните - експортьорки на нефт, ще редуцира остатъците на международния пазар, зародили вследствие на американския експорт на шистов петрол. ОПЕК ще свие производството задоволително, с цел да понижи запасите от нефт, които в продължение на 3 години смъкваха цената на суровината.

От МАЕ обаче чакат международното произвеждане на нефт да не се промени задоволително, с цел да повлияе на предлагането на суровината, което значи, че цената й ще остане в горната граница на настоящия си диапазон.

" Не може и двете прогнози да са правилни ", разяснява Ол Слот Хансен, началник на отдела за търговия със първични материали към Saxo Bank. Именно тази несъответственост на упованията е толкоз необикновена, разяснява анализаторът.

Очакванията

Анализаторите в ОПЕК чакат, че петролните ресурси във водещите международни стопански системи ще намалеят със 130 млн. барела на ден към края на 2018 година От друга страна, Международната организация по енергетиката чака тези ресурси да останат непрекъснати, като растежът на международното произвеждане ще понижи резултата от свиването на предлагането и евентуално съществено ще промени проектите на ОПЕК за годината.

Въпреки че и двете институции считат, че търсенето на недопечен нефт ще се задържи на равнища от към 32.3 млн. барела дневно приблизително за първата половина на 2018 година, техните прогнози стартират да се разминават с напредването на годината. От ОПЕК чака потребността от нефт да нарасне до 34 млн. барела на ден за второ полугодие, до момента в който от Международната организация по енергетиката плануват тези стойности да са към 32.7 млн. барела дневно.

Шистовата алтернатива

Благодарение на общите си старания през изминаващата година ОПЕК и Русия съумяха да редуцират свръхпредлагането на нефт с близо две трети, само че това провокира взрив в американския рандеман на шистов петрол, който задържа цената на суровината относително ниска. Понастоящем обаче въпросът остава дали обединените производители на нефт ще съумеят да свият останалата част от непотребното предложение, без да провокират взрив в търсенето на американски шистов петрол.

Разминаването сред прогнозите на ОПЕК и МАЕ се получава точно в резултат на другите упования за рандеман на американски шистов петрол и произвеждане отвън страните от организацията. Според ОПЕК международното произвеждане на нефт отвън страните от съюза ще нарасне с 1 млн. барела дневно, а съгласно МАЕ това ще се случи с към 1.6 млн. барела дневно. Именно американският шистов петрол съставлява най-сериозната част това произвеждане отвън ОПЕК. Според организацията американският експорт на шистов нефт ще нарасне със 720 хиляди барела на ден след средата на 2018 година, а упованията на МАЕ са това да се случи с 20% повече.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР