Петролът се изпомпва 24 часа в денонощието на няколко метра

...
Петролът се изпомпва 24 часа в денонощието на няколко метра
Коментари Харесай

Корупцията и дълбокото неравенство бележат петролното наследство на Ирак след 2003 г.

Петролът се изпомпва 24 часа в денонощието на няколко метра от вкъщи на Раджет Джасим в богатия на недопечен нефт южен център на Ирак , предава „ Асошиейтед прес “. Газови факли от полето осветяват нощното небе в блестящо оранжево, бълвайки пикантен пушек, а когато вятърът се усили, облеклата на 40-годишния мъж са покрити с черно.

За най-бедните в Ирак доказателствата за монументалното петролно благосъстояние на страната са неизбежни. Същото е и знанието, че доста малко от него се процежда към тях. Спестяванията на Джасим са изчерпани, когато той е диагностициран с рак предходната година, заболяване, което мъжът е уверен, че е породено от токсичните струи . 20 години, откакто водената от Съединени американски щати инвазия смъкна Саддам Хюсеин и промени политическия ред в Ирак с обещанието за народна власт и независимост, той има едно предпочитание: да откри метод да си тръгне. Мъжът споделя:

„ Тук няма бъдеще за децата ми . “

Провинция Басра, която се гордее с по-голямата част от петролните ресурси на Ирак , е знак на дълбоките разлики, които съществуват след нашествието през 2003 година Басра непрестанно озадачава специалисти, пратеници и поданици: Как може релативно постоянна провинция, толкоз богата на запаси, да се подреди измежду най-бедните и най-неразвитите в страната?

„ Разбира се, упреквам корумпираното иракско държавно управление “ , акцентира Джасим, служител на реда, повтаряйки необятно публикуваното мнение в района. Той добавя:

„ Но аз упреквам и американците. Замениха нашите водачи с крадци.

Местните водачи в Басра приказват за петролните ресурси като за благословия и проклинание. Те споделят, че ресурсите носят обилие , само че също по този начин са довели до жестока конкуренция сред политическите елити и въоръжените групи за сметка на иракския народ.

Системата за шерване на властта, въведена от 2003 година, която разделя страната и нейните институции по етнически и набожен симптом, засмуква петролното благосъстояние в басейна на корупцията и патронажа . Колкото по-висока е цената на петрола , толкоз по-укрепнала става тази система, защото основаните на сектанти партии претендират за доходоносни министерски портфейли, назначават лоялни хора на основни позиции и раздават публични работни места, с цел да обезпечат поддръжка. Според Международния валутен фонд заетостта в обществения бранш се е утроила от 2004 до 2013 година, само че даването на услуги в секторите на опазването на здравето, образованието и енергетиката остава несъответстващо. Резултатът е, че изборите връщат партиите от властта още веднъж на власт . Избирателната интензивност спадна до рекордно ниски равнища.

Освен институционалните неуспехи, замърсяването на въздуха е огромно в Басра и равнищата на соленост, произлизащи от тежка рецесия с прясна вода , са водещи аргументи за болести, съгласно локални откриватели. Безработицата е необятно публикувана, като повече от половината население е на възраст под 25 години.

Общественият яд породи бурни митинги през 2018 година, предходник на всеобщите антиправителствени митинги в столицата година по-късно. Но бързите репресии от силите за сигурност и убийствата от въоръжени групи сътвориха атмосфера на боязън. Активистът от Басра Амар Сархан е безапелационен:

„ Убийствата накараха доста деятели да замълчат. Бизнесът продължава , както нормално. “

Свалянето на Саддам през 2003 година изстреля богатата на нефт страна в международната стопанска система, отваряйки вратите за задгранични вложения. В планирането преди нахлуването съветниците на Съединени американски щати и техните иракски опозиционни съдружници в заточение бяха планували шокираща система от промени, които ще обновят петролната промишленост на Ирак и ще финансират следвоенното възобновяване .

Вместо това насилието попречва производството на нефт в продължение на години. Офанзива на чара на тогавашния министър на петрола Хюсеин ал-Шахрестани проправи пътя за сключването на огромни петролни контракти през 2007 и 2009 година Днес износът доближава над 3 милиона барела дневно, двойно повече от темпа при започване на 2000-те години. Държавният бюджет, който през 2021 година доближи до 90 милиарда $, се финансира съвсем напълно от доходи от нефт. Все отново държавното управление не съумява да даде съществени услуги, в това число вода и електричество.

В Басра изискванията са едни от най-лошите в страната. Безработицата възлиза на 21%, над междинното за страната от 16% съгласно изследване на Международната организация на труда от 2022 година Статистиката за равнищата на беднотия варира от 10-20% съгласно разнообразни изследвания и локални икономисти. Междувременно провинцията може да се похвали с към 70% от потенциала за произвеждане на нефт в страната.

Пътят, водещ до скромния дом на Джасим, е скалист и неасфалтиран.

През 2003 година той е млад мъж, обаян от реториката на администрацията на Буш за създаване на либерален Ирак. Мъжът си спомня:

„ Бяхме цялостни с вяра . “

Двадесет години по-късно той е на междинна възраст, изтощен от ширещата се държавна корупция и се възвръща от рак. Заемът, който е взел, с цел да построи дом, е употребен за заплащане на 30 000 $ частни медицински сметки. Запуснатите публични лечебни заведения в Басра са претрупани и не могат да обезпечат лекуване, сподели той.

Това е постоянно срещана история в Нахран Омар, село с по-малко от 2000 души в съседство с държавно петролно поле, където равнищата на ракови болести са непропорционално високи. Всяко семейство тук има история на болест и задължения, описа кметът Башир Джабир и добави:

„ След 2003 година се изнасяше от ден на ден нефт и чакахме да се възползваме от това . Вместо това протичащото се ни повлия зле. “

Правителството дълго време омаловажаваше връзката сред заболеваемостта от рак на юг и активността по произвеждане на нефт , заявявайки, че случаите са единствено нищожно по-високи от останалите в страната. Това се промени през 2022 година, когато тогавашният министър на околната среда Джасим ал-Фалахи призна, че замърсяването от полетата е главната причина за повишаването на заболеваемостта.

Нахран Омар акцентира една трагична подигравка: природният газ , изгарян от петролните полета, в случай че бъде уловен, може да реши безконечния дефицит на електрическа енергия в Ирак и да понижи замърсяването. Но обезпечаването на вложения за това беше възпрепятствано от проточилите се договаряния по контракта, постоянно срещано главоболие за множеството огромни задгранични вложители .

„ Навлизането на задгранични вложители също изостри конкуренцията сред племената , счита шейх Мохамед ал Зайдауи, който управлява заседание на старейшините на южните племена. Племена, които постоянно имат по-голямо въздействие от държавните институции на юг, оказват напън върху задграничните компании за работни места, обезщетения, образование за младежи и развиване на техните села. Той акцентира:

„ Повечето от проблемите сред племената през днешния ден са породени от наличието на петролни компании . Всички те желаят да се възползват.

Племенните разногласия постоянно се трансформират в смъртоносни престрелки.

Разчитането на петролната промишленост задуши развиването на частния бранш. Почти всеки министър-председател след нашествието повтаря апели за диверсификация на стопанската система и увеличение на тласъците за иракския бизнес. Нидал Муза е една сполучлива история. Тя израства в оскъдно предградие на град Басра и е на 35 години, когато Съединени американски щати нахлуват в Ирак. Следващите години прекарва в грижи за болния си брачен партньор с увреждания. Отчаяна да завоюва пари, тя стартира да шие облекла, които да продава на локалния пазар. До 2013 година тя беше събрала група дами, тъкмо като нея, обсадени и нуждаещи се от пари, с цел да устоят фамилиите си. Тя събира задоволително средства, с цел да отвори фабрика за облекло и става известна с това, че наема бедните. Но не всички приветстват нейния триумф.

През 2022 година Муса получава куп смъртни закани.

„ Бъдете доста деликатни “ , гласи едно от известията. Тя има вяра, че е набелязана, тъй като отхвърля да употребява локалната си популярност, с цел да поддържа могъща политическа партия, която поисква от нея да разпространява акцията им на изборите през 2021 година И разяснява това по този начин:

„ Опитват се да ни държат слаби . Те прелестно знаят, че в случай че хората са гладни, те ще бъдат заети единствено с глада си. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР