Петролът поскъпва във вторник сутринта след решението на Saudi Aramco

...
Петролът поскъпва във вторник сутринта след решението на Saudi Aramco
Коментари Харесай

Петролът поскъпва: Саудитска Арабия вдига цените

Петролът нараства във вторник сутринта след решението на Saudi Aramco да увеличи цените за купувачите на нефт от всички райони.

На 6 февруари държавната компания на Саудитска Арабия разгласи, че цената на главния вид Arab Light, доставен в Азия през март, ще се усили с 0,2 $ за барел. В резултат на това той ще бъде с 2 $ за барел по-скъп от кошница нефт от Оман и Дубай. Цената на този вид се повиши за първи път от септември.

Покачването на цените за Азия е сигнал за по-високо от предстоящото търсене на нефт в Китай, сподели Фил Флин, основен анализатор в The Price Futures Group, пред Bloomberg. " Това би трябвало да обезпечи забележителна поддръжка на пазара на нефт, като се има поради възходящата угриженост на вложителите по отношение на размера на аварийния индустриален потенциал в света ", добави специалистът.

Към 9:10 часа българско време априлските фючърси за сорта Brent нарастнаха на лондонската борса ICE Futures с $1,10, до $82,09 за барел. В понеделник цената на тези договори се повиши с $1,05 (1,3%) до $80,99 за барел.

Цената на мартенските фючърси за американския WTI към същия миг на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се подвигна с $1,05, до $75,16 за барел. До края на вчерашната търговия цената на тези договори се усили с $0,72 (1%) до $74,11 за барел.

Бившият основен стоков анализатор в Goldman Sachs Group Inc. Джефри Къри сподели, че съгласно него свободният индустриален потенциал в петролния бранш е на привършване и това може да бъде главен проблем за пазара през 2024 година.

Страховете от по-слаби доставки от Близкия изток след земетресението в Турция също способстват за повишаването на петрола. По-специално бяха прекратени интервенциите на турския петролен терминал Джейхан, отбелязва организация Bloomberg.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР