Петролът поскъпва леко на фона на бавното възстановяване на производството

Петролът поскъпва леко на фона на бавното възстановяване на производството ...

Възстановяването на САЩ от урагана Айда“ дава положителен импулс на петрола*


Петролът поскъпва леко на фона на бавното възстановяване на производството в САЩ, което беше засегнато за повече от седмица от урагана „Айда“, съобщава Bloomberg.

Цената на международния бенчмарк Брент нараства с 0,21% до 72,75 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол West Texas Intermediate поскъпват с 0,07% до 69,35 долара за барел.

Малко над 20% от производствените мощности в американския сектор на Мексиканския залив отново са въведени в експлоатация, след като ураганът „Айда“ удари югоизточната част на щата Луизиана, нанасяйки повече щети от предишната подобна стихия „Катрина“.

Ценовият ръст при петрола изгуби инерция през последните седмици на фона на смесените сигнали относно търсенето, включително поради опасенията за разпространението на делта варианта на коронавируса и евентуалните нови ограничения при мобилността. Изглежда, че сега перспективите се подобряват, като двете най-големи икономики в света, САЩ и Китай, отчитат ръст на търсенето на петрол и петролни горива спрямо нивата преди появата на пандемията.Повече от седмица след като ураганът „Айда“ достигна американска земя, около 77% от регионалното офшорно производство остава затворено, съобщава Бюрото по безопасност и опазване на околната среда. За сравнение, около 60% от добива на петрол и 40% от операциите, свързани с природен газ, останаха спрени за толкова време след връхлитането на „Катрина“ през 2005 г.

Американският петролен институт съобщи, че запасите от суров петрол в САЩ са намалели с 2,88 милиона барела миналата седмица. Прогнозите са, че запасите в национален мащаб са спаднали с 4,75 милиона барела, показва проучване на Bloomberg преди публикуването на официалните данни на Администрацията за енергийна информация.

Инвеститорите и трейдърите гледат с притеснение към Либия, където протестиращи блокираха ключови съоръжения за добив и износ на петрол. Добивът в страната може да спадне с до 800 хил. барела на ден през следващите дни поради прекъсванията, предупреди в сряда (8 септември) либийски служител. Макар протестите, дължащи се на вътрешни вълнения, да засягат петролните операции на страната през по-голямата част от последното десетилетие, борбата за власт между петролния министър и ръководителя на държавната National Oil Corp. (NOC) подхранва ескалацията на напрежението между фракциите.В източните пристанища на Рас Лануф и Ес Сидер, които са най-големите в страната по отношение на износа на суров петрол, демонстрантите са спрели операциите и са блокирали зареждането на танкерите.

Напрежението в страната ескалира, след като петролният министър Мохамед Оун поиска от правителството да уволни Санала и да назначи нови лица в борда на NOC. Борбата следва десетилетие на конфликт и напрежение между съперничещите си правителства.

Оун беше назначен през март, което го прави първият министър на петрола в страната от 2014 г. Междувременно Санала ръководи NOC от 2014 г. - длъжност, която му позволява да управлява ефективно енергийния сектор, включително да представлява Либия на срещите на ОПЕК и техните съюзници.

*Информацията е актуална към 09:10 ч. българско време.

Източник: investor.bg