Петролът поскъпна с близо 20% при търговията днес, като цената

...
Петролът поскъпна с близо 20% при търговията днес, като цената
Коментари Харесай

Петролът поскъпна с най-силен темп от 1991 г.

Петролът нарастна с близо 20% при търговията през днешния ден , като цената на вид " Брент " набъбна с най-силен ритъм от войната в Персийския залив през 1991 година, осведоми " Ройтерс ".

През уикенда беше осъществена офанзива по петролни рафинерии на Саудитска Арабия, което докара до прекъсване на производството на монархията на половина.
 Саудитска Арабия възвръща петролни мощности
Саудитска Арабия възвръща петролни мощности

Прогнози на Рияд за връщане на пазарни позиции

Принос за скока на цената има и президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп, който позволи да се употребяват стратегическите петролни запаси на страната, с цел да подсигурява стабилността на доставките.

Цената на барел вид " Брент " набъбна с 19,5% до 71,95 $ - най-силен ритъм за ден от 14 януари 1991 година Към 9,40 часа по Гринуич един барел се търгуваше за 65,77 $ , с 5,55 $ по-скъпо или 8,4 на 100.

Американският лек недопечен нефт (WTI) се оскъпи с 15,5% до 63,34 $ - най-голямо нарастване за ден от 22 юни 1998 година По-късно един барел се търгуваше за 59,54 $, 4,69 $ по-скъпо или 7,88%.
 Съединени американски щати упрекна Иран за офанзивата против рафинерията в Саудитска Арабия
Съединени американски щати упрекна Иран за офанзивата против рафинерията в Саудитска Арабия

Помпео се закани, че Техеран ще поеме отговорност за експанзията си

Саудитска Арабия е най-големият експортьор на нефт и офанзивата против рафинерии на саудитския производител " Арамко " оряза производството с 5,7 милиона барела на денонощие

Спирането на над 5% от международните доставки с един удар е извънредно тревожно, се споделя в разбор на UBS. Допълва се, че отдръпването на съветника по национална сигурност на Белия дом Джон Болтън през предходната седмица се пояснява от мнозина като понижаване на политическия риск, само че това събитие може да докара до огромни последици.
 Петролът нарастна
Петролът нарастна

Пазарите реагираха на нападенията в Саудитска Арабия

Индия, Китай и Индонезия ще бъдат най-засегнати от прекъснатите доставки.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР