Петролът поевтинява предпазливо в началото на търговията в сряда след

...
Петролът поевтинява предпазливо в началото на търговията в сряда след
Коментари Харесай

Петролът поевтинява слабо след три дни на рязко поскъпване



Петролът поевтинява внимателно при започване на търговията в сряда след три дни на внезапно повишаване, защото вложителите се двоумят сред опасенията, свързани със закъснение на международната стопанска система и респективно по-слабо петролно търсене от една страна, и въпреки това - продължаващо ограничаване на доставките.

Към 10.00 часа българско време  фючърсите на нефт Брент се намаляват с 0,85% към 117,15 $ за барел, а тези на американския лек недопечен нефт - с 0,6% към 111,15 $ за барел, откакто през предходните три сесии на търговия петролът нарастна с над 7% поради прекъсвано на доставките в Либия и Еквадор и информациите за липса на свободен индустриален потенциал в ОАЕ и Саудитска Арабия.

Само в границите на вчерашната търговия и двата вида петролни фючърси се покачиха с повече от 2%, защото надвиха опасенията по отношение на лимитираните доставки, дължащи се на западните наказания против Русия, по отношение на страховете, че търсенето на значимата енергийна суровина може да се забави при евентуална бъдеща световна криза.

Графика на нефт Брнет (в долари за барел)



В края на тридневната среща на водачите на Г-7, те се споразумяха да се потърсят способи за въвеждане на тавана на цените на съветския нефт, позволявайки повече доставки на пазара, като в същото време се огранича приходите на Москва.

Редица анализатори и търговци обаче са скептични по отношение на това по какъв начин сходна концепция може да сработи и че сходно съглашение ще изисква съдействие от страна на Китай и Индия.

" Тавана на цената може да има стеснен резултат, в случай че не бъде признат от всички страни в международен мащаб “, споделиха анализатори от FGE.

Снощи пък Американският петролен институт (API) регистрира неочакван спад с 3,8 млн. барела на складовите ресурси на недопечен нефт в Съединени американски щати за седмицата до 24 юни, като това съставлява най-солидно намаляване от средата на април. Твърди се, че запасите в най-големия петролен хъб " Кушинг ", Оклахома, са намалели с 650 000 барела. Запасите на бензин обаче са скочили с 2,85 милиона барела, до момента в който запасите на петролни дестилати са нарастнали с 2,61 милиона барела, съгласно данните на API.

В същото време страховете от идна криза продължава да набират скорост. Снощи данните на Conference Board демонстрираха утежняване на потребителското доверие в Съединени американски щати през юни до най-ниското равнище от февруари 2021 година, знак, че американците стават все по-песимистични във връзка с стопанската система. По-рано във вторник беше регистрирано и утежняване на потребителските настройки в Германия за идващия месец.

Вниманието на петролните пазари е ориентирано към срещата на ОПЕК по-късно през днешния ден и към съвещанието на по-големия формат " ОПЕК + " на 30 юни. Очакванията са групата да резервира досегашната си политика за увеличение на петролното произвеждане с 648 000 барела дневно през юли и август.

Анализаторите обаче означават, че действителните индустриални размери евентуално ще бъдат доста по-ниски, като се имат поради компликациите на членовете на групата при повишение на производството.

" Както видяхме през последните месеци, е доста малко евентуално картелът да успее да усили доставките с това контрактувано количество, като се има поради ограничавания свободен потенциал измежду членовете и упованието, че производството на съветски нефт ще намалее, до момента в който се приближаваме до влизане в действие на възбраната в Европейски Съюз по отношение на вноса по море на съветски недопечен нефт ", означи анализаторът на ING Уорън Патерсън.

По обявата работи: Явор Римски
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР