Петокласници от няколко столични училища научиха първите си уроци по

...
Коментари Харесай

Нов STEAM център обучава ученици и учители безплатно


Петокласници от няколко столични учебни заведения научиха първите си уроци по използване на технологиите при разрешаване на на практика проблеми в центъра Dream Space
(снимка: Рада Станева / TechNews.bg)

Майкрософт България, взаимно с Телелинк Бизнес Сървисис, откриха първия у нас STEAM ( просвета , технологии , инженерство, изкуства и математика) център за гратис образование на възпитаници и подготовка на учители, наименуван Dream Space .

Група петокласници от няколко столични учебни заведения към този момент научиха първите си уроци по използване на технологиите при разрешаване на на практика проблеми. Разделени на няколко екипа, те трябваше да изследват въздействието на симулирано земетресение върху направени от тях кули от картон. Със светнали от неспокойствие очи децата следяха всяка дума на въодушевените си млади преподавателки и ефективно участваха в решаваното на поставените задания.

Датата за разкриване на центъра – 31 октомври, в навечерието на празника на националните будители, не е определена инцидентно, „ тъй като нашите преподаватели са новите будители ”, сподели Албена Спасова, управител „ Образование ” в Майкрософт за района.

Новият учебен център, който се намира в офиса на Майкрософт България в София, е резултат от взаимното съдействие на софтуерната компания с Министерството на образованието и науката (МОН) и вложенията, които ведомството от години прави в технологии на Майкрософт. Целта е през първия образователен сезон към 10 000 възпитаници и 600 учители да получат опция за образование по STEAM плана.

„ Искаме да създадем модерна среда за образование ”, съобщи Мишел Симънс, общоприет шеф на Майкрософт за района Централна и Източна Европа, Multi-Country
(снимка: Рада Станева / TechNews.bg)

Компанията ще влага над 1 млн. лв. в основаване на пространство, където преподаватели, възпитаници и родители ще намерят запаси, които да разширят познанията им за просвета и технологии, заяви Мишел Симънс, общоприет шеф в Майкрософт за Централна и Източна Европа, район Multi-Country.

„ Нашият най-ценен запас е тази инвестиция тук. Целта ни е поколенията да израснат и да станат мотор за бъдещето ни развиване. Искаме да подкрепим сътрудниците ни от МОН и системата на образованието до 12-и клас в напъните по преподаване на предметите в STEAM сферата, с цел да създадем модерна среда за образование ”, сподели още Симънс.

„ Чуваме и потребностите на учителите, които желаят образованието да дава отговор на условията на 21-и век. Преди пет години първият подобен Dream Space център бе открит в Дъблин, Ирландия, който показа своя опит с българския екип ”, разясни Симънс.

Dream Space е идната стъпка от партньорството на Майкрософт с просветителното министерство и с Телелинк Бизнес Сървисис. Платформа „ Цифрова раница ”, да вземем за пример, е основана взаимно с Телелинк.

„ Тази неповторима платформа разрешава програмата да се ръководи от възпитаници и учители, като им дава цялото налично и авансово утвърдено наличие. Тя дава безвреден и сигурен достъп на учениците до запаси и решения. Всички учители и преподаватели, т.е. към един милион и двеста хиляди консуматори, разполагат с неповторим акаунт, посредством който имат достъп до която и да било от платформите на учебните заведения и на МОН ”, добави Симънс.

Центърът Dream Space в София е втори след този в Ирландия и първи за ЦИЕ района на Майкрософт. Той е основан по самодейност на българския офис на софтуерния колос, като мотор на концепцията е Албена Спасова, и е построен с поддръжката на сътрудниците от Телелинк Бизнес Сървисис и МОН.

„ Централизираният метод на министерството към всички учебни заведения в България ни подтикна да помислим какво можем да създадем, с цел да помогнем на учителите да употребяват по-интензивно технологиите, които са им предоставени ”, сподели Албена Спасова.

„ Решихме, че би трябвало да използван опита с Dream Space от Ирландия и в България като образец за добра инвестиция в образованието на възпитаници и учители, в комбиниране с визията на МОН за смяна на образованието в посока самостоятелен метод към всеки възпитаник. А един от методите да се приспособява този самостоятелен метод е точно STEAM образованието ”, показа тя пред TechNews.bg.

Доброто обучение на децата, в комбиниране с интензивното потребление на технологиите, ще докара до стопански напредък, уверена е Албена Спасова, управител „ Образование ” в Майкрософт за района Централна и Източна Европа, Multi-Country
(снимка: Рада Станева / TechNews.bg)

Към момента стратегиите, разработвани от МОН, плануват създаване на STEAM центрове във всички учебни заведения. „ Ние желаеме да оказваме помощ на шефовете в построяването им с хрумвания какво да бъде включено в подобен център като технологии, стратегия и така нататък, да оказваме помощ на учителите в подготовката им и надлежно в провеждането на STEAM уроците в техните учебни заведения. А на децата ще се стремим да демонстрираме по какъв начин да работят в екип и да ги създадем по-адаптивни към технологиите на 21-и век; да могат да демонстрират сериозно мислене, да са в положение да провеждат работата по плана през цялото време – от стадий планова концепция до установяване на дилемите за всеки един от участниците ”, описа Спасова.

Тя е уверена, че положителното обучение на децата, в комбиниране с интензивното потребление на технологиите, ще докара до стопански напредък. Майкрософт има доста добър контакт с МОН, технологиите на компанията се употребяват във всички учебни заведения в страната и по тази причина, съгласно компанията, сега  е моментът да се помогне на учителите и да се влага в вярното прилагане на технологиите в просветителния процес; в образованието за работа с децата, с цел да се развие тяхната прочувствена просветеност.

„ Засега планът Dream Space е с небосвод от най-малко пет години, като първоначално образованието е ориентирано главно към учителите, с цел да може те да бъдат готови, а по-късно да ползват в учебните заведения усвоеното. Ще се насочим и към възпитаници от селските и по-труднодостъпните региони, деца със характерни потребности и други, желаеме да достигнем до необятен кръг възпитаници. Мисията ни е да дадем късмет на всяко дете и на всеки преподавател. Очакваме от сътрудниците и от самите участници да ни подсказват кого да каним, с цел да успеем да достигнем до повече възпитаници и учители. Ще чакаме отзивите на учители и възпитаници, с цел да знаем какво и по какъв начин да променяме в хода на подготовката на стратегиите за образование ”, посочи Спасова.

У нас към 565 хиляди възпитаници учат STEAM дисциплини и развиват пълномощия, по тази причина е значимо да им се помогне в построяването на уменията, нужни в цифровия 21-и век. Именно центрове като Dream Space ще способства за творчеството и проактивността на учениците, съобщи Десислава Василева, редактор в Учителско дело, която приветства самодейността от името само че Янка Такева, ръководител на Съюза на българските учители.

В STEAM програмата на МОН ще бъдат вложени 530 милиона лв. през идващите три години, заяви Борис Герасимов, шеф „ Информационни и информационни технологии ”
(снимка: Рада Станева / TechNews.bg)

Министерство на образованието и науката има визия за образованието по технологиите и я осъществя посредством повече от 150 хиляди устройства, към този момент са налични в учебните заведения, дружно с образованието на учителите, акцентира Борис Герасимов, директор „ Информационни и информационни технологии ” в МОН. Според него, главната спънка пред дигитализацията на образованието са учителите, а не съществуването на средства. Това е реалност в международен мащаб, тъй като учителите са доста натоварени и има опозиция против спомагателното образование. Затова е нужна смяна на модела и начинания като Dream Space са стъпка в тази посока.

„ STEAM програмата стартира като концепция, в която ще бъдат вложени 530 милиона лв. през идващите три години. Но без готови учители ще има само  прелестна техника, съоръжение и кабинети и регистрирани пари пред Европейска комисия и стратегиите. Затова места като този нов център са значими, тъй като тук учителите могат да видят по какъв начин работят платформите и по какъв начин да употребяват ресурсите и технологиите в работата си с учениците ”, сподели Герасимов.

За Телелинк Бизнес Сървисис, като сътрудник в самодейността, образованието постоянно е било идея, показа Иво Русев, търговски шеф на компанията. „ Това е системата, в която хвърляме най-вече сила. Вярваме, че всяка дребна победа ще докара до по-добро бъдеще ”, сподели той.

„ Вярваме, че всяка дребна победа ще докара до по-добро бъдеще ”, показа за плана Иво Русев, търговски шеф на Телелинк Бизнес Сървисис
(снимка: Рада Станева / TechNews.bg)

В центъра Dream Space ще се канят деца на групи от разнообразни учебни заведения. Всеки преподавател може да се обади по телефона или да се записва в уеб страницата на плана, с цел да запише учениците си за съответно образование. Ще има и подготовка за учителите за тези курсове. Обучението ще може да се ползва и за останалите предмети в образователната стратегия.

В плана е планувана и Dream Spacе телевизия, по която ще се демонстрират занимателни клипове, демонстрации и изявленията с изявени учени, а учениците ще получават познания и умения за решение на на практика задания. Значителна част в просветителните стратегии е отделена на новаторските, завладяващи и занимателни технологии като виртуална действителност, Sphero Edu роботи и Minecraft: Education Edition.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР