Петокласник е спасен в Бургас, след като млечен зъб попадна

...
Петокласник е спасен в Бургас, след като млечен зъб попадна
Коментари Харесай

Спасиха в Бургас дете със заседнал зъб в трахеята

Петокласник е избавен в Бургас, откакто млечен зъб попадна и заседна сред трахеята и десния бронх на детето.
Направена е незабавна и сложна
интервенция в отделението по УНГ в УМБАЛ Бургас. Два дни детето прекарва в реанимация, само че към този момент е изписано.

Случаят е доста необичаен, защото момчето е живяло по този начин близо две седмици. Майката е разказала, че зъбът е паднал по време на сън и детето го е глътнало.

Родителите се усъмнили, че нещо не е наред едвам откакто момчето стартира да подвига температура. Лекували го с антибиотици, само че температурата не спадала. Личният доктор назначава рентгеново проучване, и на фотографията се вижда зъбът. От него се е развила зараза на дихателните пътища, което изяснява нарасналата температура.
Момчето е признато по неотложност,
а интервенцията е осъществена от УНГ-специалистите доцент доктор Даниел Петков, доктор Ивайло Илиев и анестезиолога доктор Антон Григоров. „ Трябваше да се работи бързо, тъй като имаше действителен риск от съдбовен край. Зъбът можеше да запуши дихателните пътища, да докара до неспособност да си поеме въздух ”, описа доктор Цветелина Григорова от Клиниката по УНГ заболявания.



Операцията изисква майсторство и слага на огромно тестване целия екип. Дори специфичен инструмент мъчно захваща хлъзгавия зъб. Още повече, че това се случва през тръбата, с която детето е интубирано и тя би трябвало да се извади и сложи отначало няколко пъти. Операцията травмира трахеята, гласните връзки и дихателните пътища, по тази причина се постанова престой в реанимация. Впоследствие от травматичните повреди се развива и пневмония, която към този момент е овладяна.

„ Благодарна съм на всички лекари в УМБАЛ Бургас, които избавиха сина ми. Имаме прелестни експерти, които за жалост работят при сложни условия. Нямам думи да им благодаря, а на всички бургазлии желая да кажа, че би трябвало да ценим обстоятелството, че имаме къде да получим съответна незабавна и животоспасяваща помощ ”, показа майката на детето – Елка Далчева.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР