Петнайсетото заглавие от Философия за всеки на издателство Милениум вече

...
Петнайсетото заглавие от Философия за всеки на издателство Милениум вече
Коментари Харесай

44 разказа и сентенции от Градината на Епикур

Петнайсетото заглавие от " Философия за всеки " на издателство " Милениум " към този момент е на пазара. Поредицата цели представянето на другите схващания на мъдреците през вековете по наличен метод, който е забавен и за феновете, и за експертите в областта на познанието. Авторката София Петрова този път изненадва читателите с " Епикур и удоволствието като добродетел ".

Идеите на мъдреца оставят дълбоки следи в културната история на човечеството и предопределят превръщането им в повсеместен модел на живот и държание. Томчето събира най-важното от възгледите на античния мъдрец, разпределено в 44 описа за него, и определени сентенции от творбите му.

Епикур (341-270 година прочие Хр.) е създател на над триста метафизичен творби, от които до нас са достигнали единствено фрагменти, представени от по-късни почитатели. Първоначално Епикур се приобщава към школата на платониците и следва главните правила на Демокрит. С времето обаче отхвърля метафизиката на своите прародители, построява лична справедлива нравственос и формулира егоцентрична морална философия, в която обособеният човек е сферата на моралното начинание. Основен закон в тази система е правилото за единството на природата и индивида, които са единно цяло, тъй като се подчиняват на едни и същи закони.

Школата на философа се обитава в необятен парк, прочут като Градината на Епикур, проведен на напълно демократични правила. На входа й стоял надписът: " Страннико, тук е висшото богатство - удоволствието ". В това е генезисът на визията за удоволствието като добродетел, която става главен принцип на учението му.

--------------

Човек не развива мощ и мъдрост, когато е благополучен във връзките си всеки ден. Прави го, като претърпява сложни времена и се оправя с проблеми.

***

Ако дребното не е задоволително за теб, значи нищо няма да те задоволи.

***

Ако оформиш живота си съгласно природата, в никакъв случай няма да бъдеш беден; в случай че го правиш съгласно мнението на хората, в никакъв случай няма да бъдеш богат.

***

Богатството не носи разтуха, а единствено видоизменя нашите грижи. То не се състои от това, което имаме, а от това, което ни радва.

***

Имай постоянно повече разсъдък, в сравнение с горделивост.

***

Не разваляй това, което имаш, мечтаейки за това, което нямаш; запомни, че това, което имаш в този момент, в миналото е било измежду нещата, за които единствено си се надявал.

***

Не си коства да молиш боговете за това, което самичък можеш да постигнеш.

***

Питай себе си всяка вечер: какво положително направих през днешния ден?

***

Смъртта не е страшна сама по себе си, страшна може да бъде мисълта за нея.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР