Петнайсет истории, от които четири с международни награди от престижни

...
Петнайсет истории, от които четири с международни награди от престижни
Коментари Харесай

Нотариус разказва истории по ноти, които печелят литературни награди извън България

Петнайсет истории, от които четири с интернационалните награди от влиятелни литературни състезания в Италия и Израел, са включени в новия алманах „ Акорди “ на Георги Връбчев, който към този момент е по книжарниците.

Нотариус по специалност и публицист по предопределение, Връбчев ловко трансформира художественото слово в майсторски инструмент, под чийто акомпанименти се ражда модерна прозаичност с изразен усет към разнообразни музикални стилове.

Разказите увличат читателя в едно вълнуващо странствуване от добре построени вътрешни влакна, посредством които създателят свързва изтънчено и ненадейно обособените истории, като зад всичко това личи опитното му писателско перо.

Сборникът „ Акорди” е комбинация от житейски акомпанименти с либрето, странстващо в светове на боязън и тествания, метафизичен енигми, пристрастеност, изменничества и стилно увещание, че от време на време животът е рокендрол и тъкмо тогава е прекрасен.

Историите в „ Акорди “ наподобяват на добродушен диалог, в който вярата, вярата и жаждата за независимост, влизат в прям вербален разговор с тъгата и страховете на героите, с цел да им дават опция за персонален избор по пътя на живота.

Забележително е, че писателят съумява да пресъздаде единствено с пет думи една от най-висшите човешки полезности – любовта, като част от най-краткия роман, оповестен в книгата.

Георги Връбчев слага значими всемирен въпроси в сборника „ Акорди “, като употребява универсалния език на историите, с цел да опише по вълнуващ метод красивата страна на живота, придружена от ежедневните провокации, пред които се изправят персонажите, до момента в който търсят отговорите за себе си.

Литературното турне на Георги Връбчев, което стартира в края на предходната година с представянето на книгата в клуб „ Перото “ - НДК, ще продължи скоро с още читателски срещи в цялата страна.
 Георги Връбчев
За Георги Връбчев

Георги Връбчев е член на Съюза на българските писатели, написа както прозаичност, по този начин и лирика. Автор на книгите „ Някъде...там...някъде”, (2008), „ Заветът на викинга” (2017), “The Legacy Of The Viking” (2017), „ Акорди” (2021). Роден в гр. София, фамилен, с две деца.

За сборника „ Акорди “

Ще срещнете момиче, което се бори с живота, въоръжено единствено със своето виолончело и воля за независимост, софийски мускетар, пренебрегнал себе си, с цел да избави госпожица в навечерието на Коледа, адвокат-мечтател в чудноват, напрегнат делник на Пловдив; ще си припомните, че в събота вечер е обикновено човек да бъде прелъстен, ще срещнете природата и хората, Любовта като боязън, като страдалчество, като чудовищна полуда, Тъгата, която може да ти вдъхне вяра и Свободата, за която и най-тежките окови са слаби.

Истории за нещата от живота, истории за пътя. Пътят напред, пътят обратно, пътят към себе си. Жени и мъже в приключението на живота. Някои съумяват, други не, трети…зависи от гледната точка. Съвременна прозаичност, деликатна и сурова, поетична и динамична, разноцветна като самия живот.

Отличени разкази в сборника „ Акорди “:

Коледа: Първо място в категория „ Проза “ на шестнадесетото издание на интернационалния конкурс „ La Piazzetta” 2014, гр. Салерно, Италия.

Стела: Специалната премия на Регион Кампания и трето място в категория „ Проза “ на седемнадесетото издание на интернационалния конкурс „ La Piazzetta” 2015, гр. Салерно, Италия.

Песента на глухара: Второ място в категория „ Проза “ на осемнадесетото издание на интернационалния конкурс „ La Piazzetta” 2016, гр. Салерно, Италия.

Тъгата: Второ място в категория „ Проза “ на интернационалния книжовен конкурс „ Небесни меридиани “, гр. Бат Ям, Израел 2020 г.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР