Петнадесети септември тази година се пада седемнадесети! Децата тръгват на

...
Петнадесети септември тази година се пада седемнадесети! Децата тръгват на
Коментари Харесай

За знанието като за привилегия

Петнадесети септември тази година се пада седемнадесети! Децата потеглят на учебно заведение, смеещи се и потънали в равнодушие. Грабнали букети с цветя в ръка и вървящи към бъдещето си. Всъщност – не някой различен, а те са бъдещето. Поколенията се сменят, с тях се сменят и полезностите, уви не постоянно към положително, само че както и да е. По-същественото е, че от тях зависи какво ще се случи по-нататък. В ръцете на младите стои бъдещето. Така мисля. Даже съм уверен.

Звънците бият и учебните дворове опустяват, време е образователната година да стартира! Няма да се впускам в детайлности, нито да ви описвам своите мемоари от предишното, когато самият аз бях възпитаник. Вместо това желая да обърна внимание на друго. Искам да приказвам за значимостта на знанието в нашия век.

Нека си напомним част от славните думи във всеучилищния химн, написан от Стоян Михайловски:

"Върви, народе възродени,
към светла бъднина върви,
с книжовността, таз мощ нова,
съдбините си ти възобнови!

Върви към мощната Просвета!
В международните битки върви,
от служба непроменяемо воден -
и Бог ще те благослови!

Напред! Науката е слънце,
което във душите грей!
Напред! Народността не пада
там, дето знаньето живей!...”

 деца учебно заведение дете книги Thinkstock

Надали има кой да напише слово с сходна мощност в наши дни. Толкова са правилни тия думи, че човек напряко онемява. Знанието! Знанието е всичко, което ни остава. Няма по какъв начин да сме необразовани и да имаме искания. Няма по какъв начин да не почитаме езика си, да пишем на шльокавица и по едно и също време с това да се имаме за огромната работа! Няма по какъв начин да не ни вълнува изкуството и да се водим за образовани! И не – реалити предаванията не са университетите на живота! Обратно – те са затвор за смисъла! Те са нездравословни за здравето. Те тровят организма. Те са като заведение за бързо хранене, т.е. – хем ти е вкусно, хем дебелееш от него. Това е!

Културата би следвало да върви все по-нагоре, вместо да потъва все по-надолу! Книгата! Тая така нездравословна дума във времената на цифровото потомство! Но отново ще я изрека: книгата! Тя би трябвало да бъде сложена на пиадестал, вместо да бъде забутвана в ъгъла. Защото – в действителност – науката е слънце! За тоя, който има очи да види лъчите и да почувства топлината на това слънце!

 деца учебно заведение дете книги Thinkstock

Факт – всяко едно деяние, което носи някаква същност в себе си, изисква изпитание. Това не е като да си седим пред тв приемниците и да хапваме сладолед! Хапването на сладолед е прелестно и даже целесъобразно, само че то не може да обогати нищо друго, с изключение на стомасите ни.

В умозаключение желая да пожелая на тези, които през днешния ден имат празник – на добър час! И кураж, макар компликациите, които ни сервира всекидневието. Трудностите са точно по тази причина – с цел да се преодоляват. Нали по този начин?
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР