Петнадесет дни след началото на карантината, наложена от голям брой

...
Петнадесет дни след началото на карантината, наложена от голям брой
Коментари Харесай

Изолацията на хората тласка животните към градовете

Петнадесет дни след началото на карантината, наложена от огромен брой страни, с цел да бъде спряна пандемията от COVID-19, локалните поданици се приспособяват отгоре-отгоре, като си стоят вкъщи. Природата, както наподобява, обаче си взима своето.

От началото на изолацията за битка с ковид фрагменти демонстрират, че прекъсването на човешката интензивност разрешава на планетата да си отдъхне малко. В Париж да вземем за пример патици бяха видяни да се разхождат покрай спектакъл Комеди Франсез.

Друг образец е Северна Италия, по-специално Венеция. Там карантината безусловно спря всекидневието, основаващо се съвсем напълно на туризма. Лодките в този момент са вързани на кейовете, а водата стана по-чиста от нормалното за това време на годината и си възвърна едновремешния искра. Невероятно събитие за локалните поданици, които откриват един нов метод да оценят средата, в която живеят, споделя във Facebook венецианецът Марко Контеса.

В един свят, който в този момент живее на занимателен каданс, дивите животни и растения се възползват от преоткритото успокоение, до момента в който хората отделят повече време, с цел да следят природата. Така да вземем за пример жителите на огромните градове преоткриха с наслада птичите песни. Глигани бяха видяни в Барселона, млада дива котка се разноски по улиците на Сантяго в Чили, в Средиземно море се струпаха делфини...

Появата на животни в множеството случаи обаче се дължи на това, че те търсят храна. Някои типове не намират способи да се прехранват сами. С бруталното понижаване на човешкото наличие градските диви животни имат свободата да обикалят, разяснява Ромен Жулиар, шеф по проучванията в Националния природонаучен музей на Франция. Като образец той показва лисиците: " Те трансформират доста бързо държанието си и когато мястото е умерено, те отиват там ", споделя Жулиар.

Животните и птиците, които населяват градските паркове, да вземем за пример врабчетата, гълъбите и гарваните, могат да напущат нормалната си територия и " да освободят повече място за други животни ". А птиците, които всекидневно са по-дискретни в градовете, в този момент сякаш са станали повече? Или по-скоро се чуват по-добре. Някои от тях " стопират да пеят, когато има звук. А в този момент те към този момент не стопират да пеят ", изяснява Жером Сюьор, експерт по звучност в Националния природонаучен музей на Франция. Шумът също така смущава държанието на животните и поражда у тях стрес, отбелязва специалистът. Трябва да се надяваме, че изгубването на човешката дисхармония е от изгода за животните в разгара на размножителния интервал напролет. " Животните се очистиха от човешкия звук ", добавя специалистът.

В Мадрид няколко категории животни се виждат през карантината. Някои страдат от липса на храна в отсъствието на хората, които нормално ги хранят. Така да вземем за пример патиците и невероятните пауни в парка Ретиро взеха решение да прескочат огражденията, с цел да тръгнат да търсят храна. В по-селските региони планински животни се появяват в обитаемоте места с рухването на нощта. Така да вземем за пример жителка на провинция Албасете качи в интернет видео, на което се виждат кози, събиращи се вечер на селски площад, откогато хората са принудени да си стоят вкъщи.

В провинциалните региони, а също и в морето, дивата фауна би могла да се усеща по-добре. Във Франция карантината постави малко преждевремнно завършек на ловния сезон. Тя беше наложена в миг, когато за някои типове любовният сезон е в разгара си. Такъв е да вземем за пример казусът с елементарната жаба или с петнистия саламандър,

които " пресичат пътищата и постоянно са прегазвани ",

споделя Жан-Ноел Риефел, районен шеф в Службата за биоразнообразие във Вал дьо Лоар във Франция. Малките черноглави чайки, които гнездят на пясъчните крайбрежия на Лоара, нормално са смущавани от хората. Сега обаче към този момент ги няма разхождащите се, кучетата, офроуд колите и канутата. Няма и любопитни хора, които да се пробват да допират еленчетата.

В националния парк Каланк, близо до Марсилия, който в този момент е затворен за гости " природата и животинските типове са преоткрили естествените си хабитати изненадващо бързо ", споделя неговият началник Дидие Рео. При последното си излизане чиновниците на националния парк следили ужасно раздвижване в морето: групи делфини, чайки, буревестници, бели рибояди, лов на риба звук, понякога преминаващи сиви чапли... И в случай че да се срещнат тези типове в Каланк не е необичайност, то честотата, с която става това, и извънредно огромният брой животни са нещо извънредно.

Същото е в действие и за растенията. Дивите орхидеи, които са предпазени, порастват в края на април или началото на май и от време на време са обирани от разхождащите се, споделя Жан-Ноел Риефел. Те може да избегнат тази орис тази година. В градовете неокосените поляни разцъфват и оферират " запаси за стършелите, пчелите, пеперудите ", добавя Ромен Жулиар. За учения " още по-значим феномен е това, че нашето внимание към природата се трансформира: хората, принудени да си останат у дома, си дават сметка доколко им липсва природата ".

Затворен вкъщи, застанал на прозореца или в градината си, всеки има време да следи природата и да я преоткрива. Сайтът Vigienature даже изброява разнообразни начинания в тази тенденция. Така да вземем за пример акцията " Затворени, само че бдителни " на Лигата за отбрана на птиците разрешава да " отвориш прозореца си, да наблюдаваш птиците, да ги идентифицираш, в случай че можеш ", споделя президентът на Лигата Ален Бугрен-Дюбур.

Изолацията на хората обаче въпреки всичко може да се окаже и неприятна вест за типовете, привикнали да се хранят с техните боклуци. Друг проблем е това, че акциите за оказване на помощ на застрашените типове или битката с инвазивните типове са прекратени, споделя Лоик Облед, делегиран общоприет шеф на френската Служба за биоразнообразието. Ще бъдат нужни и ограничения в интервала след края на изолацията. " Тогава хората ще изпитват потребност от природата и ще има несъразмерна посещаемост, което може да не е от изгода за фауната и флората ", предизвестява Жан-Ноел Риефел. Така да вземем за пример птиците, които в този момент отиват да гнездят и мътят в опустелите учебни дворове, още веднъж ще бъдат притеснявани от хората. И спокойствието ще продължи малко.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР